fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2019/12/ורדה-גדול.jpg

סרטה האחרון של הבמאית המוערכת אנייס ורדה מספר את סיפור חייה מעורר ההשראה

“ורדה על אנייס”, הבחירה הרשמית של פסטיבל ברלין 2019, הוא סרטה האחרון של אנייס ורדה, מיוצרות הקולנוע החשובות בעולם וזוכת האוסקר עבור מפעל חיים, שמספר את סיפור חייה מעורר ההשראה באופן מרגש, משעשע ורב המצאות. ורדה הצרפתייה, במאית, תסריטאית ועורכת, שנפטרה במרץ האחרון, בגיל 90, לאחר מאבק ממושך בסרטן, שברה כל תקרת זכוכית אפשרית. סרטה ייצא לאקרנים ב-5.12.19

1אנייס ורדה צילום סרטי יונייטד קינג

אנייס ורדה. התמקדה בנושאים פמיניסטיים וחברתיים. צילום: סרטי “יונייטד קינג”

אנייס ורדה, מיוצרות הקולנוע החשובות בעולם, היתה עטורת פרסים: היא זכתה בפרס האוסקר עבור מפעל חיים, בפרס הסזאר עבור מפעל חיים, בדקל הזהב של פסטיבל קאן עבור מפעל חיים, באריה הזהב לסרט הטוב ביותר בפסטיבל ונציה (עבור הסרט “עוברת אורח” ובפרס האקדמיה האירופאית ליצירה התיעודית הטובה ביותר (עבור “אנשים ומקומות”).

סרטה האחרון של ורדה, “ורדה על אנייס”, מספר את סיפור חייה מעורר ההשראה באופן מרגש, משעשע ורב המצאות. הסרט הוקרן לראשונה בחודש פברואר האחרון בפסטיבל ברלין, מספר שבועות לפני מותה של ורדה, בגיל 90, לאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן. סרטיה, צילומיה ויצירותיה התמקדו לאורך השנים בדוקו ריאליזם, בנושאים פמיניסטיים וחברתיים עם סגנון אקספרימנטלי מובהק.

2סצינה מתוך הסרט צילום סרטי יונייטד קינג

אנייס ורדה בסצינה מתוך “ורדה על אנייס”. צילום: סרטי “יונייטד קינג”

ורדה, שנולדה באיסל, צרפת, ביימה את יצירות המופת “קליאו מחמש עד שבע” (1962), “עוברת אורח” (1985), “אושר” (1965), “הקצה הצר” (1955), “ז’אקו איש נאנט” (1991) (אודות בעלה המנוח – הבמאי הצרפתי הנודע ז’אק דמי), והסרטים התיעודיים זוכי הפרסים “המלקטים והמלקטות” (2002), “החופים של אנייס” (2008) ו”אנשים ומקומות” (2017, אשר היה מועמד לפרס האוסקר).

בסרטה האחרון, ורדה בת ה-90, מקסימה כתמיד וחדה כתער, תופסת את מקומה על הבמה. צלמת זוכת פרסים, אמנית שהציגה תערוכות בכל רחבי העולם, דוקומנטריסטית מחוננת וצלע חשובה בייסודו של הגל החדש של הקולנוע הצרפתי – אנייס ורדה היא יותר מעוד יוצרת רגילה. לא מוגזם יהיה להגדירה כ”נכס לאומי של הרפובליקה הצרפתית” (כדברי ראש ממשלת צרפת), וזאת למרות שיצירותיה במשך השנים מתהדרות ברוח מרדנית ואנטי ממסדיות ששברה כל תקרת זכוכית אפשרית שעמדה בדרכה.

3אנייס ורדה מביימת את ורדה על אנייס

אנייס ורדה מביימת את “ורדה על אנייס”. שברה כל תקרת זכוכית אפשרית שעמדה בדרכה. צילום: סרטי “יונייטד קינג”

בסרט, היא לוקחת את המיקרופון בידיה וחולקת עמנו את סיפור חייה, סודות היצירה שלה והשקפת עולמה הייחודית. היא נעזרת בקטעי ארכיון ובקליפים נבחרים מיצירות המופת שביימה במשך השנים. אך, חשוב היה לה להדגיש, זהו איננו סרט שמתרפק על העבר – כמות לא מבוטלת של חומרים חדשים שצילמה בשנה האחרונה כלולים גם הם בתוך היצירה הלא שגרתית שהיא “ורדה על אנייס”.

הסרט אומנם מסכם חיים שלמים, אך הוא גם חוגג אותם במלוא הדרם. הוא הוצג בחודש פברואר האחרון בפסטיבל ברלין בנוכחותה של היוצרת. מספר שבועות לאחר מכן ורדה הלכה לעולמה. הסרט, שהתברר בדיעבד להיות מכתב פרידה מצולם של הבמאית למעריציה, הוכרז בידי רבים כאחת מיצירות הקולנוע המסעירות והחשובות של השנה הנוכחית. לכו לראות.

“ורדה על אנייס”, צרפת 2019, 115 דקות, דובר צרפתית ואנגלית, מתורגם לעברית. מופץ על ידי סרטי “יונייטד קינג”, החל מ-5.12.19 בבתי הקולנוע.

4בסרט שילבה ורדה קטעים מיצירותיה בעבר

בסרט שילבה אנייס ורדה קטעים מיצירותיה בעבר, אך יש בו כמות לא מבוטלת של חומרים חדשים. צילום: סרטי “יונייטד קינג”

 

;