fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2020/12/חושבת-להקים-עסק-גדול.jpg

חושבת להקים עסק? חמש בדיקות שעלייך לעשות לפני שאת מקבלת את ההחלטה

דניה גלילי, יועצת ומאמנת עסקית וארגונית, הכינה עבורך שאלון התאמה. כנסי ובידקי

מאת דניה גלילי

הכותבת היא יועצת ומאמנת עסקית וארגונית ומומחית ליזמות עסקית והעצמה כלכלית לנשים

1חושבת להקים עסק

צילום אילוסטרציה: Photo by LinkedIn Sales Navigator on unsplash

1.בידקי מהי הסיבה האמיתית להקמת העסק

בשלב הראשון כדאי שתבדקי עם עצמך מהי באמת הסיבה, מהו המניע. האם זו החלטה הנובעת מאילוץ של אין ברירה? כי פוטרת מהעבודה? כי הגעת לגיל פנסיה ואת לא רואה כל סיבה להפסיק לעבוד? האם קשה לך למצוא עבודה כשכירה בתחום העיסוק שבחרת? האם קשה לך להסתדר עם בוסים? את אחרי לידה ולא רוצה להמשיך לעבוד משרה מלאה? או אולי נוצר מצב בבית המחייב אותך להיות יותר גמישה בעבודה?

או אולי המוטיבציה שונה לחלוטין ואין זה אילוץ אלא בחירה. האם יש לך תשוקה לעשייה עצמאית ללא מגבלות וגבולות? האם את רוצה לממש את עצמך בתחום מסוים שיכול להיות מקור פרנסה טוב? האם את רוצה לנהל, לפרוץ קדימה מבלי להיתקל בתקרת זכוכית? האם יש לך חזון וייעוד שאותם תוכלי להשיג באמצעות העסק?

האם יש לך הובי שאותו את רוצה להפוך למקור פרנסה? האם יש לך רעיון עסקי מעולה, ואת מרגישה שיש לך את היכולות, התכונות והכישורים למנף אותו ואת רוצה להוכיח לעצמך ולסביבה שגם את יכולה? לעיתים זה מתחיל כאילוץ, ובהמשך מתאהבים ברעיון ועפים קדימה מתוך בחירה של ממש. עצם ההבנה והידיעה מה באמת מניע אותנו, נותן לנו כוחות להשיג את המטרות והיעדים בעסק.

2.האם אני באמת מתאימה להקים ולנהל עסק?

כדי להקים, לנהל ולהביא את העסק להצלחה, אנו כיזמות נדרשות לאיכויות ולכישורים שהעסק מחייב את בעליו. לא תמיד אנחנו ניחנות בכל “דרישותיו” של העסק, אבל הידיעה, ההבנה מה הוא דורש מאיתנו, מאפשרת לנו לשנות, לשפר, לסגל, להתרגל ולאמץ תכונות יזמיות הכרחיות. במבחן המצורף תוכלי לבדוק עד כמה את מתאימה להיכנס למסע הזה, ובהתאם לתכנן מה עלייך לעשות כדי לשפר את הדרוש שיפור.

בחני את עצמך מ-1-5 (1 מציין אי התאמה ו-5 התאמה מוחלטת) ומפי את האיכויות היזמיות שלך:

האם אני לוקחת אחריות מלאה על מעשי? 5  4  3  2  1

אני מאמינה בדרכי? 5  4  3  2  1

אני גמישה ופתוחה לחידושים? 5  4  3  2  1

אני מתמידה ודבקה במטרה? 5  4  3  2  1

יש לי סבלנות לתהליכים ארוכים? 5  4  3  2  1

אני יודעת לנהל את עצמי ואת זמני בחוכמה? 5  4  3  2  1

אני מתמודדות בקלות עם חוסר ודאות? 5  4  3  2  1

עד כמה אני יצירתית? 5  4  3  2  1

אני לא חוששת לקחת סיכונים? 5  4  3  2  1

אני תחרותית? 5  4  3  2  1

אני בטוחה לגמרי בכישורי? 5  4 3 2 1

אני חרוצה ופרודוקטיבית? 5 4 3 2  1

אני מתכננת דברים מראש ואני שקולה ומחושבת?  5  4  3  2  1

אני קשובה ותקשורתית? 5  4  3  2  1

אני דייקנית ומקפידה על הפרטים הקטנים?  5  4  3  2  1

2דניה גלילי צילום סיון ספיר

דניה גלילי, יועצת ומאמנת עסקית וארגונית: “עצם ההבנה והידיעה מה באמת מניע אותנו, נותן לנו כוחות להשיג את המטרות והיעדים בעסק”. צילום: סיון ספיר

3.מה קורה כשאין לי רעיון עסקי?

אם מתוך אילוץ או מבחירה, את רוצה להקים ולנהל עסק ואין לך רעיון עסקי אבל יש לך כישורי ניהול, את יודעת לשווק נפלא, שולטת במספרים ובעלת מוטיבציה גבוהה. הרעיונות יכולים להגיע משני כיוונים: האחד פנימי, והשני חיצוני.

הפנימי מאפשר לך לבחון את כל האיכויות והכישורים שלך, העיסוקים והרצונות שלך לפתח תחום שיש לך בו ניסיון או ידע. אם זה תחביב שיכול להפוך למוצר או שירות שיעניין קהלים, או עיסוק שבו את מצטיינת. אם למדת קוסמטיקה להנאתך, תוכלי לפתוח מכון יופי; אם את מעצבת חובבת, את יכולה ללמוד ולהעמיק ולהפוך את הידע לעסק. ואולי יש לך רעיון מקורי או המצאה חדשה ואת הידע והיכולת להפוך אותו למוצר או לשירות.

החיצוני, הוא השוק. האם את מזהה חוסרים בשוק, האם יש נישות מסוימות שהשירותים והמוצרים אינם מדויקים לצרכיהן, האם יש צרכים שאינם מסופקים בשוק. והיה וזיהית, עלייך לבדוק אם יש לך את הידע, הכישורים והיכולות להפוך הזדמנות זו לעסק.

4.האם העסק יהיה כדאי?

מטרתו העיקרית של עסק היא להרוויח. אבל איך בשלב כה מוקדם תוכלי לדעת אם העסק כדאי? האם יש לו סיכוי לכסות הוצאות? להרוויח? ואם תוכלי להתפרנס בכבוד מהעסק הזה?

אכן אלה שאלות שלא תמיד נוכל לקבל עליהן תשובות מוחלטות. שכן, הצלחתו של עסק תלויה בהרבה גורמים, ההשפעות חיצוניות ופנימיות שלא את כולן ביכולתנו לצפות. יחד עם זאת, ככל שנעמיק לבדוק את כל אותם גורמים המשפיעים על העסק, ככל שנשאל יותר שאלות, נאסוף אינפורמציה רלוונטית, יקל עלינו לצפות את הכדאיות וההיתכנות של העסק. לצורך כך, עלינו להכין תוכנית עסקית.

התוכנית, ויש מבנים ושיטות שונות לבנייתה, מחייבת אותנו להכיר היטב את השוק אליו אנו נכנסות, להכיר את המתחרים, את קהלי המטרה, את המחירים, את הבידול והייחודיות של הרעיון העסקי שלנו. כמו כן, היא מחייבת אותנו להציב מטרות ויעדים לשנה לפחות, ובעצם מחייבת אותנו לדעת לאן אנחנו הולכות. ואם תשאלו אותי מהו הסעיף החשוב ביותר בתוכנית העסקית, אומר לכן שהחשוב מכל הוא הסעיף הריק. אותן שאלות עליהן לא היו לי תשובות או ידע.

ככל שמספר סימני השאלה יהיה נמוך יותר, כך הסיכויים שלנו להצליח גדולים יותר. אינני טוענת שעם תוכנית עסקית, גם הטובה מכולן, נהיה חפות מטעויות, אבל אלה יהיו מועטות עד כמה שניתן.

5.האם יש לי ידע בנושא הקמה וניהול עסק?

לכאורה, עסקים אפשר לפתוח ברגע שמחליטים. למשל: אם למדת אימון זוגי, עברת את הסטאז’, ויש לך מתאמנים משלמים ראשונים, בזה הרגע קם העסק. או אם את מעצבת תכשיטים מדהימים, קיבלת מחמאות מהשכנות שמוכנות לשלם לך עבורם. כל שעלייך לעשות הוא לרשום אותו ברשויות, אם כעסק מורשה, או פטור, ורשמית, יש לך עסק.

אבל בזה לא מסתיים העניין, אלא רק מתחיל. הקמה וניהול עסק מחייבים אותך ללמוד את התחום ולתכנן, לקבל כלי ניהול פיננסים, שיווקיים, וארגוניים. הקמה וניהול עסק זה מקצוע בפני עצמו המחייב ללמוד ולהכיר אותו על כל צדדיו. לשם כך אני ממליצה להצטרף לאחד הקורסים המוצעים בשוק, ויש רבים מאלה.

לרשותכן עומד מערך השטח של משרד הכלכלה המפעילה מעופים בכל רחבי הארץ, עם קורסים מעולים להקמה ולניהול עסק במחירים מסובסדים. כמו כן, אני ממליצה לכל מי שמקימה ומנהלת עסק לא להישאר לבד במסע הזה. לקחת ייעוץ, אימון וליווי – אם בשוק הפרטי או להיעזר ביועצי המעופים, וגם זה במחירים מסובסדים.

התמונה בדף הבית: Photo by LinkedIn Sales Navigator on unsplash  

;