fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2020/11/קמלה-האריס.jpg

קמלה האריס עושה היסטוריה: האשה הראשונה בתולדות ארה”ב שתכהן בתפקיד סגנית הנשיא

קמלה האריס, 56, שברה את תקרת הזכוכית של הבית הלבן והפכה אתמול לסגנית נשיא ארה”ב הנבחר ג’ו ביידן. “אופטימיות היא הדלק המניע כל קרב שבו הייתי,” אמרה מי שעשויה בעתיד להפוך לנשיאה האמריקאית הראשונה

1קמלה האריס

קמלה האריס: “לאורך הקריירה שלי אמרו לי יותר מדי פעמים: ‘זה לא הזמן שלך’, ‘זה לא התור שלך’. תנו לי להגיד לכם: אני אוכלת את המילה ‘לא’ לארוחת בוקר”

קמלה האריס, 56, הפכה אתמול לסגנית נשיא ארה”ב הנבחר ג’ו ביידן, ובכך תהיה לאשה הראשונה בתולדות ארה”ב שתכהן בתפקיד זה. על האריס, אפרו-אמריקאית ואסייתית-אמריקאית (בת לאם מהודו ולאב מג’מייקה), מהמרים ‏כי היא עשויה בעתיד להפוך לנשיאה האמריקאית הראשונה.

עם פרסום הזכייה של ביידן, צייצה האריס בטוויטר: “ג’ו, עשינו את זה! אבל הבחירות האלה הן לא על ג’ו ביידן או עליי. הן על נשמתה של אמריקה והנכונות שלנו להילחם עליה. יש לפנינו הרבה עבודה. בואו נתחיל”. מי שמכיר אותה מקרוב מספר כי שלושה דברים מובילים אותה: תשוקה, כוח ואופטימיות. היא הראתה לנשים בכל מקום שהן יכולות להיות כל מה שהן רוצות להיות, אפילו סגנית נשיא ארה”ב של אמריקה.

אם יש משהו ששנת 2020 לימדה את האריס, זה לצפות לבלתי צפוי. זו הסיבה שלאורך כל הקמפיין עבדה ללא הפסקה. ביום הבחירות אמרה לבוחרים באמריקה: “ג’ו ביידן יודע שלא משנה מאיפה אנחנו באים ואיפה אנחנו חיים; לא משנה הגזע או המין, הרקע או האמונה שלנו; לא משנה איך אנחנו מזדהים או את מי אנחנו אוהבים; לא משנה השפה שסבתא שלך מדברת – מה שיש לנו הרבה יותר חזק ממה שמפריד בינינו”.

לדבריה, “אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו עוד ארבע שנים של דונלד טראמפ. יום אחד הילדים והנכדים שלנו יסתכלו לנו בעיניים וישאלו מה עשינו ברגע זה. ואני רוצה להיות מסוגלת לומר, עשינו כל שביכולתנו כדי להילחם למען המדינה שלנו ועתידה. אנחנו צריכים לשים סוף למגיפה, לבנות כלכלה הוגנת יותר, להגן על אנשים שנולדו עם תנאים לא טובים. כל כך הרבה דברים מונחים על כף המאזניים”.

2קמלה האריס מברכת אתמול את הנשיא ביידן

קמלה האריס מברכת אתמול את הנשיא ג’ו ביידן על זכייתו: “מה שיש לנו הרבה יותר חזק ממה שמפריד בינינו”

האריס נולדה דווקא עם תנאים טובים. היא אומנם בת למשפחת מהגרים, אך אביה כיהן כפרופסור לכלכלה באוניברסיטת סטנפורד ואמה היתה חוקרת סרטן השד. על ההצלחה שלה, סיפרה בעבר בראיון: “אתן לא צריכות לבקש מאף אחד אף פעם רשות להוביל. לאורך הקריירה שלי אמרו לי יותר מדי פעמים: ‘זה לא הזמן שלך’, ‘זה לא התור שלך’. תנו לי להגיד לכם: אני אוכלת את המילה ‘לא’ לארוחת בוקר. שום דבר לא יעצור אותי”.

ושלא תנסו לעצור אותה. השנה, כיכבה האריס ברשימת “100 האנשים המשפיעים ביותר” של מגזין “טיים”, וביום הבחירות, ב-3 בנובמבר 2020, הופיעה על שער גיליון נובמבר של ELLE האמריקאי, שבו סיפרה: “כבר בנעוריי הבנתי שעליי להתמסר למאבק למען צדק ברמה זו או אחרת. כך גדלתי. גדלתי שזה לא קשור להגשמת חלומות או לטוב לב, זה קשור לחובתך. אף אחד לא הולך לברך אותך על זה – זה מה שאת אמורה לעשות”. והוסיפה כי התקווה היא המניעה אותה. “אופטימיות היא הדלק המניע כל קרב שבו הייתי”.

על פי ELLE האמריקאי, כבוד, אופטימיות ואחדות הן שלוש ממילות המפתח שמגדירות את הסנאטורית האריס מקליפורניה (בעבר שימשה כתובעת הכללית של קליפורניה) וסגנית הנשיא הבאה של ארה”ב. לדברי המגזין, האריס אומנם עושה היסטוריה, אך הדרך לשוויון מלא רחוקה מלהיות שלמה. נשים מהוות 51% מהאוכלוסייה, אך רק 25% נשים נמצאות בסנאט האמריקאי ו- 23% בבית הנבחרים.

כשביידן בחר את האריס

בשלהי חודש מאי 2020, על רקע פרשת מותו של ג’ורג’ פלויד, ניצב ביידן בפני קריאות לבחור אשה שחורה כעמיתתו למירוץ. ביידן הודיע על בחירתה ב-11 באוגוסט, ובכך הפכה האריס לאשה האפרו-אמריקאית ודרום-אסייתית הראשונה המועמדת לתפקיד סגן נשיא מטעם אחת משתי המפלגות הגדולות.

“נשים שחורות מחזיקות את הכוח בבחירות האלה”, טענה האריס לאורך כל קמפיין הבחירות. “אנחנו צריכים לעשות כל שביכולתנו כדי להביא את המשפחות שלנו, את השכנים שלנו, את הקהילות שלנו לקלפיות. עכשיו זה הזמן שלנו. בוחרים שחורים ישחקו תפקיד מרכזי בתוצאות הבחירות האלה. ביידן ואני מחויבים לטפל בצרכים ובדאגות של אמריקאים שחורים בכל רחבי המדינה”.

3קמלה האריס עם בעלה

קמלה האריס ובעלה דאגלס אמהוף: “הוא נסיך, האיש שתמיד תומך בי”

באחד מנאומי הבחירות, דיברה האריס על יחס האומה האמריקאית למיעוטים שבארצה ואמרה, כי “לווירוס הקורונה אין עיניים, אך הווירוס מראה לנו איך אנחנו מתייחסים זה לזה ואיך אנחנו רואים אחד את השני. ותבינו, אין שום חיסון נגד גזענות, עלינו לעשות את עבודת התיקון עבור פלויד (ג’ורג’ פלויד, שמותו הצית את גל המחאות בארצות הברית מיד לאחר מכן), עבור הילדים שלנו, עלינו להגיע לצדק משפטי תחת החוק. אף אחד מאתנו לא יהיה חופשי עד שכולנו נהיה חופשיים”.

אחת התומכות הבולטות של האריס בבחירות היתה אופרה ווינפרי, שהשתתפה במפגשי נשים עם האריס בזום. באחד המפגשים שלהן, אמרה האריס: “אופרה, שמחתי להצטרף אלייך ואל אחיותיי כדי לדון בחשיבות ההצבעה. הקולות שלנו הם הכוח שלנו, ואנחנו לא עומדים לתת לאף אחד להגיד לנו אחרת. תודה לך, אופרה, שאת מקבצת את כולנו יחד. זה מה שאת עושה כל החיים. מחברת בין אנשים. את יצרת מקום לאחוות נשים ולהעצמה נשית ואני מודה לך על כך ואוהבת אותך”.

5 דברים שכדאי לדעת על האריס

1.אמא שלה. האריס נולדה באוקלנד שבקליפורניה לאם טמילית (ילידת מדראס שבהודו) ולאב יליד ג’מייקה ממוצא אפריקאי. אביה, דונלד האריס, היה פרופסור לכלכלה באוניברסיטת סטנפורד; ואמה, שיאמלה גופלאן – חוקרת סרטן השד.

אמה בחרה את שמה, שפירושו “לוטוס” וכן שמה הנוסף של האלה ההינדית לקשמי, שמסמלת בין היתר העצמה נשית. כשהיתה האריס בת שבע התגרשו הוריה, והיא עברה להתגורר עם אמה בברקלי ובמונטריאול, שם סיימה את לימודיה בתיכון וסטמאונט. להאריס אחות אחת, מאיה האריס, משפטנית ופעילה פוליטית ומי שניהלה את קמפיין הבחירות שלה.

על אמה, סיפרה האריס: “כילדה ביליתי פעמים רבות במעבדה של אמא שלי. אמי נהגה לקחת את אחותי מאיה ואותי למעבדה אחרי הלימודים בבית הספר ובסופי שבוע. כשהייתי בגיל העשרה, העבודה הראשונה שלי היתה לנקות מבחנות במעבדה של אמי. הייתי כל כך איומה והיא בסוף פיטרה אותי…”.

4קמילה האריס על שער אל החודש

קמילה האריס על שער גיליון נובמבר 2020 של ELLE האמריקאי: “אני מאמינה שישראל לעולם לא צריכה להיות נושא למחלוקת מפלגתית

2.לימודים וקריירה: האריס סיימה תואר ראשון בכלכלה ומדעי המדינה ב-1986 באוניברסיטת הווארד שבוושינגטון. ב-1989 סיימה תואר במשפטים במכללת הייסטינגס למשפטים של אוניברסיטת קליפורניה. את הקריירה שלה כעורכת דין עשתה במשרדי התובע המחוזי במספר מחוזות עד לתפקידה כתובעת הכללית של קליפורניה. ב-2015 פנתה לעולם הפוליטי ומ-2017 מכהנת כסנאטורית מטעם קליפורניה. לא מכבר העלתה האריס לאינסטגרם שלה תמונה מיומה הראשון כסטודנטית בהווארד, וכתבה: “יום לימודים ראשון שמח. את מגיעה לאוניברסיטה כמו מי שאת ויכולה לצאת משם כבן אדם שאת רוצה להיות”.

3.יחסה לקהילה הלהט”בית. האריס תומכת בזכויות הלהט”ב ואף הגיעה למצעד הגאווה של 2019 בסן-פרנסיסקו כדי להביע תמיכה בקהילה הגאה במקום. במהלך הבחירות הצהירה: “אטפל בנושא הקהילה הלהט”בית כבר ב-100 ימי החסד בבית הלבן. חשוב לי שהקהילה תהיה בטוחה ומוגנת מפני בריונות. בעיקר הייתי רוצה לעזור לקהילת הטרנסג’נדרים, בדגש על טרנסג’נדריות שחורות”. כמו כן, תומכת האריס בחוקיות השימוש במריחואנה ברחבי המדינה וגם בעד הזכות להפלה. לאחר שנבחרה כתובעת הכללית של קליפורניה סירבה להגן על חוק אשר הגדיר נישואים רק ככאלה שמתקיימים בין גבר לאשה.

4.בעלה היהודי, דאגלס אמהוף. האריס נשואה לדאגלס אמהוף (היא קוראת לו “דאגי”), עורך דין יהודי-אמריקאי, והשניים מגדלים את שני ילדיו של אמהוף מנישואיו הראשונים. האריס: “דאגי הוא נסיך, האיש שתמיד תומך בי”. על המפגש הראשון שלהם, סיפרה: “בבוקר לאחר הדייט הראשון שלנו, דאגי שלח לי בדוא”ל רשימה של התאריכים הזמינים שלו לחודשיים הקרובים. הוא אמר, ‘אני רוצה לראות אם נוכל לגרום לזה לעבוד’. מאז אנחנו גורמים לזה לעבוד. לא יכולתי לדמיין מישהו אחר שאני מעדיפה להיות איתו במסע הזה”.

5.היחס שלה לישראל. ב-2017 נשאה האריס נאום ציבורי למשתתפי כנס AIPAC, שבו אמרה: “אני מאמינה שישראל לעולם לא צריכה להיות נושא למחלוקת מפלגתית, וכל עוד אני סנאטורית, אעשה כל שביכולתי להבטיח תמיכה דו-מפלגתית רחבה בביטחון ישראל ובזכותה להגנה עצמית”.

5קמלה האריס ביום הראשון ללימודיה

קמלה האריס ביום הראשון ללימודיה באוניברסיטה: “את מגיעה לאוניברסיטה כמו מי שאת ויכולה לצאת משם כבן אדם שאת רוצה להיות

;