fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2020/06/רביטל-רונן-לנץ-גדול.jpg

עסקי נשים: רביטל רונן-לנץ, רואת חשבון, מסבירה כל מה שצריך לדעת לפני שאת פותחת עסק חדש

נשים רבות חוששות לעשות את הצעד של הקמת העסק שלהן וכך בעצם מוותרות על החלום להגשים את עצמן. אז הנה מורה נבוכים: מי יכולה לפתוח עוסק פטור? מי עוסק מורשה? ומהו ההבדל ביניהם?

 מאת: רביטל רונן-לנץ

1צילום יוליה בורשטיין שחם _רואת חשבון רביטל רונן לנץ

רואת חשבון רביטל רונן-לנץ. צילום: יוליה בורשטיין-שחם

חלק גדול מהעסקים שאני מלווה, הם עסקים שהוקמו על ידי נשים. חלקם עסקים שאני מלווה ממש מתחילת דרכם. האמת, נשים רבות חוששות לעשות את הצעד של הקמת העסק שלהן, חוששות לשנות את המצב הקיים, חוששות להישאר ללא בטחון כלכלי והכנסה בטוחה, חוששות “להתעסק” עם רשויות המס, וכך בעצם מוותרות על החלום שלהן להגשים את עצמן.

במיוחד בשביל הנשים שחוששות או פוחדות לממש את החלום שלהן להקים עסק, אני רוצה לספר לכם על שני. שני היתה שכירה כל השנים עד ללידת בנה הבכור. לאחר הלידה, שני החליטה שלא תחזור למקום עבודתה והחליטה להקים עסק עצמאי משלה.

שני חששה מההתנהלות מול רשויות המס, מהבירוקרטיה, מכך שהיא בעצם צריכה לעמוד בעצמה מול כל הגורמים, כולל בנקים, לקוחות וספקים. ולמרות החששות, היא החליטה שהיא מנסה. כשהגיעה אליי לפגישת הייעוץ הראשונה, הצעתי לה לפתוח בהתחלה עוסק פטור. ואכן פתחתי לה תיק עוסק פטור, תיק במס הכנסה והגדרתי את עיסוקה כעצמאית במוסד לביטוח לאומי.

לאחר כעשרה חודשים, בעת שיחה עם שני, התברר לי שההכנסות שלה גבוהות וכמעט נושקות לתקרת המחזור של עוסק פטור (מה זה? נשמע מסובך? הסברים בהמשך). בשמחה רבה בישרתי לה שעליה לשנות מעמד לעוסק מורשה. וכך נעשה. כיום שני מנהלת עסק מצליח מאוד בתחום החינוך והטיפול בילדים, עם הכנסות גבוהות, שמאפשרות לה ולבני משפחתה רווחה כלכלית, כפי שהיא קיוותה. ממש התגשמות חלום עבורה.

אז אם את חולמת לפתוח עסק משלך – ואת ממש בתחילת הדרך – הנה לך מורה נבוכים:

פתיחת תיקים ברשויות המס: ראשית, עם ההחלטה על פתיחת העסק שלך, עלייך לפתוח תיקים ברשויות המס כך: 1. תיק במע”מ. 2. תיק במס הכנסה. 3. הגדרת עיסוק במוסד לביטוח לאומי. במאמר הזה אתמקד בפתיחת התיק וההתנהלות מול מע”מ בלבד.

מה זה עוסק פטורכשאת רוצה לפתוח עסק – עלייך להחליט האם הוא יוגדר במע”מ כעוסק פטור או כעוסק מורשה. באופן כללי ביותר – עסקים בישראל נדרשים לשלם לקופת האוצר מע”מ על הכנסותיהם ומנגד רשאים לקזז מע”מ על הוצאותיהם.

מי יכולה לפתוח עוסק פטור?

ישנה רשימה של עסקים/ מקצועות שלא ניתן להפעיל אותם במסגרת עוסק פטור, ללא קשר להיקף הפעילות של העסק. כך שהצעד הראשון שאת צריכה לעשות, ואסור בשום מקרה לדלג עליו, הוא לבדוק העיסוק שלך נכלל ברשימה הזאת – שמופיעה בסעיף 13 לחוק מע”מ: אגרונום, אדריכל, הנדסאי, חוקר פרטי, טוען רבני, טכנאי, טכנאי שיניים, יועץ לארגון, יועץ לניהול, יועץ מדעי, יועץ מס, כלכלן, מהנדס, מודד, מנהל חשבונות, מתורגמן, עורך דין, רואה חשבון או שמאי, בעל מעבדה כימית או רפואית, רופא, לרבות פסיכולוג, פיזיותרפיסט, רופא וטרינר, רופא שיניים או מרפא שיניים. וכן עוסקים שעיסוקם מתן שירותים מהסוגים המפורטים בתקנה 6א’ לתקנות מס ערך מוסף.

אז, כאמור, קודם כל בדקי האם העיסוק שלך מופיע ברשימה הנ”ל. אם כן – אז לא תוכלי לפתוח עוסק פטור, אך תפתחי תיק מסוג עוסק מורשה. אם לא – אז עוברים לסעיף הבא – מבחן מחזור ההכנסות.

מבחן מחזור ההכנסות

עוסק פטור, יכול לפעול כעוסק פטור, כל עוד מחזור ההכנסות שלו אינו עולה על תקרה של 100,491 שקל לשנה (בשנת 2020). שימי לב – שמדובר על מחזור ההכנסות ולא על הרווח שלך בעסק!

כך שאם החלטת לפתוח עוסק פטור, תצטרכי לעקוב כל הזמן אחרי מחזור ההכנסות שלך, כלומר: על סכום התקבולים שלך. אם הוא עולה על התקרה הנ”ל, תצטרכי לשנות מיד את סוג התיק מעוסק פטור לעוסק מורשה.

קחי בחשבון שמיד עם המעבר לעוסק מורשה, תצטרכי לגבות מע”מ מלקוחותייך, על מנת שלא תיפגע רמת ההכנסה שלך. לדוגמה: אם מדריכת יוגה גובה 200 שקל לשעת הדרכה כעוסק פטור, היא תצטרך לגבות 234 ש”ח לשעת הדרכה כעוסק מורשה, על מנת להישאר באותו תעריף לשעה.

מצד שני, כעוסק פטור לא תוכלי לקזז מע”מ תשומות על הוצאותייך, וכעוסק מורשה – תוכלי. לדוגמה: אם כעוסק פטור שילמת לרואת החשבון שלך סך של 2,340 שקל עבור הדו”ח השנתי, אז זה הסכום של ההוצאה שהוצאת, שהוא גם הסכום ששילמת בפועל. אך כעוסק מורשה, אם תשלמי את אותו סכום, תקבלי מאוצר המדינה סך של 234 שקל בחזרה, דרך הפחתת התשלום שלך למע”מ או באמצעות החזר לחשבון הבנק שלך. כך שבעצם, שילמת בפועל רק 2,000 שקל.

השוואה בין עוסק פטור לעוסק מורשה:

                                                          עוסק פטור                   עוסק מורשה

מה תדירות דיווח למע”מ?                        דיווח שנתי              דיווח חודשי או דו חודשי

האם אפיק קבלה?                                    כן                                        כן

האם אפיק חשבונית מס?                          לא                                       כן

האם אשלם מע”מ על הכנסותיי?                לא                                       כן

האם אקזז/ אקבל מע”מ על הוצאותיי?        לא                                       כן

האם עליי לדווח ולשלם למס הכנסה?          כן                                        כן

האם עליי לדווח ולשלם לביטוח לאומי?       כן                                        כן

האם עליי לנהל רישום של

הכנסותיי והוצאותיי העסקיות?                   כן                                        כן

האם עליי להגיש דוח שנתי

לרשות המסים?                                       כן                                         כן

ישנם שיקולים נוספים בעת ההחלטה האם להירשם כעוסק פטור או כעוסק מורשה, ולרוב השיקולים הם ספציפיים לאופי העסק ובעל העסק. כך שאני ממליצה בכל מקרה, להסתייע ברואה חשבון במסגרת השיקולים איזה סוג של תיק עוסק תפתחי. בהצלחה!

הכותבת רביטל רונן-לנץ היא רואת חשבון, נשואה לקובי ואמא ל-4 ילדים, תושבת מזכרת בתיה. היא בעלת משרד רואי חשבון “גיורא לנץ ושותרואי חשבון“, שהקים אביה בשנת 1979, וממוקם ברחובות, וחברה ב”קבוצת אליוט ישראל“.

;