fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2021/10/סטיב-סוויסה.jpg

פסטיבל התיאטרון הצרפתי חוזר השנה בגדול ומתארח ב”בית ליסין” החל מה-27 באוקטובר

לרגל האירוע, ראיינו את סטיב סוויסה, הבמאי והשחקן הצרפתי שביים את אחת ההצגות המרגשות בפסטיבל

Photos: Pascal Ito

1סטיב סוויסה

סטיב סוויסה: “אלן דלון ואני באנו מרקע דומה, גם הוא למד איגרוף והתחברנו על הרקע הזה, מצאנו שפה משותפת”

לאחר היעדרות ממושכת בצל הקורונה, פסטיבל התיאטרון הצרפתי Horizons חוזר ארצה בהתרגשות גדולה ומתארח ב”בית ליסין” החל מה-27 באוקטובר 2021. לשוחרי התיאטרון יחכו הצגות והפקות ענק מתורגמות בשיתוף יוצרים מוערכים בעולם התרבות של ישראל וצרפת, במסגרת הפסטיבל שיחל בתל-אביב ויעבור בהמשך לערים נוספות.

זו תהיה השנה הרביעית של הפסטיבל בארץ, במסגרתו יעלה מישל בוז׳נה במופעו החדש Les Adieux des Magnifiques (“הפרידה מבני החיל”) ובנוסף מחזה ישראלי המבוסס על שובר הקופות הצרפתי “מחוברים לחיים” (Intouchables) אשר ילווה בכתוביות בצרפתית. וגם ההצגה המדוברת “ראשון בסלקציה” (Sélectionné) – יצירה המבוססת על סיפורו האמיתי וגורלו יוצא הדופן של אלפרד נקש, השחיין מאושוויץ, פרי עטו ובבימויו של סטיב סוויסה.

סטיב סוויסה, 50, הוא במאי, מפיק, תסריטאי ושחקן צרפתי נחשב. סרטו משנת 2000 “לוקח כנף” L’Envol” זיכה אותו בפרס הבמאי הטוב ביותר בפסטיבל הקולנוע הבינלאומי ה-22 במוסקבה ובפרסים רבים נוספים. כשהחל עם פסטיבל התיאטרון הצרפתי בארץ, ב-2017, שם לו למטרה לקרב את לבבותיהם של הקהל הישראלי והצרפתי ולחשוף את מיטב התרבות והתיאטרון הצרפתי, לקהל בארץ.

סוויסה, יהודי צרפתי, משמש בשנתיים האחרונות גם כמחבר, מפיק ומנהל תוכניות דתיות מדי ראשון בבוקר בטלוויזיה הממלכתית בצרפת שעוסקות ביהדות. בארץ הקים 3 בתי ספר למשחק ותיאטרון – בתל-אביב, אשדוד ונתניה וכיום מתמקד בעיקר בהקניית ידע וחינוך לתלמידים רבים.

בימים אלו עובד סוויסה על סרט לבתי ספר שיעסוק בשביל ישראל עם מיטיבת הלכת הטובה בעולם ממוצא צרפתי מוסלמי, שיעלה לאקרנים בעוד כארבעה חודשים ויקרא “שביל המלאכים”. רגע לפני הפסטיבל פגשנו אותו לראיון.

2עמיר חדד וסטיב סויסה

סטיב סויסה עם השחקן עמיר חדד, המגלם את דמותו של אלפרד נקש, השחיין מאושוויץ, שלא זכה להכרה עד יום מותו, בהצגה “ראשון בסלקציה”

אתה עושה כל כך הרבה, מאיפה נובע הדרייב שלך?

“אני פועל מתוך תחושת שליחות, כי המשחק הציל את חיי. אני חושב שהתיאטרון, הקולנוע והתרבות הם תיקון עבורי, מאז שהייתי ילד קטן והתאמנתי באגרוף במכון כושר ועד שפגשתי את השחקן אלן דלון שהסתכל עליי מהצד ואמר לי שאני צריך לשחק. אלן דלון ואני באנו מרקע דומה, גם הוא למד איגרוף והתחברנו על הרקע הזה, מצאנו שפה משותפת”.

כיצד השפיעה הקורונה על עשייתך כשחקן וכיוצר?

“בתקופת הקורונה הוקפאו חמש הצגות ובוטלו 60 ערבים של הופעות בפני קהל, אבל יש לתקופה גם צד חיובי. זה הראה לי את משמעותם של הדברים. הבנתי שהגשר התרבותי שאני מקים, כמו פסטיבל התיאטרון הצרפתי שיצרתי בארץ, מחבר בין אנשים, יוצר להם שפה משותפת של שיח ואהבה ויש בו יכולת לקרב לבבות של אנשים מכל הקצוות. הבנתי שצריך לעסוק בדברים ערכיים בעלי משמעות”.

כיום אתה מעביר את הידע שלך הלאה, לילדים שידם אינה משגת. אתה חושב שיש במשחק יכולת לעזור לילדים?

“חד משמעית כן. התיאטרון והמשחק בעיניי הם אמנות הריפוי, יש בהם אלמנטים תרפויטיים, של יצירה ושל העזה. אנחנו מעיזים על הבמה להתמודד עם דברים שלא היינו מעיזים בחיים עצמם. זה מאפשר לך את החופש להיות עצמך”.

הקמת בתי ספר למשחק בארץ.

“נכון, הקמתי בארץ 3 בתי ספר למשחק לילדים בשם  STUDIO M- בתל-אביב, נתניה ואשדוד. אני רוצה לאפשר לילדי דור העתיד, שרוצים ולא בהכרח יכולים כלכלית, ללמוד משחק. אני יודע כמה זה יכול לעזור להם ולנתב אותם למקומות טובים, כפי שזה עזר לי”.

אתה ציוני שפועל רבות למען ישראל, האם זה קשור לעובדה שרוב חייך חיית רחוק מישראל?

“לא. לפני 6 שנים הגעתי לארץ, הפקתי את ‘יומנה של אנה פרנק’ והרגשתי כמה כוח יש בתרבות וכמה היא הכרחית, בעיקר לדור הצעיר”.

3סטיב סוויסה

סטיב סוויסה: “אני חרד מאוד מהאנטישמיות בצרפת. התרומה שלי בעניין הזה היא לספר את הסיפורים”

יצרת את פסטיבל התיאטרון הצרפתי בישראל, אתה חושב שיש בו כוח להשפיע על דעת הקהל הצרפתי ולמגר אנטישמיות?

“הפסטיבל לא מבטל אנטישמיות, אבל כשאתה מביא לארץ את האמנים הגדולים של צרפת והם מכירים את הארץ, מטיילים באתרים, חווים את התרבות ולומדים להכיר את הקהל הישראלי שמריע לו, מקרוב, הם חוזרים לצרפת עם נקודת מבט שונה על ישראל והם מפיצים את זה הלאה. יש בזה כוח אדיר”.

מה דעתך על מצב הקהילה היהודית בצרפת כיום עם האנטישמיות הגוברת?

“אני חרד מאוד מהאנטישמיות בצרפת. התרומה שלי בעניין הזה היא לספר את הסיפורים. להביא את סיפורם של אנה פרנק, של אלברט איינשטיין, ולדימיר הורוביץ, ויקטור יונג פרץ ועכשיו, וגם לספר את סיפורו יוצא הדופן של אלפרד נקש, השחיין מאושוויץ שלא זכה להכרה עד יום מותו. ההצגה עליו תינעל את פסטיבל התיאטרון הצרפתי ב-3.11 ב’בית ליסין’ ואת דמותו, יגלם השחקן עמיר חדד. כולם היו גיבורים יהודיים הירואים שעמדו במבחן. אלו מחזות שייצפו בהם מאות אלפי אנשים ויש לזה השפעה גדולה בעיניי”.

האם ועד כמה זה קשה לחיות על קו ישראל-צרפת?  

“זה קשה מאוד. אני מנהל צוותי עובדים בשתי המדינות. צריך לפצל אנרגיה”.

ספר לי קצת על תוכנית הטלוויזיה שלך בצרפת על היהדות.

“התוכנית על היהדות שאני עורך ומנחה נקראת “בראשית” ואורכה 45 דקות. לפני כן, הנחה אותה גוסי אייזנברג, וכאשר הוא נפטר מצאו שמבחינה פדגוגית אני הכי מתאים. כך יצרתי קונספט חדש  שהביא רייטינג גבוה ויותר מ-200 אלף צופים. זה הוביל לכך שכל שנה הטילו עליי את טקס יום השואה בצרפת. ובשנה האחרונה יצרתי רקורד – הטקס שהוקרן ב-CHANELLE 2 עבר בצפייה גם את המיסה השנתית של חג המולד”.

לוח המופעים לפסטיבל הקולנוע והתיאטרון הצרפתי ב”בית ליסין”:

27 באוקטובר, 2021 – 20:30 – “הפרידה מבני החיל”, תיאטרון “בית ליסין”, תל-אביב.

31 באוקטובר 2021 – 20:30  – “הפרידה מבני החיל”, “המשכן לאמנויות הבמה”, אשדוד.

2 בנובמבר 2021 – 20:30  – “מחוברים לחיים”, תיאטרון “הקאמרי”, תל-אביב.

3 בנובמבר 2021 – 20:30 – “ראשון בסלקציה”, תיאטרון “בית ליסין”, תל-אביב.

;