fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2022/11/נשים-בכנסת2.jpg

בחירות 2022: איך זה שבכנסת הבאה נראה רק 28 נשים, שהן 23% מכלל חברי הכנסת?

זיוי קלעי, פסיכולוגית עסקית וניהולית, מסבירה למה חשוב לשמור על איזון בכל דרגות הניהול בין נשים לגברים

1מירב כהן ויפעת שאשא ביטון

מירב כהן מיש עתיד ויפעת שאשא-ביטון מהמחנה הממלכתי. נשים חזקות ומשפיעות

נכון לבוקר יום רביעי, 2.11.22, מתוך 40 מפלגות שהתמודדו על הבחירות לכנסת ה-25 רק 9 מפלגות ישבו בסופו של דבר בכנסת – הליכוד (33), יש עתיד (25), הציונות הדתית – בן גביר/ סמוטריץ (14), המחנה הממלכתי – גנץ (12), ש”ס (12), יהדות התורה (10), ישראל ביתנו – ליברמן (6), העבודה (4), חד”ש-תע”ל (4).

120 חברי כנסת, רק 28 נשים

בדקנו כמה נשים יהיו בכנסת הבאה ולמה חשוב לשמור על איזון בכל דרגות הניהול בין נשים לגברים. התוצאות עגומות: מתוך 120 חברי כנסת, נכון לעכשיו נראה במליאה רק 28 נשים, שהן 23% מכלל חברי הכנסת.

בליכוד, עד מקום 33, נמצאות 6 נשים: מירי רגב, עידית סילמן, גלית דיסטל-אטבריאן, טלי גוטליב, גילה גמליאל ומאי גולן. ביש עתיד, עד מקום 25, נראה 9 נשים: אורנה ברביבאי, קארין אלהרר, מירב כהן, מירב בן-ארי, מיכל שיר, מטי צרפתי-הרכבי, טניה מזרסקי, דבי ביטון ושלי טל-מירון. בציונות הדתית, עד מקום 14, מככבות 3 נשים: אורית סטרוק, מיכל וולדיגר ולימור סון-הר-מלך.

במחנה הממלכתי בהנהגת בני גנץ, עד מקום 12, יהיו 4 חברות כנסת: פנינה תמנו-שטה, יפעת שאשא-ביטון, אורית פרקש-הכהן ושרן השכל. בש”ס אין נשים וכך גם ביהדות התורה. בישראל ביתנו, עד מקום 6, יש 2 נשים: שרון ניר ויוליה מלינובסקי. ברשימת העבודה ממוקמות 3 נשים עד מקום 4: מרב מיכאלי, נעמה לזימי ואפרת רייטן-מרום. בחד”ש-תע”ל נמצאת אשה אחת: עאידה תומא-סלימאן.

לאחר פרסום המדגמים, חזרנו אל זיוי קלעי, פסיכולוגית עסקית וניהולית, שמסבירה למה חשוב לשמור על איזון בכל דרגות הניהול בין נשים לגברים:

“מנהיגות הוליסטית היא כזו המכלילה נשים וגברים באופן מאוזן ושומרת על האיכויות הנשיות והגבריות בהובלה של כל ארגון או ממשל. הפרת האיזון מחלישה תשתיות אשר לאורך זמן יבואו לידי ביטוי בדרכים כאלה ואחרות, מבלי שהמנהלים יהיו ערים למקור היווצרותם.

“כמובן שהנושא תמיד מעורר רגישויות כאשר מייחסים תכונות אלה ואחרות כגבריות או כנשיות, ויש להיזהר מהכללות, אולם לצד זאת מן הראוי להגדיר כמה מהן ולזכור שישנן נשים המחוברות לתכונות הנחשבות לגבריות (או לצד הגברי שלהן) בדיוק כשם שישנם גברים המחוברים לתכונות נשיות (או לצד הנשי שלהם).

2זיוי קלעי

זיוי קלעי, פסיכולוגית עסקית וניהולית: “הפרת האיזון בין גברים לנשים מחלישה תשתיות אשר לאורך זמן יבואו לידי ביטוי בדרכים כאלה ואחרות, מבלי שהמנהלים יהיו ערים למקור היווצרותם”

שיפוטיות על תכונות נשיות וגבריות

“תכונות הנחשבות כנשיות כוללות הכלה, רגישות, כישורים רכים ובינאישיים, אמפתיה, שיתוף פעולה, עבודת צוות, אינטליגנציה רגשית ועוד. כתוצאה ממוסכמות המנהיגות הישנה, נשים רבות למדו לפרש אותן כתכונות שליליות בשל העובדה שגברים היוו את הסטנדרט למנהיגות במהלך מאות שנים, והצלחתם התבססה על תכונות כמו אסרטיביות, לעיתים אף אגרסיביות, חוסן, נוקשות, ישירות, סמכותיות, כריזמה, החלטיות, כוחנות, וכו’. מכאן, כל מה שנחשב בעבר איכויות נשיות נתפס (אצל נשים בעיקר) כחסר או מופחת ערך כיוון שלא היה להן מקום לביטוי בעולם המנהיגות הגברי.

“מנגד, תכונות הנחשבות גבריות, כפי שציינתי מעלה, עשויות לעורר (בקרב גברים רבים) התנגדויות, שכן במהלך השנים התפתחה גבריות חדשה, וחיברה גברים לכישורים רכים, לרגישות וליצירת מערכות יחסים בינאישיים טובות ומכילות, והם אינם מזוהים עם מה שהיווה סמל למנהיגות הגברית הישנה והכוחנית.

“רק בשנים האחרונות הבשיל עולם המנהיגות (וכן גם הנשים עצמן) והשכיל להכליל את הערך שמביאות נשים לתוכו, ויותר מכך, לשנות את תפיסת המנהיגות הישנה ולאמץ אחרת, הוליסטית-חדשה שיש בה מקום לשני המינים, על מגוון האיכויות שהם מביאים כערך משלים והכרחי להצלחה ולהנהגה מאוזנת.

“לגברים חשיבות רבה בפתיחת כל דלת לשיתוף נשים בעולם ההנהגה, לא מתוך מניעים לקדם ולהעצים נשים (או במקרים מעטים, להעצים את שמם ונראותם האישית), אלא מתוך הבנת הערך והצורך בהנהגה מאוזנת והוליסטית כנדרש בעידן המנהיגות החדשה.

“תפקידן של הנשים בפיתוח המנהיגות הנשית הוא להביא את מי שהן כנשים, עם תבונתן ורגישותן, אל תוך כל תפקיד שאליו הן מגיעות ולחזק את התכונות הקיימות בהן. נשים חייבות להבין שחובתן היא להתוות את דרכה של המנהיגות החדשה, כאשר, בראש ובראשונה, על ידי קבלה של מי שהן וההכרה בערך שהן מביאות, לעולם בכלל ולעולם המנהיגות בפרט.

“לסיכום אוסיף כי נשים וגברים אינם זהים, הם מביאים איכויות שונות, וזה היופי שבכל אחד מהמינים (בין אם יש לנו ביקורת כזו או אחרת על כך ובין אם התכונות של המין השני הן דווקא הדומיננטיות באישיותנו). חשוב לזכור שאין תכונות שוות יותר ופחות, ותפקידנו הוא לקבל ולהעצים את האחר מתוך שותפות, הכלה, הכללה וקבלת השוני.

“יש גם לציין שהקושי להעצים את האחר ולהכליל נובע בעיקר מחוסר קבלה והערכה עצמית ועל כן, העצימו את עצמכם ואת ערככם (לא את האגו שלכם), ותוכלו להעצים את האחר. יש מקום לגדילה לכולם, ואל לנו לחשוש שאחד יבוא על חשבון רעו!

“שמרו על איזון בכל דרגות הניהול בין נשים לגברים ככל שניתן, ואם אין באפשרותכם למצוא אפילו מועמדת אחת, דאגו לפחות לאייש לתפקידים אלו גברים המחוברים לצד הנשי שלהם”.

זיוי קלעי היא פסיכולוגית עסקית וניהולית, מלווה בכירים בחברות בשוק הישראלי והגלובלי, במגוון סוגיות ניהוליות וכן בחיזוק מנהיגותם וניהולם להצלחתם בתפקיד והצלחת החברה.

;