fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2022/05/3הקשר-בין-בריאות-הפה-לסרטן.jpg

הקשר בין בריאות הפה לסרטן: תסמינים בחלל הפה שעלולים להוות סימן מקדים לסרטן!

דר’ טמיר ברונר, רופא שיניים, מסביר; וגם המלצות משרד הבריאות לשמירה על בריאות הפה בגיל מבוגר

מאת: דר’ טמיר ברונר

הכותב הוא רופא שיניים ומנהל מחלקת בקרה ב”כללית סמייל”

1הקשר בין בריאות הפה לסרטן

Photo by Marek Studzinski on Unsplash

מחקרים רבים מצביעים על קשר דו סיטרי בין בריאות הפה לבין התפתחות מחלות שונות מחוץ לחלל הפה כאשר אחת המחלות היא מחלת הסרטן. ישנם מגוון רחב של גורמים למחלות סרטן, גם סביבתיים וגם גנטיים, וכמובן שלא ניתן למנוע לגמרי התפתחות מחלה זו, אולם ניתן לצמצם באופן ניכר את הסיכויים להתפתחותה. אחת הדרכים היא שמירה מיטבית על בריאות חלל הפה והשיניים.

תסמינים בחלל הפה שעלולים להוות סימן מקדים להתפתחות סרטן:

כיבים שונים כמו אפטות יכולים לפגוע מאוד באיכות החיים, לגרום לסבל ניכר, לקושי בדיבור ולהפרעה באכילה. לעיתים הסיבות להופעת כיבים אלו הם גורמים מקומיים כמו טראומה או מצבים כמו לחץ נפשי ושינויים הורמונליים. הכיבים גם יכולים להעיד על מחלות אחרות כמו חוסרים תזונתיים, מחלות מעיים דלקתיות או פגיעה במערכת החיסון.

אם גם אתן סובלות מאפטות או מכיבים בפה באופן כרוני, חשוב שתעדכנו את רופא המשפחה או רופא השיניים כדי שיערכו בירור מקיף וישללו סיבות שעלולות לפגוע בבריאותכן.

מחלת חניכיים היא מחלה נפוצה מאוד. מחקרים מראים כי למעלה מ-90% מכלל האוכלוסייה סובלים מדלקת חניכיים ברמה כזו או אחרת. חניכיים דלקתיות ייראו לרוב נפוחות, בצקתיות ומדממות במגע קל של אוכל או צחצוח.

דלקת חניכיים נגרמת בדרך כלל מהיעדר שמירה על היגיינת פה טובה. לעיתים הדלקת מלווה בכאב. מחלות קשות כמו סרטן הדם (לוקמיה) עלולות להתבטא בנפיחות בחניכיים באופן שמזכיר דלקת חניכיים “רגילה”. סרטן הדם פוגע גם בתפקודי הקרישה כך שדימום מוגבר לאחר עקירה דורש המשך בירור יסודי גם בכיוון זה בהיעדר סיבה ברורה אחרת. גם סרטן מסוג לימפומה יכול לפגוע בשיניים ובעצמות הלסת.

בנוסף, מחלות אוטואימוניות כרוניות – כמו פמפיגוס (מחלה כרונית חמורה המתבטאת בשלפוחיות בעור ובריריות) או ליכן פלנוס (סוג של פריחה דלקתית בעור, אשר נגרמת על ידי מערכת החיסון) – שמופיעות בעור אך גם בחלל הפה עלולות להפוך גם לנגע סרטני.

כיצד נוכל להפחית הסיכון של התפתחות סרטן בעזרת שמירה על חלל הפה?

הקפידו על 3 דברים שיכולים לסייע:

1.מודעות – חשוב להכיר את הקשר בין בריאות חלל הפה והבריאות הכללית ולעקוב אחר כל שינוי בחלל בפה.

2.ביקורים שגרתיים אצל רופא השיניים והשיננית – אנחנו רופאי השיניים שמענו לא פעם סיפורים של הצלת חיים בזכות ביקורים שגרתיים אצל רופא השיניים או השיננית שהבחינו בנגע חשוד בזמן טיפול שגרתי או אחר ושלחו את המטופל לבדיקה, ואכן חיים רבים של מטופלים ניצלו בזכות גילוי מוקדם.

3.שמירה על שגרה מיטבית לשמירה על היגיינת חלל הפה צחצוח פעמיים ביום, בבוקר ובערב, ושילוב של עזרים כגון חוט דנטלי, מי פה, שתיית מים במהלך היום והימנעות משקאות מומתקים – יכולים לסייע במניעת עששת וחורים בשיניים ועד מניעה של בעיות מורכבות הרבה יותר.

מה לגבי סרטן הפה? מהם גורמי סיכון?

סרטן חלל הפה הוא אחד מסוגי הסרטן הנפוצים יותר, ומתפתח בעיקר אצל גברים מבוגרים, מעשנים וצרכני אלכוהול. במדינת ישראל מתגלים כ-300 מקרים חדשים של סרטן בחלל הפה ובלוטות הרוק מדי שנה. הסימנים של סרטן בחלל הפה כוללים נפיחות, כיב, נגע אדום, לבן או מעורב.

רוצים לדעת אם גם אתן בקבוצת הסיכון? בין גורמי הסיכון להתפתחות סרטן בחלל הפה תמצאו: צריכת אלכוהול, עישון, נגיף הפפילומה-HPV, קרינת שמש במקרים של סרטן בשפתיים, תזונה לקויה וחוסר בברזל. הסיכון לחלות בסרטן חלל הפה והלוע גדול פי 4 במעשנים ופי 15 באלה שגם צורכים אלכוהול בצורה מוגברת וגם מעשנים כבדים.

צמצום גורמי הסיכון כמו הפסקת עישון, צמצום צריכת אלכוהול ואפילו שימוש בשפתון המכיל מקדם הגנה בעת חשיפה לשמש מוכחים כיעילים ביותר בשמירה על הבריאות הכללית.

השלב ההתחלתי של הגידול מלווה בכאב מינימלי, מה שמסביר את העובדה שחולים רבים לא ממהרים להגיע לאבחון וטיפול. סימנים נוספים יכולים להיות דימום, תזוזת שיניים, הפרעה בדיבור וקושי בפתיחת הפה. לסרטן בחלל הפה צורות רבות: נפיחות, גוש, לעיתים פצע חודר, לרוב מכויב. הסרטן מופיע בצבעים שונים: לבן, אדום או מעורב, אדום-לבן. האזורים המועדים לפורענות בחלל הפה הם צדי הלשון ורצפת הפה.

השלב הקליני בו מתגלה הגידול מכתיב את הטיפול הצפוי הכולל כירורגיה, טיפול קרינתי, כימותרפיה בנפרד או באופן משולב.

מרבית האנשים אינם יכולים להבדיל בין פצע “רגיל” לבין נגע סרטני בחלל הפה לכן יש חשיבות להגיע לביקורת רופא שיניים מדי חצי שנה וטיפול שיננית בתדירות שמתאימה למטופל כדי שאנשי מקצוע יסקרו את חלל הפה ויוכלו לאתר מוקדם נגע שיש לטפל בו.

2הקשר בין בריאות הפה לסרטן

Photo by Filip Baotić on Unsplash

המלצות משרד הבריאות לשמירה על בריאות הפה והשיניים בגיל מבוגר

כדי לשמור על השיניים, ולמנוע ככל הניתן תחלואה בחלל הפה, חשוב לשמור על בריאות הפה והשיניים.

שמירה על היגיינת הפה – צחצוח השיניים ושימוש באבזרי ניקוי בין השיניים חשובים גם בגיל מבוגר. יש לצחצח את השיניים פעמיים ביום עם מברשת שיניים רכה ומשחת שיניים המכילה פלואוריד. במקרים של הגבלה בתנועה ניתן להיעזר במברשת חשמלית.

תחזוקת תותבות חיידקים נצמדים לתותבות כשם שהם נצמדים לשיניים. יש לנקות את התותבות מדי יום ולהסירה מהפה למשך הלילה. כדי לשמור על ניקיון התותבת, יש לצחצח אותה במברשת מיוחדת המיועדת לכך. ניתן להשתמש בסבון כלים ולשטוף היטב את התותבת לאחר מכן. בזמן שהתותבת אינה בפה יש להשרות אותה בתמיסת חיטוי מיוחדת לתותבות.

הפסקת עישון – בנוסף לנזקים האחרים לבריאות שהעישון גורם, עישון יכול להחמיר בעיות בחניכיים. הוא משפיע לרעה על הריפוי לאחר פרוצדורות דנטליות ועל קליטת שתלים. בנוסף, עישון הוא גורם סיכון לסרטן בחלל הפה. לכן, רצוי להפסיק לעשן.

צריכת אלכוהול בנוסף לנזקים האחרים שאלכוהול יכול לגרום, הוא מהווה גורם סיכון לסרטן בחלל הפה. לכן, רצוי להמעיט ככל האפשר בשתיית אלכוהול.

תזונה בריאה – תזונה העשירה בירקות ובפירות טריים מהווה גורם מגן מפני סרטן בחלל הפה.

מעקב ומניעה – בכל מקרה של הופעת נגע בפה אשר לא חולף תוך שבועיים – יש לגשת לבדיקת רופא שיניים. סרטן בחלל הפה אינו גורם לכאב בשלבים המוקדמים ולכן ישנה חשיבות בבדיקה שגרתית אצל רופא שיניים, גם אם לא מרגישים שינויים בחלל הפה.

טיפול ביובש פה – מומלץ להתייעץ עם רופא השיניים ועם הרופא המטפל כדי לגלות את הסיבה לבעיה. במקרים מסוימים, כאשר היובש הוא על רקע טיפול תרופתי, הרופא המטפל יוכל להחליף לתרופה דומה ובכך תיפתר הבעיה. כדי להקל על היובש, יש להקפיד על שתיה מרובה לאורך כל היום. ניתן להשתמש במסטיקים או בסוכריות ללא סוכר או, במקרים מסוימים, אפילו בתחליפי רוק.

מניעה וטיפול בפטרת – שמירה על היגיינת הפה והתותבות באופן יומיומי מסייעים מאוד במניעת פטרת. במקרה של הופעת נגע פטרייתי בפה יש לגשת לבדיקת רופא השיניים. הטיפול בפטרת יכול להיות מקומי או סיסטמי (כזה המשפיע על כל הגוף).

ביקורת תקופתית אצל רופא השיניים – מומלץ להיבדק באופן שגרתי ולפחות פעם בשנה על ידי רופא שיניים. חשוב לעדכן את רופא השיניים בכל שינוי במצב הבריאות כולל שינוי בתרופות הניטלות, שכן לפרטים אלה עשויה להיות השפעה מכרעת על טיפול השיניים.

;