fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2021/07/הטרדות-מיניות2.jpg

מהי הטרדה מינית ע”פ החוק? כיצד תביעי אי הסכמה? מתי לא קיים צורך להראות כי אינך מעוניינת?

בעקבות פרשת סוכן הדוגמניות שי אביטל: נורות האזהרה שיכולות להתריע על אדם שאסור לכן לעבוד איתו

1הטרדות מיניות

צילום אילוסטרציה: Photo by Nel Mel on Unsplash

פרשת ההטרדות המיניות של סוכן הדוגמניות שי אביטל, שנחשפה בתוכניות “חשיפה” של חיים אתגר ו”הצינור” של גיא לרר, הפכה לנושא המדובר של השבוע. בעקבות העדויות הקשות, עזבו הדוגמניות אסתי גינזבורג, נטע אלחמיסטר, קורל סימנוביץ’, טיילור מלכוב וירדן אדרי את הסוכנות של אביטל והביעו תמיכה במתלוננות.

הרשתות החברתיות רעשו בעקבות פרסום הפרשה ורבים כתבו דברים בנוסח: “קריירה של דוגמנות? צאו מהסרט הזה!!! קמפיינים ניתנים כיום לפליטי/ות ריאליטי. כבר הרבה שנים אין כאן בארץ ענף דוגמנות. הכל ניצול וגלאם מזויף. כולם נופלים לפח הזה. אתם ההורים – עליכם מוטלת האחריות – תדאגו לבנות שלכם. לעזאזל, תדאגו להן ותשמרו עליהן”.

אחד הפוסטים החשובים בנושא היה של הסופרת סיגל אביטן, שכתבה: “דברים שאמא אמיצה אומרת לבת שלה: גם אם יציעו לך את האוורסט את לא עושה משהו שאת לא רוצה. הגוף שלך הוא לא מדרגה. את לא צריכה להיות נחמדה. אל תפחדי מעימותים. כשמישהו אומר לך שאת קרה, קומי ותלכי. כשמישהו מהעבודה אומר לך את זה, לכי ממנו ותדאגי להשחיר את שמו. אין סכום או הישג מקצועי שיכולים להציל את הנפש שלך. תשמרי עליה.

“את תמיד יודעת, תסמכי על מה שאת מרגישה. אם לא נוח לך, לכי. משטרה זה לא מספיק. תספרי לכל מי שאפשר. רוב האנשים טובים, כשתתקלי בסוטים/ נוכלים/ נבלות וכו’ – את תדעי. תסמכי על עצמך, אל תפחדי. הנבלות האלה הם האנשים הכי חלשים בעולם, אל תפחדי מהם. אל תפחדי ממה יגידו עלייך. אל תזרמי. זה לא מגניב לזרום, זה מגניב לבחור”.

גם הדוגמנית ואושיית הרשת נטלי דדון לא נותרה אדישה לפרשה ופרסמה ברשתות את נורות האזהרה שיכולות להתריע על אדם שאסור לכן לעבוד איתו כסוכן דוגמנות. ממה יש להיזהר? על פי דדון: אם סוכן מבקש ממך כסף על צילומים/ אם סוכן מבקש ממך תשלום על כניסה לסוכנות/ אם סוכן דורש ממך להגיע לבד לפגישות או להגיע לבית הפרטי שלו/ אם מבקשים ממך להתפשט באודישן/ אם מבקשים ממך לעשות “טובות” בתמורה לתפקידים ולקמפיינים.

ולמה עליכן לשים לב? נטלי דדון: לעולם אל תגיעי לבד לפגישות ראשונות ולצילומים ראשונים – זו לא בושה להגיע עם הורה או עם כל מלווה אחר/ כשאת הולכת למדידות ראשונות – תדרשי שתהיה בחורה על הסט/ אדם שמאמין בך וחושב שאת יכולה להצליח – לא ייקח ממך כסף על ההתחלה/ לא להאמין לכל מי שזורק הבטחות. אף אחד לא יכול לקבוע מי ומה תהיי לפני שהוא עובד איתך.

הצעת חוק חדשה

שמחנו לשמוע השבוע על הצעת חוק חדשה של חבר הכנסת רון כץ מיש עתיד, שתמנע מסוכנים בתחום המשחק והדוגמנות להיפגש עם קטינים ללא לליווי אפוטרופוס.

בדברי ההסבר של הצעת החוק נכתב כי “בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה מדאיגה בקרב בני נוער שחולמים להצליח בעולם הגדול, הולכים שולל אחרי הבטחות גדולות לקריירה משגשגת, שכר גבוה או תנאים יוצאי דופן, וכתוצאה מכך בחלק מהמקרים הם נפגעים הן מילולית והן פיזית.

“לשם ההמחשה, מעת לעת אנו נחשפים למקרים בהם סוכני דוגמניות צדים בעיקר נערות קטינות, בדרך כלל מהפריפריה וממעמד סוציו-אקונומי נמוך, בעיקר על ידי הבטחה לקריירה מצליחה, ומנצלים את תמימותן ורצונן להצליח ופוגעים בהן מינית במהלך פגישות ‘מקצועיות'”.

מהי הטרדה מינית על פי החוק?

החוק כלל הגדרה רחבה עד מאוד להטרדה מינית. על פי החוק הטרדה מינית היא כל אחת מחמש צורות ההתנהגות האסורות כדלקמן:

1.סחיטה באיומים לביצוע מעשה בעל אופי מיני.

2.מעשה מגונה.

3.התייחסויות חוזרות המופנות לאדם, המתמקדות במיניותו, כאשר האדם שאליו מופנית ההתייחסות הראה למטריד שאינו מעוניין בהתייחסויות.

4.הצעות חוזרות בעלות אופי מיני המופנות לאדם אשר הראה למטריד כי אינו מעוניין בהצעתו.

5.התייחסות מבזה או משפילה המופנית לאדם ביחס למינו או למיניותו לרבות נטייתו המינית של אדם – במקרה זה גם תקרית חד פעמית תהווה הטרדה מינית.

באתר של “ויצ”ו” מופיעות דוגמאות של התנהגויות היכולות להיחשב כהטרדה מינית: בדיחות גסות, הצגת תמונות פורנוגרפיות, אמירות דו משמעותיות בעלות אופי מיני, לחץ לבילוי משותף, מגעים פיזיים בעלי אופי מיני, שאלות על הרגלים מיניים וכו’.

איך תגיבי? מתי לא קיים הצורך להראות כי אינך מעוניינת? בהתנהגות העולה בקנה אחד עם עבירת סחיטה או עם עבירת מעשה מגונה, אינך צריכה להראות כי את לא מעוניינת. כך גם בהתייחסות מבזה ומשפילה כלפייך – זהו מצב המובן מאליו כהתנהגות שלילית שאינה רצויה ולכן אינך צריכה להראות כי אינך מעוניינת.

זאת ועוד, החוק גם לקח בחשבון מצבים שבהם המטריד מנצל את מעמדו והמוטרדת, בגלל עמדת נחיתות, נמנעת מלהביע התנגדותה להצעות או להתנהגות המטריד. במקרים המפורטים להלן אין צורך להראות אי הסכמה: ניצול של יחסי מרות בעבודה או בשירות כוחות הביטחון. ניצול של יחסי מרות, תלות, חינוך או טיפול בקטינה או בחסרת ישע. ניצול תלות של המטופלת במטפל במסגרת טיפול נפשי או רפואי.

כאשר המטריד מנצל את עמדת כוחו ואת אי השוויון הטבעי הטמון במערכות יחסים מסוג זה להנאתו האישית, התנהגותו תיחשב הטרדה מינית, אף אם המוטרד לא הראה כי אינו מעוניין בהצעות או ההתייחסויות האמורות. תנאי זה מגן על אלה המצויים ב”עמדת מיקוח” חלשה ואשר בשל כך פעמים רבות נמנעים מלהפגין את התנגדותם להצעות או למעשי המטריד, כדי להימנע מפגיעה על ידיו כתוצאה מההתנגדות.

כיצד מביעים אי הסכמה?

במקרים שהתנהגות המטריד היא לכאורה חיובית ועשויה להיראות כחיזור בעל אופי מיני, תגובת המוטרד תהיה קריטית לקביעה האם ההתנהגות הינה הטרדה מינית אם לאו.

אי הסכמה מביעים בין במילים ובין בהתנהגות בדרך שאינה משתמעת לשני פנים. זכרי – עלייך להיות ברורה וחד משמעית!! הבהירי למטריד כי אינך מסכימה להתנהגותו. בחוק אין דרישה כי יהא זה ברור שהמטריד אכן הבין שאינך מסכימה, כי ייתכן שמדובר באדם אטום. החשוב הוא כי הדרך בה ניסית להבהיר זאת היא דרך שאדם רגיל היה אכן מבין כי התנהגותו אינה רצויה.

סיטואציות של הטרדה מינית ומקום ההטרדה על פי החוק: הסיטואציה השכיחה ביותר להטרדה מינית מתרחשת ביחסי עובד-מעביד, אולם קיימות סיטואציות אחרות של הטרדה מינית והחוק מתייחס אף אליהן:סיטואציה של מטפל-מטופל (רופא, פסיכולוג וכד’), סיטואציה של מפקד-פקוד (צהל, בתי סוהר וכד’), סיטואציה של מחנך-תלמיד (תיכון , אוניברסיטה וכד’). על פי החוק, הטרדה מינית יכולה להתרחש בכל מקום לרבות מקום עבודה, צה”ל, שירות בתי הסוהר, מוסדות חינוך, מרפאות ובתי חולים.

ההתמקדות בהטרדה מינית במקומות עבודה גורמת לזיהוי מושג ההטרדה המינית עם עולם העבודה, ואולם יש לזכור כי הטרדה מינית יכולה להתרחש בכל מקום בו אנשים באים במגע אלו עם אלו – בבית, בקולנוע, באוטובוס ובמוסדות חינוך.

;