דר’ חגית נגר-שמעוני, מנהלת מרכז האוטיזם ״מראות״ במכון להתפתחות הילד ב”איכילוב”, מסבירה
דר’ חגית נגר-שמעוני: “חשוב להבין שעבור ילדים אלה זוהי אתנחתה טובה ומרגיעה, מנוחה מהמהומה החברתית היומיומית עמה עליהם להתמודד בשיגרה”
קשיים של ילדים ונוער עם הפרעות הספקטרום האוטיסטי מאופיינים בחסרים בהדדיות חברתית רגשית, חסרים בהתנהגויות המשמשות לתקשורת בלתי מילולית, חסרים ביכולות לפתח, לשמר ולהבין יחסים, וכן דפוסי התנהגות, תחומי עניין ופעילויות מצומצמים וחזרתיים.
לדברי, דר’ חגית נגר-שמעוני, מנהלת מרכז האוטיזם ״מראות״ במכון להתפתחות הילד ב”איכילוב”, “דווקא בימים אלו, חשוב לי לשתף במיגוון תסריטים (הפוכים) אשר שמעתי באחרונה מהורים וילדים עם הפרעת הספקטרום האוטיסטי וההנחיות אשר אני סבורה שיש לקיים בעת חרום זו.
“ע’ בן 14 אינו מרבה להתרועע עם בני גילו בימי שיגרה ואינו מעוניין בכך. ע’ תלמיד כיתה רגילה ומטופל בבית הספר על ידי סייעת. הוא מצטיין לימודית, סובל ממיגוון חרדות, מקיים קשרים בעיקר עם הוריו, סבו וסבתו. עם אחיו – הוא מקיים קשרים חלקיים ממוקדי מטלות ספציפיות. ע’ מאוד שמח על חופש מבית הספר.
“לעומתו, י’ בן 8 מקיים קשרים חברתיים מועטים. הוא מסתפק בכך, מאוד נוקשה בסדר יומו ומתכנן סדר יום מדוקדק חודש מראש. י’ נמצא כעת במצוקה גדולה בשל היעדר מסגרת חינוכית צפויה ומוכרת ושעורים קבועים אליהם רגיל. י’ מאוד מחכה לחזור לבית הספר”.
מה על ההורים לקיים בימים של שיגרת קורונה בבית ובבידוד חברתי כפוי? להלן מספר הנחיות כלליות של דר’ נגר-שמעוני לימים של שיגרת חירום בבית:
1.להבין שעבור ילדים אלה זוהי אתנחתה טובה ומרגיעה, מנוחה מהמהומה החברתית היומיומית עמה עליהם להתמודד בבית הספר.
2.לתת להם אפשרות לעסוק בעיסוקים המרגיעים אותם, לעיתים עיסוקים ייחודיים אשר הם אינם חולקים עם בני גילם.
3.כפי שאנו עושים גם ביומיום שאינו חירום, שלבו בפעילות שלהם נושאים נוספים, מעבר לעיסוק בתחומי העניין הספציפיים שלהם.
4.בהדרגה, ורק בהדרגה, חברו אותם לפעילויות חברתיות באמצעות וידיאו. הצפה של פעילויות חברתיות דיגיטליות עשויה לעורר חרדה ולייצר דווקא הימנעות.
5.אפשרו קשר באמצעות וידיאו עם המטפל הפרטני המוכר להם.
6.שימרו על סדר יום מוכר וקבוע בשיגרת הבית החדשה.
7.תנו להם תפקיד מוגדר וברור בשיגרת החירום החדשה בבית.
8.המשיכו לחזק תקשורת בלתי מילולית ומילולית בתחום הבית גם בימים אלו וחזקו מאוד תפקודי תקשורת יעילים.
9.הציעו חלופה להתנהגויות תקשורת מילולית ובלתי מילולית שאינן תקינות. להציע זאת באופן מלמד וקונקרטי מלווה בהדגמה וחיזוק.
10.חשוב לפקח על האכילה ולווסת אותה. יש למנוע אכילת יתר ולהקפיד ככל האפשר על אכילת מאכלים מגוונים.
מרכז ״מראות״ ממשיך לתת שרות רפואה מרחוק שיכלול קו חם, פגישות פרטניות, הדרכות הורים ושיחות סכום. משרד המרפאה ייצור עמכם קשר וגם אתם מוזמנים להתקשר אלינו.
;