השבוע להעלאת המודעות למחלות לב בקרב נשים נפתח, ביוזמת האיגוד הקרדיולוגי והמרכז לבריאות לב האשה בבית חולים “הדסה” בירושלים, תחת הכותרת “תהיי ערה ללב שלך”, במטרה לייצר מודעות להתקפי לב אצל נשים, לתסמינים השונים אצל נשים מאלו של גברים ומה אנו צריכות לעשות כדי להימנע מהתקף לב. לתשומת ליבכן
שרת השיכון יפעת שאשא ביטון, ריקי חשין וזוהר יעקובסון מתגייסות להעלאת המודעות להתקפי לב בקרב נשים
על פי נתוני המרכז לבריאות לב האשה בבית חולים “הדסה”, 3,600 נשים נפטרו ב-2016 ממחלות לב וכלי דם וזהו גורם התמותה השני בקרב נשים בישראל. אומנם יותר גברים סובלים מהתקפי לב (80%), אך אחוז התמותה של נשים מהתקפי לב באופן יחסי גבוה פי 3, בגלל אי זיהוי ההתקף ועיכוב בהגעה לטיפול בבית חולים. אז מה אתן צריכות לדעת?
מספר עובדות על לב האשה
* מחלות לב וכלי דם הן גורם התמותה מספר 1 בקרב נשים בעולם.
* סוכרת ועישון מסוכנים ללב האשה יותר מאשר ללב הגבר.
* 30% מהנשים לא יחושו תעוקה בחזה. הן יסבלו במשך כמה חודשים מסימפטומים מקדימים לאירוע לבבי, כמו כאבים בלסת וכובד לא מוסבר באזור הכתפיים, הידיים, הצוואר והלסת. הרופאים בדרך כלל לא יפנו את האשה לקרדיולוג.
* נשים שסובלות ממחלות הריון, כמו סוכרת הריון ורעלת הריון, עלולות בהמשך החיים ללקות בליבן, גם אם הסוכרת תעבור לאחר הלידה.
* לידה מוקדמת (מתחת לשבוע 32) ולידת תינוק שמשקלו עולה על 4 ק”ג אינם בריאים ללב האשה.
* נשים מגיעות 59 דקות מאוחר יותר בממוצע מגברים לקבלת טיפול לאירוע לבבי.
* 11% מהנשים נפטרות כחודש לאחר אירוע לבבי כתוצאה מחסימת עורקים, לעומת 3% מהגברים.
* הגיל הממוצע להתקף לב בקרב נשים בישראל הוא 72, לעומת 65 אצל גברים.
סימנים להתקף לב בקרב נשים
* כאבים בחזה: כאב, אי נוחות, לחץ, כבדות.
* כאבים בזרוע אחת או בשתיהן, בגב העליון, בצוואר, בלסת, או בקיבה.
* קוצר נשימה או אי יכולת לקחת נשימה עמוקה.
* חיוורון או עור קר ולח.
* התכסות בזיעה קרה.
* עייפות יוצאת דופן או ללא סיבה.
* אי יכולת להירדם.
* עילפון.
* בחילות או הקאות.
* סחרחורת.
אם את חשה אחד מהתסמינים האלה במשך למעלה מ-5 דקות ואינך יודעת בדיוק מהי הסיבה, התקשרי למד”א (101). לעיתים רק תסמין אחד יכול להעיד על התקף לב, לעיתים הם יכולים להיעלם ולחזור. פעולה מהירה מצילה חיים!
הלב הענקי שהוצב בכיכר רבין בתל-אביב ושיתנפח באמצעות לייקים באינסטגרם
כמה עובדות נוגעות ללב
* לפחות ל-90% מהנשים יש לפחות גורם סיכון אחד לפתח מחלות לב.
* שילוב של גלולות למניעת הריון עם עישון הוא מסוכן ביותר. שילוב זה מעלה את הסיכון ב-20% למחלות לב בקרב נשים צעירות.
* מחלות לב תוקפות יותר נשים מגברים וקטלניות יותר מכל סוגי הסרטן יחד.
* ניתן למנוע יותר מ 80% ממחלות הלב על ידי אימוץ אורח חיים בריא – פעילות גופנית, תזונה מאוזנת וטיפול בלחץ דם וכולסטרול גבוה.
* בשנים האחרונות מנהלות רשויות בריאות בעולם, וגם משרד הבריאות בישראל, מלחמה בצריכה העודפת של מלח. מחקרים מצאו קשר ישיר בין צריכה מופרזת של מלח שולחן לבין לחץ דם גבוה. עלייה בלחץ דם מעלה את הסיכון לשבץ מוחי ואירועי לב, למחלות כלי דם ולאי ספיקת כליות.
* שתייה של מים במקום משקאות ממותקים למיניהם מסייעת לשמירה על משקל תקין ויש גם בונוס: מים מסייעים לבריאות הלב ולהפחתת הסיכון למחלות לב.
4 הרגלים שכדאי לאמץ כדי להפחית את הסיכון למחלות לב
1.תזונה: התזונה המומלצת למניעת מחלות לב וכלי דם מבוססת על תפריט ים תיכוני – צריכה גבוהה של פירות וירקות, דגנים מלאים וקטניות, שומנים ממקור בריא (אגוזים, טחינה, אבוקדו ושמן זית).
2.הפסקת עישון: זו הפעולה הבריאה ביותר שתוכלי לעשות עבורך ועבור בני משפחתך השנה. חשיפה לעישון מסכנת חיים.
3.פעילות גופנית: ההמלצה היא 150 דקות בשבוע של פעילות אירובית בעצימות בינונית, כמו הליכה, רכיבה על אופניים, משחקי כדור ואפילו זומבה.
4.בדיקות: לחץ דם, כולסטרול וסוכרת הם גורמי סיכון עיקריים למחלות לב. גשי להיבדק.
מניעת מחלות לב וכלי דם מתחילה כבר בגיל צעיר על ידי אימוץ אורח חיים בריא. ככל שתקדימי ליישם את ההמלצות כך תפחיתי את הסיכון למחלות לב.
ציפי שביט לצד הלב המתנפח בכיכר רבין: “שימרו על הלב שלכן, זה החיים!!! בעלך כבר דואג לדופק שלו לבד”
מה כדאי לאכול כדי למנוע מחלות לב?
שומן – מומלץ שהשומן יהווה 25%-40% מסך הקלוריות היומיות. יש להמעיט באכילת שומן רווי (שנמצא בגבינות ובבשרים שמנים אך גם במזונות מהצומח כמו שמן קוקוס השנוי במחלוקת), להימנע משומן טראנס (שנמצא בעיקר במאפים ובחטיפים המכילים שומן צמחי מוקשה) ולהמעיט במזונות המכילים כמות גבוהה של כולסטרול (בשר בקר שמן, חמאה, איברים פנימיים). כמו כן, מומלץ לשלב בתפריט מזונות דלים בשומן רווי ומזונות עשירים בשומן חד ורב בלתי רווי מסוג אומגה 3, כמו שמן זית, אבוקדו, טחינה גולמית, אגוזי מלך, שקדים, זרעי פשתן ועוד. מומלץ לצרוך יותר אומגה 3, בעיקר חומצת שומן שמקורה בדגים.
פחמימות, דגנים מלאים וקטניות – מומלץ להחליף את הפחמימות הפשוטות (כמו לחם לבן, פיתות, פתיתים, עוגות ומאפים) בפחמימות מלאות ובקטניות (לחם מדגנים מלאים, אורז מלא, כוסמת, עדשים, גרגירי חומוס, שעועית ועוד). כך יועשר התפריט בסיבים תזונתיים, בוויטמינים ובמינרלים מהמזון – רכיבים המפחיתים את הסיכון למחלות קרדיווסקולאריות.
דגים – מומלץ לשלב שתיים עד שלוש מנות דגים בתפריט השבועי. כדאי להעדיף דגים שמכילים אומגה 3, כמו סלמון, טונה ופורל.
מוצרי חלב – מומלץ להחליף את מוצרי החלב השמנים במוצרי חלב דלים בשומן וללא סוכר מוסף, כמו יוגורט וגבינות עד 5% שומן.
ביצים – אדם בריא יכול לאכול 5-6 ביצים בשבוע. מי שסובל ממחלה כרונית נוספת כמו סוכרת או מחלת לב כלילית יתייעץ עם דיאטנית לגבי הכמות המומלצת לו.
פירות וירקות – אלה עשירים בסיבים תזונתיים, בוויטמינים, במינרלים וברכיבים נוגדי חמצון. מומלץ לאכול לפחות 5 מנות ליום מסוגים ומצבעים שונים. מומלץ לאכול את הפרי שלם וטרי. בנוגע לירקות, מומלץ לאכול אותם טריים, מאודים או מוקפצים. מומלץ לאכול עם הקליפה אם אפשר. אכילת ירקות ופירות על חשבון מזון מעובד, חטיפים ומזונות אחרים העשירים בסוכר מוסף, נתרן, ובחומרים משמרים מועילה לבריאות. לסובלים מבעיות בריאותיות שהומלץ להם להגביל צריכת פירות וירקות, יש להתייעץ עם דיאטנית.
שתייה – מומלץ להימנע משתיית משקאות ממותקים בסוכר או בפרוקטוז (סוכר פירות), ומשתיית מיצי פירות.
אלכוהול – חובבי הטיפה המרה אולי יופתעו או יתאכזבו, אבל אין המלצה לשתות אלכוהול כטיפול ומניעה במחלות קרדיווסקולאריות.
תה ירוק – נמצא קשר בין שתיית תה ירוק להורדת הסיכון למחלות קרדיווסקולאריות, מומלץ לשלב אותו בתפריט היומי.
מלח – מומלץ להפחית את כמות הנתרן במזון, להעדיף אוכל טבעי וטרי ולהמעיט במזון מעובד ותעשייתי. כדי למנוע מחלות קרדיווסקולאריות יש להגביל את צריכת המלח ל-4 גרם ביממה. כדאי להיעזר בעשבי תיבול ובתבלינים טהורים בהכנת המזון (באדיבות שירותי בריאות כללית).
יעל לוונטל: “יחד ננפח את לב המודעות הענק בכיכר רבין. יחד נמנע התקפי לב בקרב נשים!“
גם הסלבס נרתמים
הקמפיין להעלאת המודעות למחלות לב בקרב נשים הוא מאמץ שעושים יחד קרדיולוגים, ידוענים ואושיות רשת תחת הכותרת: “תהיי ערה ללב שלך”. במהלך השבוע הציבור ייקרא לנפח באמצעות לייקים באינסטגרם בדף האשטאג #שימילב את הלב הענקי שהוצב בכיכר רבין בתל-אביב. סלבס רבים, ביניהם מיכל אנסקי, גלית גוטמן, ציפי שביט, רותם אבוהב, אורנה בנאי, ליטל שוורץ, לירן כוהנר, יעל לוונטל, נגה ניר נאמן, שלום מיכיאשווילי, רון שחר, ליאור סושרד ועוד יעלו את הלב האדום באינסטגרם שלהם, יבקשו לתייג לדף האשטאג, כדי לנפח את הלב עד לגובה 6 מטר לטובת העלאת מודעות לנושא מציל החיים.
ליטל שוורץ: “שימי לב ללב שלך. גם אני מתגייסת להעלאת המודעות ומניעת התקפי לב בקרב נשים”
;