fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2022/05/דוקאביב-2022.jpg

דוקאביב 2022: 6 סרטים מומלצים על 6 גיבורות תרבות בארץ ובעולם – כולם בוימו על ידי נשים

הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע דוקומנטרי בתל-אביב מתקיים השנה מה-26 במאי עד ה-5 ביוני 2022

1ג'וליה

ג’וליה צ’יילד בסרט “ג’וליה”. גילתה לאמריקאים את סודות המטבח הצרפתי

“ג’וליה

ארצות-הברית, 2021, 95 דקות, אנגלית, כתוביות בעברית.

היא פרצה לחייהם של האמריקאים כשאלה מילאו את המקררים שלהם באוכל מוכן וישבו מול הטלוויזיה עם מגשיות מחוממות במיקרו. ג׳וליה צ’יילד הציעה להם את המטבח הצרפתי – להחליף את אלה בביף בורגיניון, קיש לורן ובויאבז, ולמרות פקפוקי המו”לים והמפיקים היא הפכה (בגיל 51!) לכוכבת.

צ’יילד, חלוצת תוכניות הבישול הטלוויזיוניות והסלבריטי-שף הראשונה, חייתה חיים יוצאי דופן עוד לפני שהתפרסמה. כבת למשפחה עשירה היא זכתה להשכלה משובחת אך סירבה להינשא בגיל צעיר, טיילה בעולם ואפילו התגייסה לצבא.

מתוך סיפור אהבתה העמוקה לבישול, ראיונות עם שפים-עמיתים גדולים וחומר מצולם מרהיב מתוכניותיה, עולה דמותה המורכבת של צ’יילד – על חולשותיה, אופייה הכובש ותשוקתה הבלתי ניתנת לכיבוש לחמאה. בימוי: ג’ולי כהן ובטסי ווסט.

יום א’, 29.05, שעה 10:00, אולם סינמטק 3; שבת, 04.06, שעה 14:45, אולם רקנאטי במוזיאון תל-אביב בנוכחות הבמאיות.

2סזאריה אבורה

סזאריה אבורה בסרט “סזאריה אבורה“. הזמרת שנאבקה על זכותה לחיות חיים חופשיים

“סזאריה אבורה”

פורטוגל-כף ורדה, 2022, 94 דקות, צרפתית ופורטוגזית, כתוביות בעברית ובאנגלית.

לפני עשור הלכה לעולמה “הדיווה היחפה”, הזמרת שלא נעלה נעליים אפילו ב”קרנגי הול” בניו-יורק, לאות הזדהות עם עניי ארצה. סזאריה אבורה נולדה וגדלה בדלות גדולה, אבל תמיד אהבה לשיר. כשברחה מבית היתומות והתגלגלה ברחובות, כשנאבקה על זכותה לחיות חיים חופשיים, כששקעה בהתקפי דיכאון ממושכים – השירה היתה קרן האור שמשכה אותה להמשיך הלאה.

הסרט, הכולל קטעי תיעוד ומוזיקה נדירים של אבורה – מלווה אותה מילדותה באיי קאבו-ורדה (שהיו בעבר צומת מרכזי בסחר העבדים), ועד להופעות ענק בפני אלפי מעריצים בכל העולם. אבורה אהבה לשיר ולרקוד, לעשן ולשתות. היא ידעה להרוויח כסף ולחלק אותו לאחרים והיא לא הסכימה שאיש יאמר לה מה לעשות. בימוי: אנה סופיה פונסקה.

יום ו’, 27.05, שעה 10:00, אולם סינמטק 1; שבת, 28.05, שעה 15:15, אולם סינמטק 1; יום ג’, 31.05, שעה 12:00, אולם סינמטק 3; יום א’, 05.06, שעה 12:15, אולם רקנאטי במוזיאון תל-אביב.

3גבי גיפורדס לא מרימה ידיים

גבי גיפורדס בסרט “גבי גיפורדס לא מרימה ידיים“. נחושה ללמוד לדבר ולחזור לפעילות ציבורית

“גבי גיפורדס לא מרימה ידיים”

ארצות-הברית, 2022, 97 דקות, אנגלית, כתוביות בעברית.

כשמתנקש ירה בראשה מטווח קצר, איש לא חשב שגבי גיפורדס תשרוד. חברת הקונגרס מאריזונה היתה מהפעילות הבולטות בקידום חקיקה חברתית ואף יצאה לסייע בעצמה באזורי אסון. הקליע שחדר למוחה הותיר אותה חסרת יכולת תנועה, עיוורת חלקית וללא יכולת דיבור.

בן זוגה של גיפורדס, האסטרונאוט ומפקד מעבורות החלל מארק קלי, החל לצלם אותה מרגע שפקחה את עיניה. הבמאיות ג’ולי כהן ובטסי ווסט ליוו את גיפורדס, הנחושה ללמוד לדבר ולחזור לפעילות ציבורית. הסיפור האישי וסיפור נישואיה יוצאי הדופן לקלי (שתפס את מקומה בקונגרס) בולטים על רקע הוויכוח הציבורי המתמשך על מכירת נשק בארצות הברית. בין המרואיינים הבולטים בסרט גם ברק אובמה. בימוי: ג’ולי כהן ובטסי ווסט.

יום ה’, 26.05, שעה 12:00, אולם סינמטק 1; יום ה’, 02.06, שעה 19:00, אולם סינמטק 3 בנוכחות הבמאיות.

4לאהוב את פטרישיה הייסמית

פטרישה הייסמית בסרט “לאהוב את פטרישיה הייסמית”. הרחיקה עד אירופה כדי לחיות בזהותה האמיתית והסודית

“לאהוב את פטרישיה הייסמית”

שווייץ-גרמניה, 2022, 83 דקות, אנגלית, צרפתית וגרמנית, כתוביות בעברית ובאנגלית.

22 ספרי המתח שכתבה פטרישה הייסמית, שהיתה ידועה בנטייתה המינית הביסקסואלית, היו כולם רבי מכר ורבים עובדו ללהיטים קולנועיים (“זרים ברכבת”, “הכישרון של מר ריפלי”), מלבד אחד – “קרול”, רומן לסבי, הראשון מסוגו שהציג סוף טוב, אושר ועושר לגיבורות הסיפור, בניגוד לכל מה שהיה מקובל באמריקה של שנות ה-50. הייסמית כתבה אותו בשם בדוי.

היא גדלה במשפחה טקסנית מוסרנית עם אם שאינה מתפקדת, וכדי לחיות בזהותה האמיתית, הסודית, היא הרחיקה לאירופה. הסרט משלב קטעים מיומניה שלא פורסמו מעולם, ראיונות עם הייסמית ושיחות עם נשים שחלקו איתה חיי אהבה. “היה קל מאוד לאהוב אותה”, אומרת אחת מהן, “חבל שבאותם ימים זה היה חטא גדול”. בימוי: אווה ויטיה.

יום ו’, 27.05, שעה 12:15, אולם סינמטק 1 בנוכחות היוצר/ת; יום א’, 29.05, שעה 14:45, אולם סינמטק 3 בנוכחות הבמאית; שבת, 04.06, שעה 17:15, אולם רקנאטי במוזיאון תל-אביב.  

5רבקה מיכאלי מה קורה לי בזמן האחרון

רבקה מיכאלי בסרט “רבקה מיכאלי: מה קורה לי בזמן האחרון?”. הפכה לאגדת תרבות שמוכרת בכל בית

“רבקה מיכאלי: מה קורה לי בזמן האחרון?

ישראל, 2022, 57 דקות, עברית ואנגלית, כתוביות בעברית ובאנגלית.

“כבר מאוחר, יונתן ומיכלי”, שרה רבקה מיכאלי לילדיה את שיר הערש שכתבה לה נעמי שמר, חברתה הטובה. יונתן ומיכלי כבר ילדים גדולים עם ילדים משל עצמם ובני זוג, וגרים בארצות-הברית.

רבקה, הילדה מירושלים, שעלתה על הבמה בגיל 11 והפכה לאגדת תרבות שמוכרת בכל בית בישראל, נוסעת לבקר את ילדיה ונכדיה.

כשהיא בעשור התשיעי לחייה – על הקו בין משפחתה שהכתה שורש בארץ ניכר, לבין המדינה שהיא אוהבת וכואבת – רבקה מרגישה שמשהו קורה לה בזמן האחרון. בימוי: תמר טל ענתי.

שבת, 28.05, שעה 17:30, אולם סינמטק 1 בנוכחות הבמאית; יום א’, 29.05, שעה 12:30, אולם סינמטק 1 בנוכחות הבמאית; יום א’, 05.06, שעה 14:30, אולם רקנאטי במוזיאון תל-אביב. 

6שמי הוא פולי מארי

פולי מארי בסרט “שמי הוא פולי מארי”. סללה הדרך להחלטות המהפכניות והחשובות בתחום זכויות האזרח והשוויון לנשים

“שמי הוא פולי מארי

ארצות-הברית 2021, 91 דקות, אנגלית, כתוביות בעברית

הרעיונות של פולי מארי סללו את הדרך להחלטות המהפכניות והחשובות בתחום זכויות האזרח והשוויון לנשים, השפיעו עמוקות על השופטת העליונה רות ביידר גינסבורג ופתחו דלתות שנשים לא הורשו להיכנס בהן.

פולי מארי – משוררת, עורכת דין, חוקרת, אקטיביסטית, קווירית (א-בינארית) ואשת כמורה – סירבה לפנות את מקומה באוטובוס לנוסעים לבנים 15 שנה לפני מחאתה המפורסמת של רוזה פארקס; לא היססה לכתוב שוב ושוב לנשיא רוזוולט (ולרעייתו) כשנתקלה בחוקים שהפלו אותה כאשה שחורה והשמיעה את דעותיה המהפכניות בציבור ללא פחד.

הבמאיות ג’ולי כהן ובטסי ווסט מביאות את סיפור חייה האישיים המורכבים של מארי, דמות חד-פעמית, שעל אף הישגיה העצומים כמעט נדחקה לשולי הזיכרון.

יום ג’, 31.05, שעה 09:45, אולם סינמטק 4; יום ו’, 03.06, שעה 14:00, אולם סינמטק 3 בנוכחות הבמאיות.

;