החורף אינו ידידותי לעור ועשוי לגרום לו ליובש, המתבטא בחספוס, קילופים, סדקים, גירוד והרגשה כללית של אי נוחות. תופעות אלו שכיחות ביותר בכפות הרגליים, כפות הידיים, בזרועות ובגפיים התחתונות, אך יכולות להופיע גם בפנים ובכל אזורי הגוף. דר’ להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור, ריכזה עבורנו טיפים שבעזרתם נוכל להגן ולשמור על עורנו
Photo by Angelos Michalopoulos on Unsplash
יובש בעור נובע ממקורות שונים, לרבות אסתמה של העור, הזדקנות העור, סוכרת, מגע עם חומרי ניקיון וכן מקרי יובש כתוצאה מגורמים אקלימיים, כגון רוח, שמש וקור. איבוד חומצות שומן החיוניות לגמישות העור והתאדות הלחות משכבת העור החיצונית גורמים לסדקים ויובש. מה עושים? קבלו טיפים לשמירה על העור בחורף:
הימנעו מחימום יתר. רצוי להימנע מחימום יתר של הבית או של סביבת העבודה ולהשתמש במכשירי אדים להוספת לחות לאוויר או להניח כלי מים ליד מקור החימום כדי להוסיף לחות לאוויר. ניתן להוסיף למים כמה טיפות של שמנים ארומטיים כמו שמן אקליפטוס היעיל לבעיות בדרכי הנשימה ולטיפול בשיעול, גרניום היעיל לטיפול ביובש, לבנדר לחיזוק מערכת החיסון, חיטוי התאים וחידושם.
המעיטו במקלחות. על אף שזה נשמע מוזר תחילה, מקלחת מייבשת מאוד את העור ובייחוד השימוש בסבון, ולכן מומלץ לא להרבות במקלחות מעבר לנדרש. עדיף להשתמש בסבון היפו-אלרגני או בסבון המכיל גם לחות. כאשר יש יובש קיצוני, מומלץ להשתמש בשמן מיוחד במקום בסבון גוף. חשוב מאוד להתקלח במים פושרים בחורף ולהימנע ממקלחות במים רותחים שכן מים רותחים מגבירים את היובש בעור.
עשו אמבט להחזרת לחות. אין כמו אמבט מפנק התורם להחזרת הלחות והבריאות לעור ולשיפור המרקם שלו. ניתן להוסיף למים החמימים (אך לא חמים מדי) תמציות שמנים ארומטיים. מומלץ להשתמש בספוג רך ולא בספוג ליפה קשה, כדי שלא לגרום לגירוי של העור הפגום. את קרם הלחות לפנים ולגוף מומלץ למרוח אחרי הרחצה כשהעור לח כדי לשמר את ספיגת הלחות בעור ולהגבירה.
בחרו סבון מתאים. מומלץ לבחור בסבונים בעלי דרגת חומציות pH 5.5 הקרובה לזו של העור, שאינם גורמים ליובש ולגירויים. עדיף להשתמש בסבון היפו-אלרגני או בסבון המכיל גם לחות. כמו כן, להימנע משטיפה מיותרת במים וסבון – אשר יכולים להחמיר יובש.
הימנעו משטיפת ידיים מיותרת. כמו במקלחת גם בשטיפת ידיים המים מייבשים את עורנו. על כן מומלץ להימנע משטיפת ידיים שלא לצורך כדי לשמור על עור כף היד. יש להימנע כמה שיותר מהחמרה של היובש בעיקר בידיים כיוון שיובש יוצר היסדקות אשר מפריעה לתפקוד היומיומי וזמן ההחלמה עשוי להיות ממושך.
הימנעו מליקוק השפתיים. לאנשים רבים יש נטייה כאשר השפתיים מתייבשות בחורף ללקק אותן. מומלץ להחזיק שפתון טיפולי בהישג יד ולמרוח אותו כמה שיותר פעמים ביום כדי להעניק לחות לשפתיים.
דר’ להבית אקרמן: “גם בחורף חשוב להגן על העור מהשמש ולהשתמש בקרם בעל מקדם הגנה 30-50 בכל יציאה מהבית”. צילום: אסף לוי
העניקו לחות לעור באמצעות שמנים. מומלץ למרוח על הגוף מיד לאחר המקלחת קרם לחות קבוע בחורף. ניתן גם להוסיף לאמבט שמנים צמחיים אשר מעניקים לעור לחות, כגון שמן נבט חיטה המכיל ויטמין E שמאיץ את תהליך הריפוי של העור, מחדש את שכבות העור ותורם להעלאת רמת הלחות בו. כמו כן, ניתן להשתמש בשמנים המכילים ויטמין A לעידוד תהליך יצירת התאים בעור והתחדשותם. שימוש בקרם לחות קבוע בעיקר בעונות היבשות חשוב כטיפול מונע ומתחזק לעור.
נקו את העור והזינו אותו. חשוב להעניק לעור טיפול מיוחד על ידי שימוש בסבון ניקוי ייחודי לפנים (עדין), אשר מונע את התייבשותו. לעור פנים עם נטייה לקילופים מומלץ לבחור בקרם המכיל חומרים המעודדים את חלוקת תאי העור ומזרזים איחוי, כגון אלנטואין, אוריאה ושמן ציפורני חתול. חשוב להקפיד על שימוש יומיומי בתכשירי לחות ולהשתמש בתכשירים המכילים חומרים כמו קולגן, חומצה הילאורונית וויטמין E. בחורף מומלץ להשתמש בקרם בעל מרקם שומני יותר מאשר בקיץ – כיוון שהיובש באוויר מגביר את היובש בעור בחורף.
השתמשו במקדמי הגנה גם בחורף. גם בחורף חשוב להגן על העור מהשמש ולהשתמש בקרם בעל מקדם הגנה 30-50 בכל יציאה מהבית.
איכלו נכון כדי להגן על העור. מומלץ לצרוך מזונות המכילים ויטמינים מסוג C, A ו-E החיוניים ביותר לשיקום העור, משמשים כנוגדי חמצון ומייעלים את המערכת החיסונית. הוויטמינים נמצאים, למשל, בירקות ירוקים, דגנים מלאים ואגוזים (ויטמין E), בירקות כתומים ותרד (ויטמין A) ובפירות הדר וקיווי (ויטמין C).
שתו מים. שתיית מים בכמות מספקת היא פעולה שחשוב להקפיד עליה. ניתן להחליף שתיית מים בשתיית תה ירוק, רצוי להמתיק בדבש ולא בסוכר.
;