fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2022/10/אוסטאופורוזיס3.jpg

יום האוסטאופורוזיס הבינלאומי: “כל אשה שנייה בישראל תסבול משבר אוסטאופורוטי בחייה”

רופאים מסבירים מה צריך לעשות כדי להתמודד עם המחלה, מה לאכול ואילו תוספי תזונה מומלצים

1אוסטאופורוזיס

צילום אילוסטרציה: Photo by Hadis Safari on Unsplash

עובדה: כל אשה שנייה וכל גבר חמישי יסבלו משבר אוסטאופורוטי במהלך חייהם. כלומר, 50% מהנשים ורק 20% מהגברים. המודעות לאוסטאופורוזיס בקרב גברים נמוכה בהשוואה לנשים ואף מרבית שיטות האבחון אינן מתאימות לגברים, כיוון שנקבעו לפי מדדים המתאימים לנשים.

לדברי דר’ יונתן ארבל, יועץ-על לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במכבי שירותי בריאות, ודר’ ונסה רואש, אנדוקרינולוגית, אחראית המרפאה למחלות עצם באיכילוב ומנהלת תחום צפיפות העצם באסותא – המחלה נפוצה יותר במטופלים עם מחלות אחרות כגון סרטן, צליאק, תת-פעילות של בלוטת התריס, או במטופלים הנוטלים תרופות מסוימות כגון סטרואידים לאורך זמן.

אוסטאופורוזיס היא מחלה המתאפיינת בירידה קבועה בצפיפות העצם אשר גורמת לה להיות דקה וחלשה. הסכנה הנובעת מכך טמונה בהיווצרות שברים בעצמות, בעיקר בצוואר הירך, בשורש כף היד ובחוליות של עמוד השדרה, אולם גם בעצמות אחרות דוגמת האגן והזרוע. השברים בעצמות הגורמים לכאבים כרוניים, למוגבלויות ולאיכות חיים ירודה.

טיפול באוסטאופורוזיס

שברים אוסטאופורוטיים גורמים לתחלואה, לנכות, ואף לתמותה. ניתן להפחית באופן משמעותי את הסיכון לשברים ולהאט את הדרדרות המחלה בעזרת טיפול כוללני. הטיפול כולל שינויים באורח החיים לרבות פעילות גופנית, תזונה מתאימה ותוספי תזונה לפי הצורך וכן טיפול תרופתי בהתייעצות עם הרופא המטפל.

במצב שבו קצב פירוק העצם גובר על קצב בניית העצם, ישנן שתי אפשרויות טיפול על מנת להחזיר שיווי המשקל – להאט את קצב הפירוק, או להגביר את קצב הבנייה.

מטרות הטיפול באוסטאופורוזיס: מניעת שברים בעצמות, האטה או עצירה של תהליך אובדן העצם ושמירת על רמה תפקודית גבוהה ואיכות חיים טובה. קיימת חשיבות גדולה בשמירה על צריכה נאותה של סידן ורמה תקינה של ויטמין D בגוף המתאפשרת על ידי הקפדה על תזונה מתאימה ונטילה של תוספי מזון במידת הצורך.

איך לשמור על בריאות העצם

1.הקפידו על תזונה מתאימה ומאוזנת הכוללת תפריט עשיר בסידן ובוויטמין D ומנגד הפחיתו צריכה של מזונות עשירים בפוספאט, דוגמת קולה או ממתקים, המונעים את ספיגת הסידן.

2.הימנעו מתפריט עשיר מדי בחלבונים ממזון מעובד, כמו בשר מעובד וגבינות קשות וכן הימנעו מעודף מלח.

3.הקפידו על פעילות גופנית סדירה ותרגילים מיוחדים לשמירה על חוזק העצמות.

4.שמרו על אורח חיים בריא הכולל הימנעות מעישון ומצריכת אלכוהול מופרזת. לאורח החיים יש השפעה ניכרת על בריאות העצמות והקצב שבו הן מתקנות ומחדשות את עצמן. אורח חיים בריא הוא הדרך הטובה ביותר לדחות את מועד תחילת המחלה ולהאט את הקצב שבו העצמות הופכות לשבירות.

5.לכו בזמן לבדיקות לצפיפות העצם ונטלו תרופות במידת הצורך.

6.התאימו את הבית למניעת נפילות.

7.צאו לשמש אבל במידה – השמש מעודדת ייצור של ויטמין D המסייע בספיגת הסידן לגוף. בסופו של יום מדובר בתהליך העוזר לחיזוק השיניים והעצמות, ולכן מונע אוסטיאופורוזיס.

צריכה נאותה של סידן וויטמין D

צריכת מזונות העשירים בסידן ובוויטמין D יעילה בהפחתת הסיכון לשברים אצל נשים וגברים מבוגרים. מגיל 50 – ובעיקר בנשים בגיל המעבר לאחר הפסקת המחזור החודשי (מנופאוזה) – עולה כמות הסידן הנדרשת לתחזוקה תקינה של העצמות ושל הגוף. נשים בגיל מבוגר זקוקות לרוב ליותר סידן מאשר גברים, אך מגיל 70 ויותר נזקקים גברים ונשים לאותה כמות יומית של סידן. הכמות המומלצת לנשים בגיל זה היא 1,200 מיליגרם סידן ביום.

מזונות עשירים בסידן

*טחינה משומשום מלא.

*דגים כמו סרדינים וברבוניות הנאכלים עם העצמות.

*גבינות צהובות ולבנות.

*חלב ומוצרי חלב כמו יוגורט.

*תחליפי חלב המועשרים בסידן.

*שקדים ואגוזים.

*מוצרי סויה.

*ירקות כמו ברוקולי, תרד, ארוגולה, פטרוזיליה, צנון.

*מי ברז או מים מינרליים מועשרים.

חשוב לדעת: מי שלא מקבלת את הכמות הנדרשת של סידן מהמזון, יכולה להיעזר בתוספים. יחד עם זאת, מומלץ לפנות לייעוץ תזונתי פרטני כדי להתאים נכון את כמות וסוג התוסף המומלץ.

אין ליטול תוספי סידן יחד עם מוצרי חלב או עם תוספי מזון המכילים ברזל. מומלץ לחלק את מנת הסידן היומית למספר מנות, כאשר כל מנה מכילה לא יותר מ-500 מיליגרם של מלח סידן.

ויטמין D

ויטמין D מסייע בספיגת הסידן בגופנו. הגוף יודע לייצר בעצמו את הוויטמין בעת חשיפה לשמש וזו הסיבה שהוא מכונה גם “ויטמין השמש”. החשיפה לקרניים האולטרא-סגולות (UV) מהווה שלב ראשון בהפיכת ויטמין D בלתי פעיל להורמון בעל פעילות והשפעה על מערכות גוף רבות.

אנשים המכסים את גופם (מסיבות שונות), אנשים שאינם נחשפים מספיק זמן לשמש במשך היום ואנשים המורחים קרם הגנה מעל 8 SPF אינם מקבלים מספיק ויטמין D ומכאן החוסר בוויטמין זה בקרב אנשים רבים באוכלוסייה.

ניתן לקבל ויטמין D גם דרך המזון שאנו אוכלים, אך התזונה השוטפת מספקת בדרך כלל מעט מידי יחידות של ויטמין D. הכמות היומית המומלצת עומדת על לפחות 400 יחידות ליום שהן 10 מיקרוגרם. במקרים רבים מומלץ ליטול השלמות של הוויטמין באמצעות תוספי תזונה המכילים ויטמין D3. יש ליטול את תוסף התזונה יחד עם האוכל מכיוון שוויטמין D זקוק למעט השומן מהאוכל כדי להיספג טוב יותר.

;