רב המכר “לחיות נכון במחצית השנייה של חייך”, מאת ג’יל שו-ראדוק (הוצאת “כתר”), מציע טיפים להתמודדות עם השינויים ההורמונליים החדים, עצות לשמירה על חיי מין מהנים וגם תפריטים לתזונה נכונה. כדאי לך לקרוא
Photo by Yury Orlov on Unsplash
רק שומעת על גיל המעבר ומקבלת גלי חום? אל תתייאשי, דווקא בתקופה הרגישה הזאת את יכולה לחולל שינויים לטובה ולהפוך את השנים הללו לטובות ביותר שחווית עד עתה. כך, לפחות, טוענת מחברת רב המכר “לחיות נכון במחצית השנייה של חייך (הוצאת “כתר”), העיתונאית ואשת הפיננסים האמריקאית ג’יל שו-ראדוק, שמציעה טיפים שווים להתמודדות עם השינויים ההורמונליים החדים. שו-ראדוֹק, אגב, תרמה את כל הכנסותיה מהספר לעמותה שייסדה לעידוד נשים מעל גיל 50.
“האם אני בת ה-40 פלוס היחידה בעולם שמרגישה נחשולים פנימיים טעוני חשמל, שסובלת מנדודי שינה ומדפיקות לב, שחייבת להסתובב עם אבקת טלק ושלוש חולצות להחלפה כדי לצלוח את היום?”, כך מתארת שו-ראדוק את תחילת המסע שאליו יצאה, שבמסגרתו ערכה גם מחקר מעמיק וראיונות רבים כדי לתת לנשים כלים להפוך את השנים שאחרי גיל המעבר לא רק לטובות יותר, אלא ל”טובות ביותר בחייהן”, לדבריה.
תופעות אלה שמתארת ג’יל שו-ראדוק קורות בעיקר בשנה-שנתיים הראשונות של הנפילה החדה ברמת הורמון האסטרוגן, שמתרחשת בזמן המנופאוזה, אבל אצל רוב הנשים זה חולף לאחר מכן. אז מהי בעצם המנופאוזה? מנופאוזה מוגדרת כהפסקת הפעילות השחלתית, ולמעשה – הפסקת הפרשת הורמון האסטרוגן מהשחלות.
חשוב לדעת, כי עוד קודם לגיל המעבר, מופיעות תופעות מקדימות המבשרות על הצפוי לבוא, ביניהן מחזורי וסת לא סדירים, עצבנות ומצב רוח רע, קושי להירדם, ירידה בדחף המיני ועוד. כדי להתמודד עם התקופה שלפני, מציעה ראדוק כמה טיפים:
- היבדקו פעם בשנה אצל רופא משפחה, רופא אוזניים, גינקולוג ועוד, לצורך מעקב רפואי מסודר.
- עיברו בדיקת דם לקביעת רמת ההורמונים שלכן, כדי שתדעו מתי אתן מתקרבות לגיל המעבר.
- הקפידו לעבור בדיקת צפיפות עצם, שכן עם הירידה באסטרוגן, עצמות הגוף נחלשות ואתן חשופות יותר לשברים.
- אם אתן מרגישות שאתן סובלות מיובש בעיניים ומקשיים בקריאה, יכול להיות שהסיבה היא הירידה ברמת האסטרוגן, שמשפיעה גם על העיניים. מומלץ לאכול הרבה ירקות המכילים ויטמין E ומזונות בצבעי כתום בהיר וצהוב, שמכילים קרוטנואידים – נוגדי חימצון ששומרים על בריאות העיניים.
- הפסיקו לעשן – העישון ידוע כמגביר את תופעות המנופאוזה.
- סגלו לעצמכן שיגרת שינה קבועה במידת האפשר. מחסור בשעות שינה רק מעצים את התופעות השליליות של גיל המעבר.
- צירכו פיטואסטרוגנים – תרכובות צמחיות שפועלות באופן דומה לאסטרוגן ומקלות על תופעות גיל המעבר. תמצאו אותן בפולי סויה, במוצרים המופקים מסויה (כמו טופו), בדגנים מלאים, בשעועית וכו’.
- בצעו פעילות גופנית באופן קבוע, לפחות חצי שעה מדי יום.
במקביל, כמה מהשינויים הבולטים שמתרחשים בגיל המעבר ואחריו כוללים גם שינויים במשקל, בחיי המין ובתהליכים קוגנטיביים או בפשטות: בגוף, בנפש ובשכל. איך תתמודדו? קבלו מדריך קצר עם העצות של שו-ראדיק.
גוף: פתאום התחלתי להשמין
כשאנחנו מאוזנות מבחינה הורמונלית, הפרוגסטרון והאסטרוגן מווסתים את חילוף החומרים ואת המידה שבה אנו אוגרות נוזלים בגופנו, בעוד שהטסטוסטרון עוזר לנו לשלוט על התיאבון ולבנות שרירים. אבל עם השינויים בגיל המעבר, חלה האטה בחילוף החומרים ושינוי באופן שבו הגוף מאחסן את השומן, כך שמבנה גופנו הופך מזה המזכיר אגס, לזה הדומה לתפוח. והגרוע מכל, גם אם אתן מאוד שומרות על מה שנכנס לכן לפה בגיל המעבר ואחריו, תצטרכו להתאמץ פי שניים כדי לשמור על המשקל, שלא לדבר על לרזות.
אבל זה לא אומר שזה לא אפשרי. העצות של ג’יל שו-ראדוק:
- היעזרו בחומץ תפוחים לא מסונן ולא מפוסטר, שעשוי מתפוחים אורגניים לא מבושלים. חומץ התפוחים עוזר לשריפה יעילה יותר של קלוריות, מוריד את החשק לאכול, מגביר את חילוף החומרים, מסייע להשיל שני ק”ג בחודש ובמקביל מקל גם על תופעות מנופאוזה כמו הזעות, גלי חום ודלקות בדרכי השתן. כך עושים זאת נכון: מתחילים בשתיית כפית אחת בלבד של חומץ מעורבב עם 300 מ”ל מים חמים או פושרים מוקדם בבוקר. אם אתן רוצות, ניתן להוסיף 50 מ”ל מיץ פירות שאתן אוהבות. לאחר כחודש, מתחילים לשתות כפית בבוקר וכפית בערב, לא יותר מזה!
- איכלו הרבה יותר ירקות, פחמימות מחיטה מלאה, וחלבונים מהחי והצומח גם יחד, כמו בשר, דגים, חומוס ועדשים. הקפידו שהצלחת שלכן תכיל חצי צלחת של ירקות, רבע חלבון ורבע פחמימות. כמו כן, מומלץ לנהל יומן אכילה: תופתעו כמה זה יכול לעזור לכן לחסוך באכילת “שטויות”.
- צירכו יותר סיבים, שגם יעזרו לתהליך העיכול וגם יתרמו לתחושת השובע.
- הימנעו מכל המזונות הלבנים – ביניהם קמח, לחם, פסטה, אורז וסוכר לבן – שלא תורמים לכן הרבה חוץ מקלוריות.
- הפחיתו את צריכת האלכוהול. הוא גם משמין וגם משפיע על עוצמת גלי החום ועל השינה לרעה. שימו לב: גם שוקולד, לימון, קפאין, יין אדום, פירות יבשים וכל מה שמכיל סודיום ניטרט – מגבירים את גלי החום.
- 6. ותרו על ממתיקים מלאכותיים, משקאות קלים מוגזים, מזון מתובל מאוד ועגבניות, אשר קשורים לתופעת בריחת השתן שממנה סובלות נשים רבות בגלל המנופאוזה.
נפש: ואם גם היום לא בא לי?
הממצאים של שו-ראדוק מראים כי נשים בשנות הקדם-מנופאוזה והפוסט-מנופאוזה שנמצאות במערכות יחסים ארוכות – חוות ירידה גדולה בחשק המיני. “מישהי בכלל מקיימת יחסי מין עם בעלה אחרי המנופאוזה?”, שואלת אחת המרואיינות בספר. מתברר כי הרמות הנמוכות של ההורמונים בתקופה זו משפיעות לרעה על חיי המין של רובנו, בין היתר בשל העובדה שהנרתיק הולך וקטן בשל המחסור באסטרוגן, והחשק לעשות סקס פוחת באופן משמעותי בגלל הירידה החדה ברמות הטסטוסטרון. תוסיפו לכך אורגזמות חלשות יותר, יובש בנרתיק, סיכוי גבוה יותר לחטוף דלקות בדרכי השתן לאחר קיום יחסי מין, והנה לכן סיבה טובה לזייף כאב ראש. אז מה עושים? קבלו עוד כמה הצעות משו-ראדוק:
- השתמשו בג’ל סיכוך על בסיס מים כדי להתגבר על היובש בנרתיק, ובתכשיר לחות וגינלי שפועל במשך שלושה ימים ומפחית את הכאב בעת המגע המיני.
- גוונו את התנוחות בסקס לכאלה שבהן השליטה על עומק החדירה תהיה בידיים שלכן, כמו תנוחת הקאובוי, למשל, שבה הוא שוכב על גבו ואת יושבת מעליו. התנוחה המיסיונרית, מצד שני, הכי פחות מומלצת במקרה כזה.
- טיפ מומלץ נוסף הוא לעשות אמבטיה משותפת לפני הסקס ולהשתמש בשמני אמבט, שיגבירו את החשק המיני בקרב שניכם.
- שתפו את בן הזוג בכל קושי מיני שאתן חוות. תקשורת טובה ופתוחה תוביל ברוב המקרים למציאת פתרון משביע רצון. התייחסו אל בני זוגכן בהרבה כבוד וסובלנות, דברו עימם על השאיפות והרצונות שלכן ושלהם ועשו מחוות קטנות אחד לשני.
שכל: תזכירו לי מה רציתי?
הפסקת ייצור האסטרוגן בזמן המנופאוזה לא רק מעלה את הסיכון שלנו ללקות במחלות לב וכלי דם ובאוסטיאופורוזיס, אלא גם את הסיכון ללקות באלצהיימר. לפי מחקרים, האסטרוגן והפרוגסטרון משפיעים לא רק על הביוץ והרבייה, אלא גם על תפקודים קוגניטיביים רבים כמו זיכרון, צלילות, מהירות תגובה וכו’. אז מה עושים?
שו-ראדוק מצטטת את דר’ מריון דיימונד, חוקרת מוח מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי, שמסבירה כי “ניתן לעורר צמיחה עצבית מחודשת במוח גם בקרב בני 90, פשוט על ידי הצבה של אתגרים חדשים בסביבתם”. כלומר: כדי לשמור על המוח שלנו, אנו צריכות להמשיך להפעיל אותו, ממש כמו שאנו מפעילות את הגוף בספורט. ואין זמן מתאים מהמחצית השנייה של חיינו, שמהווה הזדמנות נהדרת לעשות שינוי, ללמוד דברים חדשים שלא הספקנו כשהילדים היו קטנים, לטייל במקומות שלא ביקרנו בהם מעולם ועוד.
תכננו קדימה את הפעילויות שאתן רוצות לעשות והמשיכו לגרות את המוח כל הזמן. האפשרויות הן אינסופיות: אפשר ללמוד שפה זרה, להשלים לימודים שאולי לא סיימתן, למצוא תחביב חדש, להתחיל ולהתעמק בחסכונות הפנסיה וללמוד כיצד מתנהלים ענייני הכספים שלכן, לפתור תשבצים, לקחת חוגים שונים של כל נושא שמעניין אתכם, להתנדב למען מטרה שאתן מתחברות אליה, לתכנן חופשה וללמוד לפני את ההיסטוריה של המקום שאליו אתן נוסעות, לקרוא על מיגוון נושאים – תרבות, ספרות, פוליטיקה ועוד, ולהישאר מחוברות ומעודכנות למה שקורה מסביבכן ובעולם. בקיצור, הדרך לצלוח את גיל המעבר ולהזדקן בשלום תלויה באופן שבו תלמדו לקבל את השינויים בגופכן, תשלימו איתם ותנצלו את מחצית החיים השנייה שלכן כדי לגלות את עצמכן מחדש.
תמונה למעלה: Photo by Dogukan Sahin on Unsplash
;