מכתבים אל העבר, אהבה אסורה וסוחפת, וגם אם נלך לאיבוד, תמיד יהיה אור קטן שינחה אותנו הביתה
חזית “מוזיאון ניסים דה קמונדו” בפריז. צילום: אביב יורק
עטיפת הספר “מכתבים לקמונדו”
החיים ברחוב מונסו בפריז
אדמונד דה ואל, פסל, סופר ומגדולי אמני הקרמיקה בעולם, כתב ב-2012 את רב המכר “הארנבת עם עיני הענבר” (הוצאת “ידיעות ספרים”) על קורותיה המפותלים של משפחתו, משפחת אפרוסי, אחת המשפחות היהודיות העשירות והבולטות באירופה במאה ה-19, כשהנציג שלה בפריז היה שארל אפרוסי, לא רק בנקאי מצליח, אלא גם אספן אמנות, בעל כתב עת לאמנות ופטרון של רבים מהציירים האימפרסיוניסטים (רנואר, מונה, סיסלי, דגה, מוריסו ועוד). מקורה של משפחת אפרוסי בווינה, אוסטריה. שארל אפרוסי גר בפריז ברחוב מונסו 81.
ספרו החדש של דה ואל הבריטי, “מכתבים לקמונדו”, שראה אור בימים אלה, הוא אסופת מכתבים דמיוניים שכתב דה ואל למואיז דה קמונדו. משפחת דה קמונדו היתה גם היא אחת המשפחות היהודיות העשירות והבולטות באירופה במאה ה-19 וזכתה בתואר “משפחת רוטשילד של המזרח”. לדה קמונדו היה באחוזתו העירונית המרהיבה האוסף הפרטי הגדול ביותר של אמנות צרפתית מהמאה ה-18. מקורה של משפחת דה קומנדו בקונסטנטינופול, טורקיה. מואיז דה קמונדו גר בפריז ברחוב מונסו 63.
מדובר בשתי משפחות יהודיות שחיו באותן שנים בשכנות באותו רחוב, שהכירו זו את זו ואף היו ביניהן קשרים משפחתיים. בדומה למשפחות אצולה נוספות כמו משפחות רוטשילד, קהאן ד’אנוור וריינאך, גם בני משפחות אפרוסי ודה קמונדו נרדפו במלחמת העולם השנייה וחלקם אף נספו בשואה.
האחוזה של דה קמונדו בפריז הפכה במאה ה-20 לאחד המוזיאונים החשובים בפריז, “מוזיאון ניסים דה קמונדו” (על שם בנו שנהרג כטייס במלחמת העולם הראשונה) ואדמונד דה ואל, אמן הקרמיקה, הציג בו לא מכבר את אחת מתערוכותיו, ומכאן ההשראה לכתיבת “מכתבים לקמונדו”.
כאמן, התלהב דה ואל מהעיצוב החכם של אחוזת דה קמונדו ומהגן המקיף אותה (המשקיפה אל פארק מונסו), מהאוספים המרהיבים, מהרהיטים המהודרים, מהספרייה העשירה, מהציורים שעל הקירות, מכלי הפורצלן המצוירים, ומהמסמכים, המכתבים והקטלוגים הרבים שהותיר אחריו דה קמונדו, שהכל היה אצלו מתויק ושמור בסדר מופתי.
דרך כל אלה חש דה ואל כי הוא מכיר אישית את מואיז דה קמונדו ופונה אליו במכתבים “ידידי היקר”. במכתביו מספר דה ואל את סיפור חייו של דה קמונדו, מכתבים שבהם גם מחשבות והרהורים על יהדות, מסורת, התבוללות, גלות, מלנכוליה, משפחה, אמנות, תהפוכות ההיסטוריה וערך הזיכרון. זה הספר המרתק ביותר שקראתי השנה.
כאמור, בנו היחיד של דה קמונדו, ניסים, נהרג ב-1917 במלחמת העולם הראשונה. מואיז נפטר ב-1935. בתו ביאטריס, בעלה ליאון ריינאך ושני ילדיהם נרצחו במלחמת העולם השנייה בתאי הגזים של אושוויץ.
ואם אתם בפריז, אל תחמיצו ביקור במוזיאון “ניסים דה קמונדו”, אחד המבנים המפוארים בעיר. הבית ברחוב מונסו 63 מוצג לציבור הרחב, על כל חלקיו: מטבחי הקומה הראשונה, סלוני האירוח, חדרי האמנות, חדר העישון, חדר הספרייה הענקי, חדרי המגורים של המשפחה והאמבטיות המפוארות. המוזיאון משחזר בנאמנות רבה בית אצולה עירוני עם רהיטים מהמאה ה-18 והנוחות של המאה ה-20. כל הרהיטים, שטיחי הקיר והרצפה, כלי האוכל ופריטי הדקורציה עוצבו ויוצרו בסדנאות אומן, ששירתו אז את בתי האצולה והמלוכה בצרפת.
אגב, הסופר אמיל זולא השתמש בביתו של דה-קמונדו כדי לתאר את מעונו של הבנקאי אריסטיד רוגון בספרו “המשיסה”, שיצא לאור ב-1872 ותיאר את השיפוצים הגדולים של פריז בראשותם של נפוליאון השלישי והברון אוסמן.
“מכתבים לקמונדו”, מאת אדמונד דה ואל, הוצאת “ידיעות ספרים”.
עטיפת הספר “המכתבים הנסתרים”
כוחן של נשים
הסופרת לורנה קוק חוזרת עם רומן חדש ויפהפה על אהבה אסורה, מחיר המלחמה וכוחן של נשים: אנגליה, קיץ 1914. ענני המלחמה שמרחפים מעל שמי אירופה מתקרבים אל האחוזה רחבת הידיים של משפחת קאר-לאיון. העלמה הצעירה קרודיליה מנסה להסיח את דעתה מהדאגות באמצעות טיפול בגני האחוזה. עבודת הגינון מרגיעה ומסקרנת אותה, וכך גם הגנן החדש, אייזק.
בין השניים מתפתח סיפור אהבה. זו אהבה סוחפת, ממכרת וסוערת, אולי דווקא משום שהיא אסורה. אייזק וקרודיליה שומרים על הרומן בסוד גם אחרי שאייזק מגויס לצבא ונשלח לחזית. משם, הוא כותב לה מכתבים שמבטיחים עתיד משותף ומאושר. אך כשזרם המכתבים נגדע באחת, קורדיליה חייבת להתמודד עם פחדיה הגדולים ביותר, ולקבל החלטה גורלית שתשנה את חייה מקצה לקצה.
“המכתבים הנסתרים”, מאת לורנה קוק, הוצאת “תכלת”.
עטיפת הספר “ממלכת הטווסים”
החיפוש אחר האושר
ג’וגו’ מויס, מחברת רבי-המכר המצליחים בעולם, חוזרת עם רומן חדש, “ממלכת הטווסים”. הספר מביא את סיפורה של אתנה פורסטר נערת הזוהר בשנות ה-60 של המאה ה-20. יפה, סוערת ופרועה. כשהסכימה להינשא ליורש עשיר וצעיר, הוריה נשמו לרווחה. אך בתוך שנתיים החלו להתפשט שמועות על רומן שאתנה מנהלת עם איש מכירות נטול ייחוס ומעמד, והשערורייה בעקבות אותן שמועות לא איחרה לבוא.
35 שנים מאוחר יותר, סוזנה פיקוק נאבקת במורשת אמה הידועה לשמצה. המקום היחיד שבו היא מוצאת נחמה הוא “ממלכת הטווסים”, בית קפה וחנות שפתחה, שעד מהרה לוכדים בקסמם את בני העיירה הקטנה שהיא מתגוררת בה. שם היא פוגשת גם את מי שיהיו אולי חברי האמת הראשונים בחייה, בהם אלחנדרו הארגנטינאי, מיילד הרדוף על ידי רוחות רפאים משלו. סוזנה תלמד שהמפתחות לעברה, ולאושר שלה, היו מונחים מתחת לאפה לאורך כל הדרך.
“ממלכת הטווסים”, ג’וג’ו מויס, הוצאת “ידיעות ספרים”.
עטיפת הספר “הבת מפריז”
לא בלי בתי
פריז, 1939. האמהות הצעירות אליס וג’ולייט נעשות חברות טובות לאחר שהן נפגשות יום אחד ביער בולון היפהפה. אף אחת מהן לא יכולה לחזות אז את הצל שתטיל המלחמה על צרפת וכיצד היא תטלטל את חייהן.
כשחייה של אליס נתונים בסכנה בגלל הנאצים, היא מפקידה אצל ג’ולייט את הדבר היקר לה ביותר בעולם – בתה הפעוטה. אבל שום מקום אינו בטוח במלחמה, אפילו לא חנות ספרים קטנה ושקטה כמו החנות של ג’ולייט ומשפחתה. וכשפצצה נופלת בשכונה, החנות ועולמה של ג׳ולייט נחרבים.
עם סיום המלחמה אליס חוזרת לפריז כדי להתאחד עם בתה, אך מוצאת רק את ההריסות שנותרו מהחנות. היא מגלה שהניצולות היחידות היו ג’ולייט וילדה קטנה. היא מנסה להתחקות אחר עקבותיהן של השתיים, וחיפושה הנואש אחר תשובות מוליך אותה לניו-יורק למפגש גורלי.
רומן מטלטל ומעולה שמזכיר לנו שגם אם נלך לאיבוד, תמיד יהיה אור קטן שינחה אותנו הביתה.
“הבת מפריז“, מאת קריסטין הרמל, הוצאת “הכורסא”, “מודן“.
עטיפת הספר “הנקמה לובשת פראדה”
הנקמה שטנית יותר מאי פעם
לורן וייסברגר, שכתבה לפני 16 שנה את “השטן לובשת פראדה”, ספר שזכה לגרסה קולנועית בכיכובן של מריל סטריפ, אן התאווי ואמילי בלאנט, חוזרת כעת עם ספר חדש בסדרה שהפך לרב מכר של ה”ניו-יורק טיימס” – “הנקמה לובשת פראדה.”
חלף כמעט עשור מאז שאנדי סאקס התפטרה מהעבודה ש”בחורות היו מוכנות למות בשבילה”. בגיל שלושים היא עורכת מגזין אופנה מצליח להפליא ועובדת בשיתוף פעולה הדוק עם חברתה הטובה אמילי, עוד ניצולת “ראנוויי”. והדובדבן שבקצפת – אנדי פגשה את אהבת חייה: מקס הריסון, נצר למשפחת מדיה אגדית; מצליחן, מפוצץ בביטחון עצמי ונראה כמו דוגמן הלבשה תחתונה.
נראה שחייה עלו על המסלול הנכון, אם רק תצליח לא להיתקל במירנדה פריסטלי, הבוסית מהגיהינום שלה לשעבר. אבל ייתכן שהמזל הפסיק להאיר לאנדי פנים. מירנדה פריסטלי היא לא מסוג הנשים שמתחבאות מאחורי הקלעים. היא חזרה… והיא שטנית יותר מאי פעם.
“הנקמה לובשת פראדה”, מאת לורן וייסברגר, הוצאת “ידיעות ספרים”.
;