fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2019/09/לחץ-גם.jpg

12 טיפים למניעת סיבוכי סוכרת: כל מה שצריך לדעת כדי לשמור על רמת סוכר קבועה בדם

סוכרת היא מחלה מטבולית המתאפיינת בריכוז גבוה של סוכר (גלוקוז) בדם, ולעיתים גם בשתן, ויש לה השפעות בריאותיות נרחבות. אז הנה 12 טיפים למניעת סיבוכי סוכרת שייסיעו לך לשמור על רמת סוכר קבועה בדם. וגם: האם זה בסדר להשתמש בממתיקים מלאכותיים? ומהו ההבדל בין תחליפים מלאכותיים לתחליפים טבעיים? 

סוכרת

בית חולים לניאדו בנתניה, שבו מרפאת סוכרת, מעניק לנו 12 טיפים למניעת סיבוכי סוכרת:

  1. בחרו פחמימות בקפידה: בחרו פחמימות שמתפרקות בגוף לאט ומספקות אנרגיה יציבה. העדיפו פחמימות מדגנים, אגוזים, ירקות ופירות טריים.
  2. הורידו מעט במשקל אם יש צורך: 5-10 קילוגרמים עודפים עלולים לעשות הבדל אצל חולים רבים. הפחתה במשקל יכולה לסייע להוריד רמות סוכר, לחץ דם, ולייצב את פרופיל השומנים
  3. תשנו כמו שצריך: הרגלי שינה נפסדים עשויים להגביר את רמות הגלוקוז בדם ולעודד את התשוקה לפחמימות. תכוונו לשש עד שמונה שעות שינה בלילה.
  4. תהיו פעילות ועיסקו בפעילות גופנית: בחרו לכן פעילות גופנית שתיהנו ממנה: ריצה, הליכה, רכיבה על אופניים או שחייה. צאו לפעילות גופנית לפחות לחצי שעה כ-5 פעמים בשבוע.
  5. בידקו את רמות הסוכר בדם באופן קבוע: ישנם שעושים זאת באמצעים ביתיים מדי יום וישנם שמגיעים לבדיקה בקופת החולים מפעם לפעם. תהיה התדירות אשר תהיה, חשוב להקפיד על רצף ומעקב, כדי ללמוד ולמפות מגמות וכמובן להיות מודעים לשינויים.
  6. הפחתת מתח ולחץ דם: ישנם דברים שאינם בשליטתכן המלאה אך ביכולתכן להגיב לכל תרחיש במידתיות ובאיפוק. אל תוותרו על השקט שלכן ותנו את מירב תשומת הלב הדרושה כדי ליצור לעצמכן סביבה רגועה.
  7. הפחיתו את כמויות המלח והנתרן: פחות, אינו אומר בכלל לא. למלחים בגופנו תפקידים חשובים בתקשורת הבין תאית ובהשבת איזון לנוזלי הגוף. יחד עם זאת, עודף מלחים ובייחוד נתרן, עשויים להשפיע על לחץ הדם באופן משמעותי ולפגוע בתפקודי הכליות. ותרו עד כמה שניתן על מזונות מהירים ומתועשים, לרוב הם רוויים בנתרן ובמלחים. העדיפו מזונות גולמיים יותר וכאלו שלא עברו עיבוד יתר וכמובן, הרבה ירקות וסיבים טריים.
  8. בידקו מדד ABC למניעת מחלות לב: בדיקת מדדים אלמנטריים וחיוניים יאפשרו לכן לעקוב אחר שינויים ובעיות בתפקוד מערכת הלב וכלי הדם. ערכי המטרה מהווים יעד כללי וכל אחת צריכה לקבוע יעדים אישיים בהתייעצות עם הרופא המטפל.
    רמת A1C זהו מדד של ממוצע רמת הסוכר בדם במהלך 2-3 החודשים האחרונים. ייתכן שיהיה עליכן לבדוק אותו מספר פעמים בשנה. שוחחו עם הרופא לגבי הגדרת המטרה הרצויה לכם באופן אישי; לחץ דם – המטרה: 130/80; כולסטרול – המטרה:- LDL מתחת ל-100, HDL – מעל 40; טריגליצרידים – מתחת ל-150 מ”ג.
  9. טפלו באופן יסודי במכות ובחבורות: סוכרת מעלה את הסיכוי לזיהומים ומאטה מאוד את קצב ההחלמה והריפוי. לכן, אם אתן חולות סוכרת בכל רמה, טפלו בחתך או בפצע במהירות, חטאו, חיבשו וטפלו ואם אין הטבה תוך מספר ימים, גשו לרופא בהקדם. העיקר לא להזניח ולחכות שהפציעה, קלה ככל שתהיה, תחלוף לה מעצמה.
  10. הפסיקו לעשןזה אולי נשמע בנאלי, אך הפסקת עישון עשויה להקל עליכן את ההתמודדות עם הסוכרת. העישון פוגע בגופנו בכל הרבדים: נשימה, תזונה, זרימת דם, מעלה את מפלס הרעילות בגוף ופוגע בתפקודים ובכושר הגופני. דברו עם הרופא המטפל על רצונכן להפסיק לעשן, הוא יסביר לכן מדוע זה כדאי ואילו אמצעים עומדים לרשותכן.
  11. איכלו “מזונות על” מבחינה תזונתית: אין רק דיאטה אחת לחולי סוכרת. כל מטופל והצרכים שלו, כל מטופל וההעדפות האישיות שלו. דבר אחד ברור, ישנם כמה מזונות שעל סגולותיהם אין עוררין ולכן כחולה סוכרת, כדאי לצרוך מהם באופן קבוע: פירות יער, סלק, בטטות, ירקות ירוקים ועוד. הם יכולים להיות חלק מכל ארוחה ביום ולהעשיר את התפריט היומי ברכיבים תזונתיים חיוניים.
    12. בקרו רופא באופן קבוע: ביקורי רופא זו לא “כוס התה” של אף אחד, אך לחולה סוכרת זה יכול להיות צעד חשוב במעקב אחר מחלה מתפתחת כמו סוכרת. בלוח הפגישות שלכן צריכים להיות תאריכי מעקב קבועים לפגישה עם הרופא שמטפל בכן, בדיקות דם שוטפות, נפרולוג מומחה לכף רגל ומומחה לעיניים. ניתן לשלב את הצורך הזה תחת קורת גג אחת ולבקר במרפאת הסוכרת בבי”ח לניאדו, שם נרכז עבורכם את כל שיגרת הטיפולים והמעקב השנתיים.

הממתיקים המלאכותיים: כל מה שצריך לדעת

חולי סוכרת, ירצו או לא, נאלצים לזנוח שימוש בסוכר ולהמיר את תחושת המתיקות אשר כל כך חשובה ומרוממת נפש לכולנו, בתחליפי סוכר מלאכותיים. התחליפים נחלקים לשתי קבוצות עיקריות: מכילי קלוריות ונטולי קלוריות כמעט. על פי בית החולים לניאדו, עבור חולי סוכרת החשיבות המרכזית היא שתחליף הסוכר אינו נספג לדם ולכן אינו זקוק למעורבות של אינסולין כדי להתפרק והתוצאה המתקבלת היא אי עליית ערכי הסוכר בדם.

התחליפים המלאכותיים:

אספרטם (אספרטיים): אולי תחליף הסוכר המוכר ביותר. ממתיק ללא טעם לוואי, המתאים בעיקר למשקאות קרים ולמוצרים שאינם דורשים בישול או חימום. נוצר בשנת 1965. מתיקותו פי 180 מסוכרוז (סוכר לבן). קיימת הגבלת שימוש ואזהרה יומית אשר נקבעת על פי גיל ומשקל.
סכרין: ידוע גם בשם “סוכרזית”, נוצר בשנת 1879. מתיקותו פי 300 מסוכרוז. מחקרים שנערכו בשנות ה-60 על עכברים העלו חשד כי הסכרין עשוי לעודד הופעת סרטנים מסוימים, אך הדבר נבדק רק על בעלי חיים ולא קיימים עדות או ניסוי המתייחס לבני אדם.
אצסולפאם האשלגן: ממתיק פופולרי אשר נכנס לשימוש במוצרי מאפה ועוגות לסוכרתיים בשל עמידותו המושלמת גם בטמפרטורות של עד 200 מעלות. נוצר בשנת 1967. מתיקותו פי 200 מסוכרוז.
ציקלאמט: פותח כתחליף לסכרין, אין לו טעם לוואי. נוצר בשנת 1937. מתיקותו פי 30-50 מסוכרוז.
סוכרלוז: נוצר בשנת 1976. מתיקותו פי 500-600 מסוכרוז.

התחליפים הטבעיים:

סטיביה: צמח תבלין נטול קלוריות. מתוק פי 10-15 מסוכר, אבקת הסטיביוזיד המופקת מהצמח מתוקה פי 200.
סורביטול: ממתיק טבעי, שמתיקותו 60% מסוכר, אך מכיל 2.4 קלוריות לגרם (לעומת 4 בסוכר). משמש בעיקר בתעשיית הממתקים.
מלטיטול: ממתיק טבעי שמתיקותו 90% מסוכר, אך מכיל 2.1 קלוריות לגרם (לעומת 4 בסוכר).
אריתריטול: ממתיק טבעי שמתיקותו 70% מסוכר אך מכיל 0.24 קלוריות לגרם (לעומת 4 בסוכר) ואינו משפיע על רמות הסוכר והאינסולין בדם.

האם זה בסדר להשתמש בממתיקים מלאכותיים?

אירה שולמן, דיאטנית קלינית בקופת חולים כללית ומומחית בטיפול בסוכרת ובמחלות כליה, מסבירה כי “מחקרים הראו כי צריכת ממתיקים מלאכותיים ברמות המוגדרות כבטוחה, ואף ברמות גבוהות מהן במקצת, בטוחה לשימוש. הכמויות שנחשבות ‘בטוחות’ בקרב הממתיקים גדולות הרבה יותר מכמויות הגיוניות שאנחנו יכולים לדמיין. מדובר בלפחות 4-5 מנות מזון עם ממתיק ביום”.

בנוסף, לדבריה, “שימוש בממתיקים מלאכותיים אושר לא רק על־ידי ה־ FDAהאמריקאי, אלא גם על־ידי משרדי הבריאות האוסטרלי והקנדי, והוועדה האירופאית לאישור מזון. כל הגופים הללו אישרו את השימוש בממתיקים מלאכותיים בקבוצות אוכלוסייה שונות.

אז זה בסדר להשתמש בממתיקים מלאכותיים?

“באשר לאלה שרק רוצים ‘לחסוך’ בקלוריות, שימוש בממתיקים ובמוצרים ‘ללא סוכר’, לא בהכרח משתלם. בעוד שכפית סוכר או דבש מכילה סה”כ 20 קלוריות (כמו 1/3 תפוח קטן), באופן מפתיע מוצרים רבים “ללא סוכר” מכילים יותר קלוריות ל־100 גרם, בגלל שכמות השומן בהם גדולה יותר.

“סוכרתיים, שלא יכולים להשתמש בסוכר לבן רגיל, יכולים להשתמש בממתיקים מלאכותיים, זה בהחלט מוצדק וכדאי מבחינה בריאותית. חשוב רק לזכור לבדוק את שאר הרכיבים של המוצרים ולבחור מוצרים בריאים – ללא שומן צמחי מוקשה (שומן טראנס) ועם אחוז שומן נמוך באופן כללי. רצוי גם כאלה שמכילים סיבים תזונתיים.

;