fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2020/02/קורונה-גדול.jpg

הוראות משרד הבריאות: כל מה שצריך לעשות כדי להפחית את הסיכוי לחלות בקורונה!

העובדה שנגיף הקורונה התפשט למדינות נוספות במזרח אסיה ובאירופה, ויש חשש כי אף בישראל נחשפו לו – משרד הבריאות מסביר מהו בדיוק הנגיף? כיצד נדבקים בו? מהם תסמיני המחלה? איך נמנעים מהידבקות בו? מהו בידוד בית? ומהן ההנחיות הכלליות נכון לעכשיו?

1קורונה

הנחיות למי שהיה במזרח הרחוק

הנחייה למי שהיה בסין, הונג קונג, סינגפור, מקאו, קוריאה הדרומית ויפן במהלך 14 הימים האחרונים: משרד הבריאות מנחה את מי שהיה ביעדים המפורטים לעיל, גם לשהות קצרה, להיות בבידוד בית עד להשלמת 14 יום ממועד החזרה. לא לצאת למרחב הציבורי ולא לשהות במקומות ציבוריים ובכלל זה מוסדות חינוך, מקומות עבודה, תחבורה ציבורית, מקומות בילוי וקניות, בתי חולים ומרפאות, לתקופה של 14 ימים ממועד השהייה האחרונה באחד מהיעדים האלה (להלן – תקופת הדגירה).

תוקף ההחלטה על בידוד בית לחוזרים מתאילנד, הונג קונג, סינגפור ומקאו הוא לנוחתים בישראל החל מיום 16.2.2020 בשעה 12:00 ואילך. הבידוד אינו חל על מי שהיה במקומות אלה במסגרת טיסת המשך (קונקשן).

במקרה של הופעת חום, שיעול או קוצר נשימה, יש לפנות למוקד 101 של מד”א (לא להגיע למרפאת קופת חולים ולא לחדר מיון). במידת הצורך יגיע פרמדיק לבדיקות מעבדה לביתכם ולהמשך טיפול, על פי החלטת הרופא.

היעדרות מעבודה בתקופת הדגירה תיחשב כהיעדרות בשל מחלה כפי שהוסדר בצו של משרד הבריאות, בכפוף להצגת אישור על מועד עזיבת סין, תאילנד, הונג קונג, סינגפור, מקאו, קוריאה הדרומית ויפן. אין לפנות לרופאי המשפחה לקבלת אישור מחלה בגין ההיעדרות. ביום ה-15 לאחר מועד השהייה האחרונה באחד מיעדי הסיכון וככל שלא התפתחו תסמינים, ניתן לחזור לעבודה ולפעילות רגילה.

דיווח עצמי על בידוד בית

בהתאם לצו בריאות העם, נגיף הקורונה 2019, התש”ף 2020, כל מי שחזר מסין, תאילנד, הונג קונג, סינגפור, מקאו, קוריאה הדרומית ויפן ב-14 הימים האחרונים לפני הגעתו לישראל או שהיה במגע הדוק עם חולה במחלה, נדרש לשהות בבידוד בית עד לתום 14 ימים מיציאתו מיעדים אלה או מהמגע האחרון עם החולה ולדווח על כך.

מגע הדוק מוגדר כשהייה של פחות משני מטר למשך 15 דקות לפחות עם חולה. דיווח על בידוד בית יעשה באחת מהדרכים הבאות: 1. דיווח באמצעות טופס לחוזרים מהיעדים המפורטים למעלה. 2. דיווח באמצעות טופס למי שבאו במגע עם חולה. 3. באמצעות מוקד קול הבריאות בטלפון 5400*.

עוד הנחיות

הנחיות לחוזרים מסין, הונג קונג, תאילנד, יפן, סינגפור, דרום קוריאה, טאיוון, איטליה, אוסטרליה או מקאו: אדם ששהה במגע הדוק עם חולה מאומת או שהה באחד מהיעדים שצוינו לעיל ובתוך 14 יום מהמגע עם החולה המאומת או מהחזרה מאחד היעדים האמורים, הופיעו אצלו: חום מעל 38 מעלות, שיעול, קושי בנשימה או תסמין נשימתי אחר.

על מי שעונה לקריטריונים אלה יש לפנות למוקד 101 של מד”א (לא להגיע למרפאת קופת חולים ולא לחדר מיון). במידת הצורך יגיע פרמדיק לבדיקות מעבדה לביתכם ולהמשך טיפול, על פי החלטת הרופא.

משרד הבריאות: תשובות בנושא נגיף הקורונה

מהו נגיף (וירוס) הקורונה?

נגיפי הקורונה הינם משפחה גדולה של נגיפים הידועים כגורמים למחלות בבעלי חיים ועלולים לגרום גם לתחלואה בבני אדם. את שמם הם קיבלו עקב הדמיון שלהם במיקרוסקופ אלקטרוני לכתר (קורונה בלטינית). חומרת הפגיעה בבני אדם משתנה בין הנגיפים השונים במשפחה ונעה ממחלה קלה כגון הצטננות, למחלות עם הסתמנות קלינית קשה, הפוגעות בריאות וגורמות לאי ספיקה רב מערכתית כגון, התסמונת הנשימתית המזרח התיכונית (MERS) והתסמונת הנשימתית החמורה (SARS).

מהו נגיף הקורונה 2019?

נגיף הקורונה לא זוהה בעבר כגורם למחלה בבני אדם. במהלך דצמבר 2019 הוא החל לגרום לתחלואה בדלקת ריאות בעיר ווהאן אשר במחוז חוביי במרכז סין, ולאחר מכן תוארה התפשטות של התחלואה למחוזות אחרים בסין וכן למקומות אחרים בעולם. מבין כל נגיפי הקורונה אשר גורמים למחלה בבני אדם, נגיף ה-SARS אשר גרם למחלה קשה בשנים 2003/4, הוא הדומה ביותר לנגיף הקורונה מבחינת הרכבו הגנטי.

כיצד בני אדם נדבקים?

הרוב המכריע של החולים הראשונים באירוע עבדו או ביקרו בשוק בעלי חיים ופירות ים בווהאן. מכאן עלתה הסברה כי הנגיף עבר מבעלי חיים לאדם. עד כה לא זוהה בוודאות איזה בעל חיים. ישנה העברה של הנגיף מאדם לאדם, ככל הנראה בחשיפה להפרשות מדרכי הנשימה בעת עיטוש או שיעול. טרם הוברר עד כמה המחלה מדבקת, אך בשלב זה נראה כי רמת הדבקה דומה לפחות לזו של נגיף השפעת. עדיין לא ברור האם אנשים יכולים להדביק לפני הופעת תסמינים, מצב שמוכר ממחלות נגיפיות אחרות.

מהם תסמיני המחלה?

סימני המחלה הנגרמת מנגיף הקורונה דומים לאלו של שפעת: חום, שיעול, קוצר נשימה וקשיי נשימה. למעשה, לא ניתן להבדיל בבדיקה קלינית בין הדבקה בנגיף הקורונה לבין מחלות נשימתיות רבות אחרות. המחלה עלולה להוביל לדלקת ריאות קשה, לתסמונת נשימתית חמורה, לאי ספיקת כליות ואף למוות. אחוז הסיבוכים הקשים מכלל הנדבקים טרם הוברר.

איך מאבחנים את המחלה?

אבחנת המחלה נעשית באמצעות בדיקה מעבדתית המתבצעת מדגימה של הפרשות מדרכי הנשימה. מופנים לבדיקה אבחנתית רק אנשים החשודים לחשיפה בנגיף המפתחים סימנים קליניים מתאימים. דגימה נשלחת רק דרך רופא מטפל בבית חולים בלבד ובאישורו של רופאי מחוזות משרד הבריאות. אין אפשרות לבצע את הבדיקה באופן פרטי.

עד כמה חמורה המחלה הנגרמת על ידי נגיף הקורונה?

הידע הקליני אודות המחלה החדשה לא שלם. הנתונים המפורסמים מסין מצביעים על כך שברוב המקרים מדובר במחלה קלה. עד 20% מהחולים המאובחנים מפתחים סיבוכים ושיעור התמותה הינו כ-2% מהחולים. ניתן להניח כי לא כל החולים בסין מאובחנים. לא ברור גם מהם גורמי הסיכון לפתח מחלה קשה. על פי המידע כעת, נראה כי המחלה קשה יותר בקרב מבוגרים ואנשים הסובלים מפגיעה במערכת החיסון וממחלות כרוניות.

האם קיים טיפול למחלה הנגרמת על ידי נגיף קורונה?

אין טיפול ספציפי למחלת נגיף הקורונה. עיקר הטיפול בחולה הינו תומך וניתן על סמך מצבו הקליני של המטופל.

האם קיים חיסון נגד נגיף הקורונה?

לא קיים חיסון נגד הנגיף. מספר קבוצות ברחבי העולם מנסות לפתח חיסון אך אין לצפות לחיסון יעיל בתקופה הקרובה.

נודע לי שהייתי במגע בחו”ל עם אדם שאובחן כחולה במחלה נגיף קורונה החדש, מה לעשות?

במקרה של מגע הדוק עם חולה מאומת במחלה יש להיכנס לבידוד בית על פי ההנחיות ולדווח על כך למשרד הבריאות כמחויב על פי חוק באמצעות טופס מקוון או המוקד הטלפוני “קול הבריאות” 5400*. במקביל, יש לפנות טלפונית לרופא המטפל או למוקד קופת החולים להתייעצות. אלו שהוחלט לגביהם שאכן היו במגע הדוק נדרשים לפעול לפי אותן הנחיות המומלצות לחוזרים מ​סין, תאילנד, הונג קונג, סינגפור, מקאו, קוריאה הדרומית ויפן.

מי יפצה את השוהה בבידוד בית על ההיעדרות מהעבודה?

היעדרות מעבודה תחשב היעדרות בשל מחלה בכפוף להצגת אישור על מועד עזיבת מסין, תאילנד, הונג קונג, סינגפור, מקאו קוריאה הדרומית ויפן. תעודת מחלה גורפת נמצאת באתר משרד הבריאות, אין צורך לפנות לרופא המשפחה לקבלת אישור מחלה בגין היעדרות.

מה לגבי מזון, משלוחים ומוצרים המגיעים מסין, האם יש בהם סיכון?

על פי המידע הקיים כיום, נגיפי קורונה אינם מועברים באמצעות חפצים או מזון, ולא דווח על העברת המחלה בדרך זו.

למי מותר להיכנס לישראל?

הכניסה לישראל מותרת לכל אזרח או תושב ישראלי. הכניסה נמנעת מאנשים שאינם אזרחים או תושבי ישראל ושהו בסין, תאילנד, הונג קונג, סינגפור, מקאו קוריאה הדרומית ויפן ב-14 הימים טרם הגעתם. נכון לעכשיו, לא נסגרו מעברי הגבול עבור מי ששהה ביעדים אחרים.

מהו בידוד בית?

מטרת בידוד הבית היא עצירת ההדבקה ומניעת מחלת הקורונה בישראל. לשם כך נדרשת הימנעות מכל שהייה במקומות ציבוריים וכן הגנה על שאר בני הבית. הבידוד הוא על פי צו מנכ”ל משרד הבריאות ונמשך עד שחלפו 14 ימים מאז היציאה האחרונה מסין, ​תאילנד, הונג קונג, סינגפור, מקאו, קוריאה הדרומית או יפן או המגע האחרון עם חולה מאומת. על פי החוק יש להודיע על כניסה לבידוד בית למשרד הבריאות באמצעות טופס מקוון או המוקד הטלפוני “קול הבריאות” 5400*. הנחיות לאדם שבבידוד:

*אין לצאת מהבית. יש לשהות בחדר נפרד מאוורר היטב עם דלת סגורה. יציאה מהחדר תהיה רק לצורך פעולות הכרחיות ולזמן קצר ככל הניתן, תוך כדי כיסוי הפה והאף במסכת אף-פה או בבד. במידה וישנם מספר מבודדים באותו משק בית, הם יכולים לשהות יחד באותו חדר. במידה וכל בני הבית נדרשים לבידוד, אין כל מגבלות מיוחדות בתוך הבית.

*צריך לשטוף ידיים במים ובסבון או לחטא אותן בחומר חיטוי אלכוהולי לפני ואחרי הכנת אוכל, לפני אכילה ולפני ואחרי שימוש בשירותים. במידה ועל הידיים יש לכלוך נראה לעין, יש להעדיף שטיפה במים וסבון על פני חומר חיטוי. עדיף להשתמש בניירות חד-פעמיים לייבוש הידיים. במידת האפשר, יש להשתמש בשירותים נפרדים.

*יש להקפיד על כיסוי הפה והאף בעת עיטוש או שיעול, בעדיפות אל תוך מטפחת חד-פעמית או מרפק מכופף. זאת על מנת למנוע את פיזור הנגיף. מיד לאחר מכן, יש לשטוף ידיים במים וסבון או לחטא אותן בחומר חיטוי אלכוהולי.

*אם הופיעו חום או תסמינים נשימתיים, ובכל בעיה רפואית, יש ליצור קשר טלפוני עם המרפאה או עם קופת החולים המבטחת. בכל מקרה של פנייה למוקד רפואי יש לכסות את הפה והאף במסיכה כירורגית או בבד זמין אחר, ולהימנע מנסיעה בתחבורה ציבורית.

הנחיות כלליות למבודדי בית:

*מומלץ לצמצם את מספר האנשים שלא מבודדים הנמצאים בבית הנכנסים לחדר הבידוד, עם עדיפות לאדם אחד בריא ללא מחלות רקע.

*אין להכניס מבקרים לבית.

*יש לבדוק שאזורי הבית המשותפים, כמו מטבח ושירותים, מאווררים היטב.

*מומלץ להשתמש בכפפות חד-פעמיות בכל מגע עם המבודד וסביבת חדר הבידוד כולל משטחים, בגדים או מצעים מלוכלכים.

*מומלץ להימנע ממגע ישיר עם נוזלי הגוף, ובמיוחד הפרשות מהפה, דרכי הנשימה, שתן וצואה של המבודד.

*יש לשטוף ידיים במים ובסבון או לחטא אותן בחומר חיטוי אלכוהולי אחרי כל מגע עם המבודד או עם סביבתו, לפני אכילה ואחרי שימוש בשירותים. יש להעדיף שטיפה במים ובסבון על פני חומר חיטוי במידה ועל הידיים יש לכלוך נראה לעין.

*יש לנקות ולחטא כל יום משטחים כמו שולחן ליד המיטה, מסגרת המיטה ורהיטים נוספים בחדר הבידוד עם חומר חיטוי ביתי רגיל (על בסיס סבון או אלכוהול).

*יש לאחסן את כל כביסת המבודד בשקית ייעודית בחדר הבידוד עד למועד הכביסה. הכביסה תעשה עם סבון כביסה רגיל.

*מוצרים חד-פעמיים כמו כפפות, ממחטות אף, מסכות וכל פסולת אחרת יש להשליך לתוך שקית ייעודית בחדר הבידוד. יש לסגור היטב את השקית לפני הפינוי לפח האשפה.

*יש להימנע משימוש משותף עם המבודד בחפצים העלולים להעביר את הנגיף, כגון: מברשת שיניים, סיגריות, כלי אוכל, מגבות, מצעים וכד’. ניתן לשטוף כלי אוכל במים ובסבון כלים.

*על כל בני הבית להקפיד על שטיפת ידיים באופן תכוף.

מהן המגבלות על בני בית של אדם השוהה בבידוד?

במידה ותנאי הבידוד נשמרים, בני ביתו של מי שנמצא בבידוד יכולים להמשיך בשיגרת חייהם ללא כל מגבלה.

;