תרומת כליותיו של אופיר הרטוב, 28, נשוי טרי מזה כשבועיים, שנפטר השבוע מדום לב בחדר כושר, חשפה אותנו להליך החדשני באיכילוב שבו עוד בחדר הטראומה מבוצעות פעולות קריטיות לשימור הכליות לצורך תרומתן. תרומת אברים מצילה חיים
אופיר הרטוב. משפחתו תרמה את כליותיו להצלת שני חולים
אופיר הרטוב, בן 28 בלבד, נשוי טרי מזה כשבועיים, התמוטט השבוע בזמן אימון בחדר כושר לאחר דום לב פתאומי. הוא הובהל לחדר ההלם של בית החולים איכילוב בתל-אביב, תוך כדי ביצוע פעולות החייאה, אבל חרף מאמצי הרופאים, הם נאלצו לקבוע את מותו.
משפחתו של אופיר הסכימה, באצילות נפש, לתרום את כליותיו ומיד הוא הורד לחדר ניתוח לצורך הנצלת הכליות (הליך שבו מוסרים איברים מן הנפטר מיד עם ההכרזה על מותו) להצלת חיים של אחרים. “מדובר בתהליך ייחודי ונדיר המאפשר הנצלת כליות לצורך תרומה לאחר דום לב בחלון זמן מצומצם ביותר של עד שעתיים בלבד”, הסביר דר’ דניאל טרוצקי, מנהל המחלקה לרפואה דחופה באיכילוב.
עם הגעתו של אופיר לבית החולים, צוות המחלקה לרפואה דחופה פנה למשפחתו להסכמה והיא נעתרה למרות הצער העמוק וההלם מהפטירה הפתאומית של יקירם בטרם עת. משפחתו ביקשה למסור כי “אופיר האהוב שלנו תמיד אהב לתת ולעזור לכל אחד, וכך היה גם במותו”.
תרומת כליותיו של אופיר הרטוב חשפה אותנו להליך החדשני באיכילוב שבו עוד בחדר הטראומה מבוצעות פעולות קריטיות לשימור הכליות לצורך תרומתן. הליך זה נעשה בארץ ארבע פעמים בלבד ב-2018 ופעם אחת ב-2019 בבית החולים איכילוב.
לדברי דר’ טרוצקי, ״מדובר ביכולת חדשה שפותחה רק באחרונה בבית החולים ועדיין אינה נפוצה בישראל ובעולם, במסגרתה עוד בחדר הטראומה מבוצעות פעולות קריטיות לשימור הכליות”. בחודש אפריל האחרון בוצע, כאמור, בראשונה באיכילוב הליך הנצלה בשתי כליותיו של גבר כבן 60 שהובהל לחדר המיון לאחר שלקה בדום לב, ומאמצי ההחייאה המרובים שנעשו כדי להצילו לא צלחו. מיד לאחר שהוכרז על מותו של הגבר, קיבל צוות בית החולים את הסכמת משפחתו לתרום את איבריו, ושתי כליותיו הושתלו עוד במהלך חג הפסח האחרון בשני גברים שנזקקו להן באופן דחוף.
פרופ׳ רוני גמזו, מנהל המרכז הרפואי איכילוב, הדגיש כי על אף שמדובר בפעולה מורכבת הדורשת סנכרון ודיוק שבוצעה לראשונה בבית החולים, היא עברה בהצלחה הודות לעבודת הכנה, תרגול ושיתוף פעולה רב-תחומי של גורמים רבים בבית החולים. “סוד ההצלחה הוא בשיתוף פעולה בין הכירורגים המשתילים, צוות מערך ההשתלות וגורמים רבים נוספים”, אמר פרופ’ גמזו. “הצלחת ההליך היא עדות להצטיינות בית החולים בנושא המורכב של תרומת איברים, ואנו גאים על כך”.
דר’ תמר אשכנזי, מנהלת המרכז הלאומי להשתלות, מבהירה כי מטרת קבלת הסכמה לתרומת איברים בישראל מנפטרים לאחר דום לב כבר בחדר המיון, היא הגדלת מספר תרומות הכליות למען החולים הרבים הזקוקים לכך (בשיטה זו ניתן להנציל כליות בלבד). לדבריה, “תהליך חשוב זה נמצא בשלבי הרצה במספר בתי חולים בארץ”.
;