fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2020/08/גדול-חדש-scaled.jpg

לקראת הגל השלישי: כך תזהו שפעת, הצטננות וקורונה

מה מאפיין כל מחלה, מהם התסמינים שלה ומתי באמת כדאי לפנות לרופא? כל התשובות לשאלות שמעסיקות אותנו כל כך בחצי השנה האחרונה

1שפעת הצטננות או קורונה

Photo by Yuris Alhumaydy on Unsplash

מהו ההבדל בין קורונה, שפעת והצטננות?

באופן כללי, הצטננות היא מחלה קלה יותר משפעת ומרגישים בה פחות רע מאשר בשפעת. הצטננות באה לידי ביטוי בעיקר בנזלת ולעיתים גם בשיעול. החום בהצטננות לרוב אינו גבוה, והמחלה אינה ממושכת כמו שפעת. לכל אחת מהמחלות גורמים נגיפים אחרים. הקורונה היא לא שפעת. ניתן להידבק בה ולא לפתח תסמינים כלל, ויש שהמחלה גורמת להם לדלקת ריאות קשה, לתסמונת נשימתית חמורה, לאי ספיקת כליות, לפגיעה בתפקודי הלב והכבד ואף למוות.

מהי שפעת?

לשפעת גורם נגיף השפעת. זוהי מחלה מידבקת מאוד. עיטוש, שיעול ומגע ידיים (שנגעו קודם לכן באף, בפנים או במישהו חולה) עלולים להעביר את הנגיפים מאדם לאדם.

מהם התסמינים של שפעת?
תסמיני השפעת מופיעים ביום אחד והם באים לידי ביטוי בחום גבוה, בכאבי שרירים, בכאבי ראש, בשיעול, בנזלת, בחולשה ובהרגשה כללית רעה. ביטוייה חריפים יותר מאשר ביטוייה של הצטננות רגילה, והיא עלולה להיות מלוּוה גם בכאבי גרון, בדלקת בלחמיות העיניים ובהגדלת קשרי הלימפה בצוואר. רוב התסמינים חולף תוך שבוע.

מתי כדאי לפנות לרופא?

לרוב אין צורך ברופאים, למעט במקרים הבאים: אם מתפתח חום גבוה מעל 38 מעלות הנמשך יותר משלושה ימים; אם מתפתח שיעול הולך ומחמיר המלוּוה בכיח מוגלתי ובכאבים בחזה; אם מתפתחים בו-זמנית חום גבוה, כאבי ראש חזקים, קושי להסתכל באור והקאות; אם מתפתח כאב אוזניים חד; אם מתפתח כאב בפנים עם נזלת מוגלתית, ואם התסמינים האלה נמשכים יותר משבוע; ואם מתפתח קוצר נשימה.

מהי הצטננות?

הצטננות (התקררות, צינון) היא דלקת זיהומית נגיפית של דרכי הנשימה העליונות. להצטננות גורמים הרבה מאוד סוגים של נגיפים – השכיחים ביותר הם רינו־וירוס.

מהם התסמינים של הצטננות?

תסמיני ההצטננות מתפתחים במלואם תוך יום עד ארבעה ימים אחרי שנדבקים בנגיף, ונמשכים בדרך כלל כשלושה ימים. תסמיני המחלה עשויים לכלול, בין היתר: אף דולף, גודש באף, התעטשויות, שיעול, גרון צורב, גרון כואב, עייפות, ליחה, חום, כאבי ראש, כאבים ברחבי הגוף. בנוסף, ההרגשה הכללית היא רעה. מרבית האנשים מתאוששים מהמחלה כ-7-10 ימים לאחר ההידבקות. הסיבוך הנפוץ ביותר הוא גודש במערות הפנים (סינוסיטיס). ילדים קטנים, קשישים וחולים במחלות כרוניות עלולים לפתח גם דלקת ריאות. ילדים קטנים ותינוקות עלולים לפתח גם דלקת אוזניים חדה על רקע ההצטננות.

מתי כדאי לפנות לרופא?

אם יש חום גבוה (מעל 38 מעלות) הנמשך יותר משלושה ימים; אם יש שיעול מתגבר, כיח מוגלתי וכאבים בחזה; אם אתם סובלים מקוצר נשימה; אם אתם סובלים מכאב אוזניים חד; אם אתם חשים כאב בפנים וסובלים מנזלת מוגלתית במשך יותר משבוע; ואם מתפתחים בו זמנית חום גבוה, כאבי ראש חזקים, קושי להסתכל באור והקאות.

מהי קורונה?

נגיפי הקורונה הם משפחה גדולה של נגיפים הידועים כגורמים למחלות בבעלי חיים ועלולים לגרום גם לתחלואה בבני אדם. את שמם הם קיבלו עקב הדמיון שלהם במיקרוסקופ אלקטרוני לכתר (קורונה בלטינית). חומרת הפגיעה בבני אדם משתנה בין הנגיפים השונים במשפחה ונעה ממחלה קלה כמו הצטננות, למחלות עם הסתמנות קלינית קשה הפוגעות בריאות וגורמות לאי ספיקה רב מערכתית, כמו התסמונת הנשימתית המזרח התיכונית (MERS) והתסמונת הנשימתית החמורה (SARS).

מהם התסמינים של הקורונה?

התסמינים של הקורונה מתפתחים בהדרגה: חום גבוה, שיעול, קוצר נשימה וקשיי נשימה, אובדן חוש הטעם והריח, כאבי גרון, כאבי שרירים, עייפות וחולשה. בנוסף, עלולים להופיע תסמיני מערכת העיכול שכוללים כאבי בטן, בחילות, הקאות ושלשולים. חשוב להדגיש: נזלת בקורונה מופיעה לעיתים רחוקות בלבד. במקרים חמורים, המחלה עלולה להוביל לדלקת ריאות קשה, לתסמונת נשימתית חמורה, לאי ספיקת כליות ואף למוות.

מתי כדאי לפנות לרופא?

במקרה שמופיעים תסמיני קורונה, יש להימנע מלהגיע פיזית למרפאה, וזאת כדי למנוע שם הדבקה. במקום ללכת למרפאה יש לפנות לרופא המשפחה או לרופא הילדים בטלפון או בשיחת וידיאו. במידת הצורך תופנו לעשות בדיקת קורונה.

ההצטננות והשפעת מאת דר’ דנה פלורנטין, מומחית ברפואת משפחה ורופאת הבית של אתר כללית, ודר’ צביקה ליס ודר’ חנן בבילסקי מקופת חולים כללית

תמונה למעלה: Photo by Natanael Melchor on Unsplash

;