fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2020/11/סרטן-השד.jpg

“בדיקת אונקוטייפ שד נתנה לי ביטחון לקחת את ההחלטה המורכבת של הימנעות מכימותרפיה”

רלי אפרים, 57, שחלתה בסרטן השד, מספרת על הבדיקה החשובה שקבעה את המשך הטיפול התומך שלה

1רלי אפרים

רלי אפרים: “הייתי מודאגת מאוד משום ששני הוריי נפטרו מסרטן, ואמא שלי מתה מסרטן השד ששלח גרורות והתפשט בעצמות”

לפני כתשע שנים הבחינה רלי אפרים, 57, מגבעת-שמואל, בסימן חיצוני על השד השמאלי. “שמתי לב לפס ורוד-אדמדם וזה הטריד אותי מאוד ומיד קבעתי תור לרופא נשים”, היא מספרת. “הייתי מודאגת מאוד משום ששני הוריי נפטרו מסרטן, ואמא שלי מתה מסרטן השד ששלח גרורות והתפשט בעצמות”.

בבדיקה הראשונה שיתפה רלי את הרופא בהיסטוריה של התחלואה המשפחתית. “ברגע שהנושא הגנטי עלה בשיחה, הרופא הדגיש את הדחיפות ושלח אותי לבצע בדיקות מקיפות”, היא נזכרת. רלי נשלחה לבדיקת ממוגרפיה, לאולטרה סאונד ולביקורת אצל כירורג שד.

תוצאות הבדיקות הצביעו על כך שיש ממצא סרטני קטן בשד שמאל. “קבעו לי תור לניתוח לכריתת הגידול, אך הרופאה הכירורגית בבית החולים ביקשה שאבצע בדיקת MRI כדי לבדוק האם ישנם ממצאים נוספים שלא התגלו בבדיקות הממוגרפיה והאולטרה סאונד, כדי שהניתוח יהיה אפקטיבי”, היא מוסיפה. בבדיקה התגלו עוד שני ממצאים בשד, כשאחד מהם סרטני בוודאות והשני ככל הנראה טרום סרטני. לדבריה, “הייתי בתחושה לא טובה, אמרתי זאת גם לרופא”.

כעבור זמן לא רב, מצאה את עצמה רלי בחדר הניתוח. “בניתוח הסירו את כל הגידולים והתוכנית היתה שלאחר מכן אעשה סידרה של טיפולי הקרנות”, היא מספרת, “ההחלמה לא היתה קשה במיוחד, עשיתי קצת פיזיותרפיה ולאחר מכן לאט-לאט הצלחתי לחזור לשיגרה”.

לקראת תחילת טיפולי ההקרנה הגיעה רלי לביקורת בבית החולים. “האונקולוגית הציצה בתוצאות של הבדיקות וראתה את ממצאי הדגימות שנלקחו מהגידול בעת הניתוח”, נזכרת רלי, “אבל משהו בפתולוגיה נראה לה מוזר ולא תקין. הרופאה ביקשה שאבצע בדיקת MRI נוספת לפני שאקבע תור נוסף להקרנות”. למרבה ההפתעה, גם לאחר ה-MRI האונקולוגית לא היתה שקטה. רלי: “היא ראתה עוד כמה ממצאים טרום סרטניים והיא חששה שהם יתפתחו לגידולים ממאירים. הרופאה ביקשה שאעשה ביופסיה נוספת מהאזור החשוד”.

לאחר הפרוצדורה המורכבת שביצעה, הגיעה רלי לפגישת ייעוץ עם כירורגית שד. “הרופאה הסבירה לי שיש עוד גידולים שלא הוסרו”, היא מספרת, ”זה היה קשה לעיכול כי כבר קיוויתי שהסיפור הזה מאחוריי,  והנה מתברר שזה עוד לא נגמר, שאצטרך לעבור ניתוח נוסף”. הרופאה המליצה לרלי לעבור כריתה מלאה של שד שמאל, והסבירה שאם תתחיל בטיפולי הקרנות טרם הניתוח, יהיה קשה עד בלתי אפשרי לבצע לאחר מכן שחזור של השד.

“אין ספק שזה היה אחד הימים הקשים שעברתי בהתמודדות עם המחלה”, נזכרת רלי. “ההכרעה אם לבצע את הניתוח היתה קשה מאוד. הוסבר לי שאחרי כריתת השד מצפה לי החלמה לא פשוטה אבל שזה הצעד הנכון ביותר מבחינה רפואית”, היא מוסיפה.

בסופו של דבר ולאחר התלבטות ארוכה, החליטה רלי לשמוע בעצת הרופאים ולבצע את הניתוח. “ברגע שהבנתי שמעורבים עוד גידולים סרטניים לא רציתי שוב להימצא בסכנה, והעדפתי לחסוך מעצמי את המתח המתמיד”, היא משחזרת. סביבתה הקרובה לא פסקה לרגע לתמוך ולסייע בתהליך. רלי: ”המשפחה לא עזבה אותי והחברים עודדו אותי ללכת ולבצע את הניתוח הנוסף, הייתי נחושה בדעתי להחלים”.

ההחלמה מהניתוח לא היתה קלה. “יוצאים עם נקז מבית החולים, זה מצב לא נעים כלל, אבל אין ברירה”, נזכרת רלי, “לאחר הוצאת הנקז, המצב השתפר, וחזרתי לעצמי בתוך זמן קצר”, היא מוסיפה. לאחר מספר שבועות של התאוששות, הגיעה רלי לביקורת אצל האונקולוגית. “היא שאלה אותי אם ארצה לעשות בדיקה בשם ‘אונקוטייפ שד’. לא הכרתי כל כך את הבדיקה, רק שמעתי עליה, אבל הרופאה הסבירה לי שהבדיקה יכולה לסייע לקבוע את המשך הטיפול התומך, ואולי לחסוך ממני את הטיפול בכימותרפיה שחששתי ממנו מאוד”, מספרת רלי, שהסכימה לבצע את הבדיקה.

בבדיקת “אונקוטייפ שד” של חברת “אונקוטסט” נבדקים ביטויים של 21 גנים ברקמת הגידול שנלקחה בזמן הניתוח ומתקבל ציון של “מדד חזרת המחלה” מ-0 עד 100. ככל שהציון נמוך יותר כך הסיכויים לחזרת המחלה נמוכים יותר ואין צורך בטיפול כימותרפיה. תוצאות הבדיקות של רלי היו מעודדות. “קיבלתי ציון 17 וכך למעשה הבדיקה קבעה שבמקרה שלי אין תועלת בטיפול כימותרפיה ושמספיק שאקח רק טיפול הורמונלי”, מספרת רלי. “שמחתי מאוד שנמנע ממני הטיפול הקשה שנלווים אליו תופעות לוואי לא קלות בטווח הקצר והארוך”.

כיום, תשע שנים לאחר האבחון, רלי נמצאת במעקב תקופתי קבוע ומגיעה אחת לשנה לבדיקות מקיפות. “אני מקפידה באדיקות לבצע את בדיקות המעקב ולמרבה השמחה אין שום עדות לחזרת המחלה. בדיקת ‘אונקוטייפ שד’ נתנה לי ביטחון לקחת את ההחלטה המורכבות והלא פשוטה של הימנעות מכימותרפיה וזה לא מובן מאליו”.

;