ההצגה עוסקת בחייהן של הנשים באפגניסטן ובקלות הבלתי נסבלת של דיכוין על ידי המשטר הגברי
רוני עינב כליילה ונטע שפיגלמן כמריאם בהצגה “אלף שמשות זוהרות”. היריבות בין שתי נשותיו של ראשיד הופכת לחברות אמיצה
אחרי שהעלה בהצלחה רבה את “רודף העפיפונים”, שב תיאטרון “גשר” ומעלה בימים אלה הפקה מרשימה ומהפנטת לספרו של חאלד חוסייני “אלף שמשות זוהרות”, העוסקת בחייהן של הנשים באפגניסטן ובקלות הבלתי נסבלת של דיכוין על ידי המשטר הגברי באשר הוא.
“כמו שמחט של מצפן תמיד תמצא את הצפון, ככה אצבע מאשימה של גבר תמיד תמצא את האשה” כך אומרת מריאם, אשתו הראשונה של ראשיד לליילה, נערה שהוריה נהרגו בהפגזה בכאבול והיא אולצה להתחתן עם ראשיד בגיל 14.
היריבות בין שתי נשותיו של ראשיד על רקע חיבתו המופגנת של ראשיד לליילה הצעירה והיפה, הופכת במהרה לחברות אמיצה, לשיתוף פעולה הדוק ולמשפחה. מריאם הופכת להיות מעין אם מאמצת לליילה ולבתה עזיזה – שנולדת מאוחר יותר והופכת למקור אכזבה תמידי לראשיד שרצה בבן.
דורון תבורי כראשיד ונטע שפיגלמן כמריאם ב”אלף שמשות זוהרות”. גבר חלש ששלטון החוק נותן לו אפשרות להיות חזק בביתו ומול נשותיו
ליילה האמיצה לא מוכנה לוותר ויחד עם מריאם הן מנסות להימלט. אחרי שהן נתפסות הן מוחזרות לביתן והמצב נהיה חמור לאחר שראשיד הופך אלים יותר ויותר. בסיומה של ההצגה עושה מריאם את המעשה האמהי האחרון שלה מול ליילה וילדיה ומשלמת על כך בחייה.
למרות אורכה של ההצגה, ישבתי מרותקת לנעשה על הבמה וכמוני כל הקהל שצפה בהצגה. העיבוד הבימתי לספרו המופלא של חאלד חוסייני מהפנט ומרשים – הבמה הבנויה מחלקי ברזל המשמשים כגדרות תמידיות – פיזיות ומטאפוריות כאחד לכליאתן של הנשים בבית, בעיר, במדינה, לחוסר יכולתן לצאת ולנהוג כרצונן, בעיקר אחרי עליית שלטון הטאליבן הפונדמנטליסטי ומצביעות על יכולתו של הגבר לנהוג בהן כרצונו – בגיבוי הדת והמשטר. האמירה המגדרית החזקה בהצגה זו היא חד-משמעית – גורלן של הנשים במדינות הנוקטות במשטר נוקשה וכפייתי נגזר מראש.
משחקם של דורון תבורי כראשיד, הלנה יארלובה הנפלאה כמריאם ורוני עינב כליילה – בבימויו של נועם שמואל – הוא לא פחות ממופתי. דורון תבורי מציג את כל העוצמות של גבר חלש ששלטון החוק נותן לו אפשרות להיות חזק בביתו ומול נשותיו ומציג בשקט מסוכן, כמעט בלי הרמת קול, את היותו של הגבר שליט בלתי מעורער בביתו פנימה.
רוני עינב כליילה ב”אלף שמשות זוהרות”. מאולצת להתחתן בגיל 15 עם ראשיד
הלנה יארלובה כמריאם (שמחליפה כעת את נטע שפיגלמן) מצליחה להביא דמות מורכבת של יתומה שחונכה שאינה שווה כלום ואשר לאט-לאט הופכת לדמות חונכת לליילה הצעירה, שחונכה כאשה מודרנית ונאלצת להתמודד עם בעל אלים וחברה חונקת בכאבול, שראתה גם ימים אחרים לפני שלטון הטליבאן.
התפאורה המרתקת של מיכאל קרמנקו, המוזיקה של אמיר לקנר והתאורה המכשפת של אלכסנדר סיקירין תורמים לאווירה המיוחדת של הצגה זו.
יש הצגות שנשארות איתך ימים רבים לאחר שצפית בהן. זו אחת מהן. ממליצה בחום רב!!!
;