fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2021/05/חודש-המודעות-לסרטן-העור.jpg

חודש המודעות לסרטן העור: כמה נקודות שכדאי לך מאוד לדעת על בדיקת נקודות חן

הופעת שומה חדשה או שינויים בגודל ובצבע השומות הקיימות, עלולים לעורר חשד להתפתחות גידול סרטני

1החשיבות בבדיקת נקודות חן ונגעים לרגל חודש המודעות לסרטן העור צילום יחצ

צילום אילוסטרציה: יח”צ

על פי האגודה למלחמה בסרטן, נתונים שחשוב לדעת: סרטן העור היא מחלה שכיחה בישראל, בה קרינת השמש החזקה מהווה את אחד הגורמים העיקריים להתפתחות נגעי עור. מלנומה היא המסוכנת והקטלנית מבין סוגי סרטן העור השונים. כדי להשיג ריפוי יש לאבחן את המחלה בשלביה הראשונים. נקודות חן/שומות מופיעות על עור הגוף ככתם חום שטוח או בולט, כבר בגיל הילדות או ההתבגרות.

מאי הוא החודש להעלאת המודעות לסרטן העור. הופעת שומה חדשה או שינויים בגודל ובצבע השומות הקיימות, עלולים לעורר חשד להתפתחות גידול סרטני, לכן כל אחד צריך להיבדק בדיקת שומות לכל העור אחת לשנה על ידי רופא עור ללא קשר לגוון העור.

הבדיקה צריכה להתבצע עם דרמוסקופ. הבעיה העיקרית בחשיפה לשמש זה הנזק המצטבר שלה. כולם יודעים שיש לשים קרם הגנה לפני יציאה לים אבל רובנו לא מקפידים למרוח מסנן קרינה באופן שוטף. ידוע כי הגנה יום יומית מפני השמש זו הדרך הנכונה למזער נזקים.

גם אנשים בעלי עור כהה וגם אנשים עם עור בהיר חשופים לנזקי בשמש ולסרטן העור ולכן כולם חייבים להיבדק. סרטן עור לא קשור רק לשמש ויכול להופיע גם באזורים בגוף שלא נחשפו לשמש.

גם שימוש במסנן קרינה, טוב ככל שיהיה, לא מספק הגנה של מאה אחוז – ובאופן כללי חשוב למעט בשהייה בשמש. כאשר בוחרים מסנן קרינה יש לבחור מותג איכותי בעל תו תקן מחמיר המסנן גם קרינת UVA וגם קרינת UVB.

מהי נקודת חן לא תקינה? בעיקרון כל נקודה משתנה, מדממת, לא סימטרית, עם מספר צבעים, גדולה מחצי ס”מ – היא חשודה. ואם יש אחת כזו יש לפנות לבדיקת רופא עור בהקדם. בעיקרון לא תמיד ניתן לדעת לבד ויש לפנות לרופא עור בכל חשד.

לדברי דר’ להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור, “בדיקת נקודות חן ובקרת נזקים, מומלצת ואידיאלית דווקא בתקופת החורף, כאשר העור חוזר לגוון הטבעי שלו, ללא שיזוף, ונותרו בו נגעים עוד מתקופת הקיץ, לאחר שהיה חשוף תקופה ממושכת לשמש”.

טיפים מצילי חיים

דר’ אקרמן, איגדה מספר טיפים שחשוב להכיר בנושא:

1.יש להגיע לבדיקה תקופתית קבועה אצל רופא עור אחת לשנה (כשאין גורמי סיכון).

2.בבדיקה חשוב לבדוק את השומות גם בעזרת דרמוסקופ. בדיקה פשוטה ולא כואבת יכולה להציל ממצבים בריאותיים חמורים.

3.נקודות משתנות, לא סימטריות, גדולות, בעלות מספר צבעים, חשודות יותר. במידה ויש כאלה, יש לפנות בהקדם לבדיקת רופא. אולם חשוב לדעת, כי יש נגעים שפירים לחלוטין בעור אשר שינוי בהם אינו משמעותי ולא מסוכן.

4.גם ילדים צריכים להיבדק בדיוק כמו מבוגרים. אומנם סרטן עור נדיר יותר בקרב ילדים, אך זה קיים.

5.יש לשים לב ולבדוק נקודות חן גם במיקומים חבויים כמו קרקפת, כפות ידיים, אצבעות רגלים, מפשעות וכדומה. גם כאן מומלץ לבדוק עם דרמוסקופ ולהוציא כל נגע משתנה.

6.שומות מולדות מומלץ לרוב להסירן כיוון שיש להן סיכוי גדול יותר להפוך לסרטן של העור.

7.כל פצע שאינו מגליד לאחר זמן סביר – מומלץ לבדוק וכן אם שומה גדלה או מדממת.

לסיכום, אומרת דר’ אקרמן: “חשוב להיות ערניים ולדעת שבדיקה תקופתית פשוטה ולא פולשנית עלולה לשמור על בריאותכם. וזכרו: גילוי מוקדם של סרטן העור מעלה באופן משמעותי את שיעור הריפוי!”.

2דר להבית אקרמן מומחית ברפואת עור צילום אלון שפרנסקי

דר’ להבית אקרמן, מומחית ברפואת עור: “שומות מולדות מומלץ לרוב להסירן כיוון שיש להן סיכוי גדול יותר להפוך לסרטן של העור”. צילום: אלון שפרנסקי

מי בקבוצת סיכון?

על פי האגודה למלחמה בסרטן:

*בעלי מספר רב של שומות (בייחוד למעלה מ-20).

*בעלי עור, שיער ועיניים בהירים, ובעלי נמשים.

*אנשים שעורם נצרב בקלות בשמש, או שאינו משתזף כלל.

*מי שבמשפחתו ישנם בעלי נקודות חן מרובות, או שחלו בסרטן העור.

*מי שסבל מכוויות שמש מרובות, בעיקר בילדות.

*אנשים הנוטלים תרופות המדכאות את מערכת החיסון או סובלים ממחלות המחלישות אותה (חולי פרקינסון, מושתלי איברים וכדומה).

כיצד נכיר את השומות שעל גופנו?

*בחדר מואר היטב נבחן את הגוף מלפנים ומאחור. אפשר להיעזר במראת יד, אותה נכוון מול מראה גדולה.

*חשוב לבחון את כל שטח העור, כולל הקרקפת, בין השערות, בקפלי הגוף ובין אצבעות הידיים והרגליים. לבדיקת הקרקפת הכרחי להיעזר באדם נוסף, ולבדיקת הגב רצוי להיעזר באחרים.

*מומלץ לזכור את מספר השומות בכל מקום ולבצע את הבדיקה שוב כל 6-3 חודשים. למי שיש מספר רב של שומות, מומלץ לצלם בהגדלה את אזור השומות, לצורך השוואה. רצוי שהצילום יהיה צבעוני, ויהיה בו קצה סרגל שיראה את גודל השומה. חשוב לציין את תאריך הצילום ואת אזור הגוף עליו נמצאות השומות.

5 הגימ”לים

מהם הסימנים שיש לשים לב אליהם בעת בדיקת השומות?

1.גיאומטריה – שומה לא סימטרית – חלקה האחד אינו שווה לחלקה האחר.

2.גבול – שומה שגבולה אינו מעוגל, ברור ומוגדר.

3.גוון – שומה שצבעה אינו אחיד והיא מורכבת ממספר גוונים כמו חום, שחור, ורוד ועוד.

4.גודל – שומה שקוטרה עולה על 5 מ”מ (קוטר של עיפרון).

5.גובה – שינוי בגובה השומה או כל שינוי בארבעת הסעיפים הקודמים.

מעודדים גילוי מוקדם

מותג הדרמו-קוסמטיקה LA ROCHE–POSAY יוצא בימים אלה בשת”פ חברתי ראשון מסוגו עם העמותה הישראלית לסרטן העור, במטרה להעלות את המודעות לסרטן העור ולעודד גילוי מוקדם בקרב הציבור הרחב.

במסגרת שיתוף הפעולה יתקיימו ימי בדיקה מרוכזים במקומות עבודה נבחרים ללא עלות לנבדקים, יופקו סרטוני הסברה מיוחדים שיופצו ברשתות החברתיות ויונגש תוכן מעשיר לחולים ולמחלימים כדי לשפר את אורח החיים שלהם תוך כדי ולאחר המחלה.

מלנומה היא אחד משלושת סרטני העור השכיחים ביותר, ונחשב לקטלני שביניהם. מדי שנה מאובחנים בישראל למעלה מ-1,500 חולים חדשים במלנומה ממאירה וממוקדת, ומאותו רגע חייהם משתנים, פעמים רבות באופן קיצוני. נתונים אלו ניתנים לשינוי, הן מצד מניעת התחלואה, והן מצד שיפור הטיפול עד כדי ריפוי המחלה.

;