מה בכל זאת היתרונות של ניהול חשבון משותף ומתי כדאי דווקא להפריד חשבונות? עו”ד שירי מלכה, מומחית בדיני משפחה, מסבירה
Photo by Michael Longmire on Unsplash
אמון ושקיפות הן מילות מפתח ביצירת זוגיות טובה ויציבה, אין ויכוח. וכשאת עומדת מתחת לחופה עם בחיר לבך, את בוודאי לא חושבת על חשבון הבנק המשותף שלכם, אם כבר – על כמה הוא יתפח בזכות הצ’קים שתקבלו בחתונה.
אלא שלמרות הרצון לחלוק הכל עם בן הזוג ולנהוג בשוויוניות, ישנן פעולות מסוימות שכדאי לך לעשות בנפרד ממנו, גם אם זה נראה לא רומנטי לכאורה. למשל: לחתום על הסכם ממון, במקרה שיש לך דירה בבעלותך. או נניח, לנהל חשבון בנק נפרד מזה של בן זוגך.
“פתיחת חשבון בנק משותף נתפסת אצל מרבית הזוגות כמשהו התואם התנהלות זוגית ומשפחתית תקינה”, מסבירה עו”ד שירי מלכה, מומחית בדיני משפחה. “אבל זוגות רבים אינם מודעים להשלכות שיש לכך מבחינת ההיבט האישי והמשפטי”.
ובכל זאת, יש יתרונות לניהול חשבון בנק משותף. לא?
“בהחלט. ראשית, ניהול משק בית הופך ליעיל יותר, הודות לשקיפות בניהול הכספים המשפחתיים כמו משכורות, כספי חתונה וכספים מאירועים נוספים שמתקבלים כמתנות משותפות לשני בני הזוג. ניהול חשבון משותף גם חוסך את הוויכוחים מאיזה חשבון ישולם צ’ק זה או אחר או מי יישא בתשלום המשכנתה”.
אז איפה הבעיה?
“כל זה טוב ויפה, כל עוד את ובן זוגך מנהלים חיי משפחה תקינים ויציבים. אלא שבמקרים בהם התא המשפחתי מתפרק, מכל סיבה שהיא, האמון נפגע וההתנהלות כבר אינה שקופה ושוויונית. במקרים כאלה, בני זוג שבחרו לנהל את חשבונותיהם במשותף, עלולים למצוא עצמם בפני נזק כלכלי ואישי עצום.
“כל אדם שמנהל חשבון משותף עם אדם אחר – בין אם מדובר בשותף לעסקים ובין אם בבן זוג – מעניק לשותף לחשבון את היכולת לבצע כל פעולה בחשבון, לרבות משיכה של מלוא היתרה החיובית הנמצאת בו. חשבונות משותפים כאלה מתנהלים מתוך אמון ומטרה משותפת, אך כאשר המטרות כבר אינן משותפות, כל אחד מבעלי החשבון עלול להוות פצצת זמן מתקתקת ביחס לשני.
“מעבר ליכולת למשוך את כל הכספים המופקדים בחשבון: הן בעובר ושב והן בחסכונות, יכול בן הזוג גם לחייב את החשבון עד גבול מסגרת האשראי המוענקת על ידי הבנק. פעולה כזו תיצור מצב שבו אחד מבני הזוג שמשך כספים נמצא ביתרון כלכלי מובהק, עם יכולות מימון של החיים השוטפים בזמן המשבר הזוגי, לרבות מימון ההליך המשפטי היקר של הגירושים. הצד השני, לעומת זאת, ימצא את עצמו במצב של חוסר יכולת לממן את ההליך המשפטי, ועם חוב חדש לבנק, שנוצר שלא באשמתו”.
מתי אם כן כדאי לנהל חשבונות בנק נפרדים?
“למשל, במקרים בהם אחד מהצדדים הוא עצמאי או מרבה בנטילת סיכונים עסקיים, או מקים עסק עם שותפים נוספים שאינם בני הזוג. במצבים כאלה, קיים אינטרס ברור שהצד השני לא יהיה חשוף לחובות שעלולים להיווצר בגין העסק, ושיוכל לתפקד באופן חופשי. במקרים כאלה חשוב – כדי לשמור על האמון בין בני הזוג ולהימנע מטענות על הברחת רכוש – שבן הזוג השני יהיה מעורב ויקבל עדכונים שוטפים בנוגע למתרחש בחשבון הבנק של בן זוגו”.
רצוי מאוד להפריד חשבונות גם במקרים של נישואים שניים או במערכות יחסים שבהן בני הזוג מנהלים משק בית משותף, אבל לכל אחד מהם יש ילדים משלו ממערכות קודמות. חשבון משותף במקרים כאלה יכול להוות עילה סמויה בעתיד לפרוץ מריבות והפגנת שתלטנות מצד בן הזוג כלפי ילדייך.
כיצד כדאי לנהוג כשפורץ משבר ובני הזוג עומדים בפני גירושים?
עו”ד מלכה: “אחת העצות הרווחות שניתנות על ידי עורכי דין לענייני משפחה כשפורץ משבר כזה, היא למשוך את כל הכספים המצויים בחשבון עד גובה מסגרת האשראי. עורכי הדין ההגונים יותר ממליצים על משיכת מחצית מהכספים המצויים בחשבון, ואלו אשר מקדמים דיאלוג והסכמים – ממליצים על סגירת החשבון לשתי חתימות. כמובן שבמסגרת הליכים משפטיים ניתן לקבל גם צווי עיקול ומניעה על כל חשבונות הבנק של הצדדים להליך המשפטי, וניתן לקבל מידע גורף על ההתנהלות בחשבונות הבנק גם שנים אחורנית”.
פתחנו בכל זאת חשבון משותף. איך ניתן להימנע מבעיות עתידיות?
“ראשית, הגבילו את סכום המשיכה בחשבון וקיבעו בהסכם מול הבנק שמשיכות מעל סכום מסוים יחייבו שתי חתימות או יידוע טלפוני. שנית, הגבילו מראש את החשבון לשתי חתימות. זו אומנם אפשרות שמגבילה את ניהול החיים השוטפים, אבל מונעת תקלות. חשוב לדעת שכאשר הופכים חשבון משותף לחשבון שמחייב שתי חתימות, חוזרות כל הוראות הקבע וצריך לחתום על הרשאות חדשות וחיובים חדשים לחשבון, או להעביר את החיובים לחשבונות אחרים.
“שלישית, נהלו חשבונות בנק נפרדים לצד חשבון משותף שמיועד לצורך ניהול משק הבית בלבד. במצב זה, יעביר כל אחד מבני הזוג, מדי חודש, סכום מסוים לחשבון המשותף שייקבע על פי הכנסותיכם. פעולה זו תאפשר לנהל את משק הבית בשקיפות ולא תפגע בעצמאות הכלכלית של אף אחד מבני הזוג”.
;