fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2020/05/רביטל-רונן-לנץ-גדול.jpg

יזמות נשית לאחר הקורונה: זו ההזדמנות לחשב מסלול מחדש ולשקול דווקא עכשיו הקמת עסק!

רביטל רונן-לנץ, רואת חשבון, מעניקה טיפים חשובים לבעלות עסקים בתחילת דרכן. כל מה שאתן צריכות לדעת על פתיחת עסק חדש. אל תחמיצו!

מאת: רביטל רונן-לנץ, רואת חשבון

רביטל רונן לנץ רואת חשבון צילום אורית נרדיה

רביטל רונן-לנץ: “עם הזמן, למדתי למצוא את השילוב שיאפשר לי לחוות את המשפחה שלי מצד אחד ולנהל את המשרד ולפתח אותו, מצד שני”. צילום אורית נרדיה

משבר הקורונה פגע בעסקים רבים. חלקם נפגעו עד כדי כך שאינם יכולים לחזור לפעילות עסקית כלל. חלקם לא היו יציבים מספיק טרם המגיפה, ולא היתה להם איתנות פיננסית, שתאפשר להם לעבור את המשבר בשלום ולהמשיך הלאה.

יחד עם זאת, כמו בכל משבר, זו ההזדמנות לעשות חישוב מסלול מחדש, ולשקול דווקא עכשיו הקמת עסק, למי שאין לה עסק פעיל. כרואת חשבון, בעלת משרד לראיית חשבון, אני רואה נשים רבות – חלקן היו שכירות עד עידן הקורונה – שמחפשות דרך חדשה. על חלקן נכפה המהלך, היות ואין להן מקום עבודה לחזור אליו. אני רוצה לדבר בעיקר אל הנשים האלה ואל בעלות עסקים שנמצאות בימים אלה בתחילת דרכן העסקית.

ישנם צעדים הכרחיים שכל בעלת עסק חייבת לעשות, על מנת לעמוד בדרישות חוקי המס השונים. ישנן נשים שמעולם לא התמודדו עם רשויות המס, היות והמפגש היחיד שלהן איתן היה בתלוש המשכורת שלהן (אם בכלל).

ראשית, כדאי לדעת: בישראל ישנן שלוש רשויות שרלוונטיות לכל עסק:

1.אגף מס הכנסה (ברשות המסים).

2.אגף מכס ומע”מ (ברשות המסים).

3.המוסד לביטוח לאומי.

כל עסק שממוקם בישראל צריך להודיע על תחילת פעילותו למס הכנסה ולמע”מ.

עסק עצמאי (עוסק מורשה או עוסק פטור) צריך להסדיר את מעמדו גם מול המוסד לביטוח לאומי.

השאלה הראשונה שמי שרוצה ליזום עסק צריכה לשאול את עצמה היא: מהי צורת ההתאגדות שאני רוצה לפעול במסגרתה? עסק יכול להיות פעיל כעוסק מורשה, כעוסק פטור (במגבלת מחזור ועיסוק בהתאם לחוק מע”מ), כחברה בע”מ או כשותפות.

מי שרוצה לפעול באמצעות חברה בע”מ, תצטרך טרם פתיחת התיקים ברשויות המס, לבצע הליך של הקמת חברה ורישומה ברשם החברות. בעצם זו הקמה של ישות משפטית חדשה – החברה בע”מ. הקמת החברה כרוכה בתשלום אגרה שנתית לרשם החברות.

במאמר זה, אעסוק בהתאגדות כעוסק מורשה או פטור. ההבדל היחיד בין עוסק מורשה לעוסק פטור הוא אופן הדיווח למע”מ בלבד. מי שפועלת כעוסק מורשה, נדרשת לדווח למע”מ בכל חודש או חודשיים. מי שפועלת כעוסק פטור, נדרשת לדווח למע”מ אחת לשנה.

יש לקחת בחשבון שעוסק פטור מוגבל למחזור הכנסות (סה”כ סכום קבלות) של 100,491 שקל (נכון לשנת 2020). מי שתעבור מחזור הכנסות זה, תהיה חייבת להפוך לעוסק מורשה, כלומר לשנות את סיווג התיק שלה במע”מ.

טיפים חשובים לבעלות עסקים בתחילת דרכן:

*התקשרות עם מייצג/ת רואה/ת חשבון שייעץ לכן לגבי אופן ההתאגדות (עוסק מורשה או פטור) ויסייע בצעדים הבאים בהתפתחות העסק (קביעת מקדמות במס הכנסה ובמוסד לביטוח לאומי, דיווחים תקופתיים ושנתיים ועוד).

מומלץ להתעכב על שלב זה ולבחור ברואה חשבון שיתאים לכן. באופן כללי מאוד – הפרמטרים החשובים ביותר בבחירת רואה חשבון צריכים להיות שהוא מקצועי, שקיבלתן עליו המלצות מאנשים שעובדים איתו, שהוא זמין לכן ומסביר דברים “בגובה העיניים”.

עדיף רואה חשבון בעל משרד פעיל, שמחובר למחשבי רשות המסים והמוסד לביטוח לאומי. כמו כן, שיהיה מעודכן בחוקים המשתנים במדינתנו בתדירות גבוהה. אצלנו, ב”קבוצת אליוט ישראל”, שמים דגש על עדכון החברים בקבוצה בחקיקה עדכנית ומתקיימים מפגשים מקצועיים של לימוד והפרייה הדדית בין חברי הקבוצה. כמו כן, הקבוצה מפעילה עבור כל חבריה ולקוחותיהם מחלקות מקצועיות בכל תחומי המיסוי.

*פתיחת תיקים ברשויות המס מס הכנסה, מע”מ והמוסד לביטוח לאומי – מידית עם תחילת פעילות העסק שלכן.

*קביעת מקדמות במס הכנסה ובמוסד לביטוח לאומי למניעת הצטברות חובות. המקדמות כשמן הן: תשלומים על חשבון מס הכנסה וביטוח לאומי שנהיה חייבות בהם בסוף שנת הפעילות. מה שקורה להרבה עסקים חדשים, שהם אינם מודעים לכך שבעת פתיחת העסק לא נקבעו מקדמות במס הכנסה ובביטוח לאומי, וכך העסק פועל, בינתיים נצברים חובות, והדבר נודע לבעל העסק לעיתים רק בעת הגשת הדו”ח השנתי (שמוגש במחצית השנייה של השנה הבאה), כלומר: בינתיים צוברים חובות של שנתיים. התאמת המקדמות לפעילות העסקית היא קריטית בעיניי להישרדות העסק.

*ספציפית לגבי נשים ישנה חשיבות רבה בקביעת ההכנסה המובטחת במוסד לביטוח לאומי ומבחינת תשלומים שוטפים ללא חובות. אם לא תקפידו על כך, אתן צפויות להיפגע מבחינת דמי לידה, ושמירת הריון – במצב של הריון מתוכנן או נוכחי.

*תכנון תזרים מזומנים שירכז הכנסות והוצאות צפויות על פי מועדי תנועת הכספים (תקבולים ותשלומים) לכל חודש, ועדיף לתקופה של שלושה חודשים קדימה. לתזרים המזומנים חשיבות רבה בהישרדות של העסק. בעלות עסק שלא מסוגלות לתכנן את התשלומים והתקבולים שלהן מראש, ימצאו את עצמן מופתעות, כשלא צפו מראש את היתרה בבנק. וזה מתכון ללחצים מיותרים.

*היערכות להפקת מסמכי העסק (קבלות, חשבוניות מס ומסמכים נוספים) – לדעתי, עדיפות להפקה ממוחשבת באמצעות תוכנה או אפליקציה. כיום ישנן תוכנות רבות בשוק, טובות וזולות, שיאפשרו לכן מלבד הפקת המסמכים של העסק, גם מעקב על ההוצאות של העסק.

*הפקדה חודשית לקופת פנסיה אני ממליצה להפקיד לפחות את הסכומים המינימליים שנקבעו בחוק. החל משנת 2017 ישנה חובת הפקדה לקופת פנסיה גם לעצמאיות (בדומה למה שמעסיק ועובדת שכירה חייבים להפקיד לקופת פנסיה של העובדת).

*הפקדה חודשית לקרן השתלמות לעצמאי עסקים בתחילת דרכם לעיתים מתקשים להפקיד לקרן זו, שההפקדה אליה אינה חובה, אך במידה ומתאפשר – זה מומלץ מאוד, היות וזה אפיק חסכון שרווחיו פטורים ממס.

*מי שלא יכולות להפקיד באופן שוטף לקרן השתלמות אני מציעה לכן לפתוח קופה עם הפקדה ראשונה נמוכה, על מנת שיצטבר וותק לקרן (הקרן נזילה לאחר 6 שנים).

*פתיחת חשבון בנק לעסק בנפרד מחשבון הבנק הפרטי של בעלת העסק. זה לא הכרחי, אך יאפשר לכן לעקוב אחרי הפעילות העסקית, אילו הוצאות קשורות לעסק בלבד, בנפרד מהוצאות משק הבית שלכן. אצל הרבה עסקים שאני פוגשת, יש תחושה של חוסר וודאות, בגלל שההוצאות העסקיות וההוצאות הפרטיות מתנהלות מאותו חשבון בנק.

*משיכת רווחים קבועה מחשבון הבנק העסקי לחשבון הבנק הפרטי שלך מעין “משכורת” קבועה לאחר תשלומי המסים והפנסיה, שהם בגדר חובה.

*הפקדה חודשית בחשבון העסקי לחסכון, ליום סגריר גם אם ההפקדה היא בסכומים נמוכים, אל תפחיתו בערכה. זכרו שסכומים קטנים מצטברים לאורך זמן לסכומים גדולים.

*טיפ אחרון אישי ממני (אך לא אחרון בחשיבותו) – כאשה, כבת זוג, כאמא – זיכרו לקחת לכן את הזמן האישי שלכן, לפיתוח אישי שלכן ושל העסק שלכן. זה לא פשוט כשיש משפחה וילדים, אך זה אפשרי.

באופן אישי, אני נקלעתי לסיטואציה, כשקיבלתי את ניהול המשרד בעיתוי שלא הייתי מוכנה לו, עם פטירתו של אבי, בעת שהייתי בהריון בסיכון גבוה עם בתי הצעירה, ועם תינוקת נוספת בבית ושני ילדים נוספים צעירים. הדבר הזה חישל אותי והוכיח לי שזאת לא קלישאה – אין דבר העומד בפני הרצון. התגברתי על קשיים שהסביבה הציבה בפניי: מתחרים, לקוחות ועובדים. התגברתי על קשיים כבת זוג וכאמא, שנעדרה שעות רבות מהבית. אבל עם הזמן, למדתי למצוא את השילוב שיאפשר לי לחוות את המשפחה שלי מצד אחד ולנהל את המשרד ולפתח אותו, מצד שני. ניתן לשלב בין העולם העסקי והעולם המשפחתי, ואין חכמה כבעלת ניסיון. בהצלחה.

הכותבת רביטל רונן-לנץ היא רואת חשבון, נשואה ואמא ל-4 ילדים, תושבת מזכרת-בתיה. בעלת משרד רואי חשבון “גיורא לנץ ושותרואי חשבון“, שהקים אביה בשנת 1979, וממוקם ברחובות. חברה ב”קבוצת אליוט ישראל”.

 

;