fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2019/03/גדול-תזונה-לשיער.jpg

תזונה נכונה לשיער בריא

בדיוק כמו עור הגוף שלנו, גם מצב השיער משקף את מה שקורה בתוך הגוף. תזונה בריאה משחקת תפקיד מכריע גם בצמיחת שיער בריא. אז מה צריך לאכול כדי שהשיער שלנו יהיה שופע ומשיי? סוזן באוורמן, מומחית לתזונה של “הרבלייף“, מסבירה

תזונה לשיער שופע

“תזונה בריאה משחקת תפקיד מכריע גם בצמיחת שיער בריא”, מסבירה סוזן באוורמן, מומחית לתזונה של “הרבלייף”. “שפע המוצרים שקיימים כיום בשוק, כמו שמפו, מרככים, ג’לים, תרסיסים ועוד, גורם לחשוב שהטיפול היחיד שאנחנו יכולים לעשות לשיער הוא למרוח עליו מוצר כלשהו. אבל אין זה נכון. יש דבר אחד שהמומחים מסכימים עליו. תזונה בריאה שכוללת מיגוון חומרים מזינים ובהם חלבונים, ויטמינים ומינרלים, יכולה לעזור בשיפור המראה והמגע של השיער. ממש כך. התזונה מציעה חיבור ישיר לבריאות הכוללת של השיער”.

החיבור התזונתי לשיער הבריא

מהו שיער בריא? שיער בריא יהיה מלא, קופצני, מבריק, רך, משיי וקל לטיפול. שיער בריא יגיח ללא בעיה מכל זקיק שערה. הוא יהיה חזק, לא יישבר בקלות ויצמח מתוך קרקפת בריאה. תזונה מאוזנת חשובה כדי לתת לשיער את המרכיבים המזינים הדרושים לו כדי להיראות בריא. ונחשו איזה מרכיב הוא מהחשובים ביותר לשיער שלנו? החלבון.

הכוח של החלבון – הידעתם שהשיער מורכב בעיקר מחלבון בשם קרטין? קרטין הוא בעצם משפחה של חלבונים שהם המרכיב העיקרי בשערות, בעור ובשיניים, ואפילו בקרניים ובפרסות של בעלי חיים. למעשה השיער עשוי מכ-95% קרטין. זו הסיבה שהשיער זקוק לכמות מספקת של חלבון מהתזונה שלנו כדי לשגשג. לדברי בוורמן: “נשים רבות, במיוחד כאלה ששומרות על המשקל, נוטות שלא לאכול מספיק חלבון כחלק מהניסיון להסתפק בהרבה מאוד סלט, אבל מכיוון שהחלבון כל כך חשוב לשיער בריא, מומלץ על צריכת כמות נאותה של חלבון במאכלי עוף, בשר, ביצים, דגים, טופו, אגוזים ומקורות אחרים.

מינרלים וויטמינים – חלבון אומנם חשוב לשיער בריא, אבל גם מינרלים כמו ברזל, נחושת, מגנזיום וסלניום מועילים, וכן ויטמינים D, C, ו-E. חומרים מזינים אלה מעורבים בייצור של הקרטין, ולכן חשוב לכלול אותם בתזונה. מחסור בכל אחד מהם עלול לפגוע בבריאות השיער ולגרום לנשירה. היו ערים למאכלים שאוכלים. חשוב ליטול מולטי ויטמין יומי כדי להבטיח שהגוף (והשיער) מקבל את כל שדרוש לו כדי לשגשג. שימוש במוצרי טיפוח השיער הנכונים גם הוא חשוב. בחרו נוסחאות המכילות ויטמינים נוגדי חמצון, חומרי לחות טבעיים כמו חמאת שיאה ואלוורה, וכאלה שהם נטולי סולפט. השילוב של תזונה פנימית וחיצונית מצוין לשיער.

נשירת שיער – מלבד תזונה לקויה, הגורמים לנשירת שיער כוללים תורשה, חוסר איזון הורמונלי, מתח ולחץ, הגיל שלנו ועוד. איבוד משקל מהיר וקיצוני הנגרם עקב תפריט דל בוויטמינים ובמינרלים חיוניים עלול להוביל גם כן לנשירת שיער. אומנם אלו רק שיערות שנושרות, אך במקרים רבים הנשירה מצביעה על בעיה בריאותית – פיזית או נפשית, ולכן מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל, או עם גורם מקצועי שיתאים תפריט עבורכם.

מאכלים שחובה להוסיף לתפריט באופן יומיומי כדי למנוע נשירת שיער:

ברוקולי – ברוקולי ושאר ירקות ממשפחת המצליבים, כמו כרובית, כרוב ונבטים, מעלים את ריכוז הגלוטטיון בכבד – נוגד חימצון רב עוצמה שעוזר בניקוי הרעלים מהגוף ויכולים לתרום לבריאות השיער בשל התכולה הגבוהה יחסית של ברזל בהם. הברזל הוא מינרל חשוב במיוחד לשיער ורמות נמוכות מדי שלו עלולות לגרום לנשירת שיער, היות וזקיק השיער והשורש זקוקים לאספקת דם עשירה ומזינה. ישנה חשיבות רבה לניקוי הגוף מרעלים משום שדם רווי ברעלים הוא דם סמיך שמתקשה לנוע בקלות. לקרקפת מגיע דם רווי בפסולת שנע בזרימה איטית וחלשה ועל כן השערה אינה מקבלת את חומרי הבנייה שחשובים לה לצמיחה ולהתפתחות ומתחילה להיחלש ולבסוף לנשור.

תה ירוק – תה ירוק מכיל כמות גדולה של נוגדי חימצון המסייעים לגוף לנטרל רעלים בדם. זרימתו של דם שאינו מכיל ריכוז גבוה של רעלים היא תקינה יותר מה שגורם לדם איכותי להגיע לאזור הקרקפת ולהזין את שורשי השיער בחומרים חיוניים. בנוסף, תה ירוק תורם לשמירה על עור בריא ומלא חיים. ניתן לשלב שנים-שלושה ספלי תה ירוק במהלך היום.

קיווי – קיווי הוא פרי המכיל כמות גבוהה של ויטמין C המסייע בייצור קולגן (חלבון המרכיב רקמות שונות בגוף) אשר מחזק את נימי הדם המזינים את השערות. מלבד קיווי, מזונות נוספים העשירים בוויטמין C הם תפוזים, פפאיה, תותים, פלפל אדום ועוד.

גרגירי חומוס – מכילים מרכיבים חיוניים רבים, ביניהם אבץ, שהוא מרכיב חשוב בגופנו הדרוש בין היתר לתפקוד תקין של מערכת החיסון ולקידום גדילה והתפתחות של תאים בגופנו. אבץ משמש גם כמרכיב חיוני להגנת הקרקפת. באופן טבעי, אנו לא יכולים לאגור אבץ ולכן חשוב לצרוך מזונות עשירים באבץ אשר יגדילו את צריכת האבץ היומית שלנו. מקורות נוספים לאבץ מהמזון: עדשים, שעועית, בשר בקר דגנים מלאים ועוד.

גזר – גזר עשיר בבטא קרוטן, חומר אשר הופך בגופנו לוויטמין A ומעניק לגזר את צבעו הכתום. ויטמין A דרוש לתפקוד כל תאי הגוף והוא עוזר להגן ולייצר את השמנים אשר תומכים ומזינים את הקרקפת. בטטה, מלון ומישמש משמשים גם הם מקורות טובים לבטא קרוטן במזון. חשוב להדגיש כי צריכת יתר של ויטמין A (מעל 10,000 מיקרוגרם ויטמין) אשר מתקבלת בדרך כלל מתוספי המזון ולא מהמזון עצמו, עלולה להזיק לבריאות באופן כללי, וכן לגרום לנשירת שיער ויובש בעור.

ממה כדאי להימנע?

תזונה עתירת שומן – תזונה עשירה בשומנים ובנתרן (מלח) מגבירה את רמת הכולסטרול, עשויה לפגוע בתפקוד הכליות, מגבירה את חומציות הדם ואת קצב נשירת השיער.

מזונות עשירים בפחמימות – אורז, פסטה, תפוחי אדמה ודומיהם הם מזונות עשירים בפחמימות, שיכולים לגרום לנשירת שיער. פחמימות הופכות לגלוקוז במהלך תהליך העיכול וזה מעלה את רמת הסוכר בדם. צמצום רמת הסוכר בדם תסייע בהפחתת תופעת הנשירה.

שתיית אלכוהול מרובה – משקאות אלכוהוליים המשפיעים על הכבד מורידים את רמת האבץ, ויטמינים B ו- Cוחומצה פולית בגוף. ויטמינים אלה חשובים מאוד לבריאות השיער שלנו. בנוסף, אלכוהול מכיל רמה גבוהה של סוכר וקלוריות.

צריכה רבה של קפאין – גם קפאין מקטין את רמות ויטמין B ו-C, אשלגן ואבץ בגוף.