fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2021/02/סימני-אזהרה-לאלימות-זוגית.jpg

בעקבות הרצח של דיאנה רז: 15 נורות אזהרה המעידות שמערכת היחסים שלך אלימה

רז, יועצת זוגית ומנטורית של אלפי נשים, לא זיהתה נורה אחת. לפנייך המדריך שעשוי להציל את חייך

1אמיר ודיאנה רז זל

דיאנה רז ז”ל, בתמונה עם בעלה הרוצח. בהרצאה שלה אמרה: “הרבה פעמים קשה מאוד-מאוד לזהות קשר פוגעני ואלים, כי האלימות הפיזית בעצם לא מתקיימת”

מאז פרוץ מגיפת הקורונה, מחודש מרץ-נובמבר 2020, התקבלו במשטרה 19,723 תלונות על אלימות בין בני זוג. בהשוואה ל-2019, מספר התלונות על אלימות במשפחה זינק פי 4 ב-2020. 20 נשים נרצחו בישראל בידי בני זוגן או קרוב משפחתן ב-2020, 18 מהן במהלך חודשי הקורונה.

הרצח האכזרי של דיאנה רז, 32, מהיישוב נעלה בסוף השבוע האחרון, אחרי שנדקרה בפלג גופה העליון ונורתה פעמיים על ידי בעלה השוטר לעיני ארבעת ילדיהם, העלה שוב לראש מהדורות החדשות את הסכנות העומדות בפני נשים רבות שמוצאות את עצמן סגורות במשך שעות ארוכות בבית עם בעל אלים.

מחקרים רבים נעשו בנושא האלימות במשפחה, אבל עדיין אין דרכים מובהקות לזהות בוודאות מיהו גבר אלים. גם דיאנה רז ז”ל, בעצמה יועצת זוגית שחוותה בעבר מערכת זוגית אלימה ושהעניקה לאלפי נשים שעקבו אחריה עצות  לזוגיות בריאה ומוצלחת, לא זיהתה נורת אזהרה אחת בנוגע לבעלה, שרצח אותה בקור רוח כשארבעת ילדיהם בבית.

בעקבות הרצח של מיכל סלה ז”ל, העלתה רז סרטון בנושא אלימות כלפי נשים ודרכי ההתמודדות איתה. “חשוב לי לתת אינדיקציה למי שחלילה נמצאת בקשר שהוא לא בריא או לא נכון”, אמרה בסרטון. “המטרה שלי היא להעלות נקודות אזהרה. לא כל מה שאני אגיד כאן חלילה עלול להביא לאיזושהי פגיעה או רצח. אבל יש הרבה מערכות יחסים שמגיעות גם ‘רק’ לפגיעה מילולית או כלכלית – וה’רק’ זה במירכאות, כי כל פגיעה היא פגיעה, קשר לא בריא הוא קשר לא בריא”.

“איך תזהי שאת בקשר פוגעני ואלים?”, שאלה רז בסרטון. “הרבה פעמים קשה מאוד-מאוד לזהות, כי האלימות הפיזית בעצם לא מתקיימת. הרבה פעמים אנחנו אומרים: ‘לי זה לא יקרה’, ‘אני אדע לעצור את זה’. אם מישהי שצופה בי עכשיו נמצאת בסיטואציה שבה יש קשר אלים, היא צריכה לפנות לאיש מקצוע”.

אז אצל רז לא נדלקה אף נורה אדומה בנוגע ליחסיה עם בעלה, ועם זאת, יש מספר דפוסי התנהגות שחוזרים על עצמם. הסימנים האלה בהחלט יכולים להדליק בעבורך נורת אזהרה.

תחילתו של רצף בזוגיות אלימה שונה מזוג לזוג, אך לרוב הוא מתחיל בקללות ואיומים (אלימות מילולית). סוף הרצף הוא אלימות פיזית קשה, אונס ואפילו רצח. חוקרי אלימות במשפחה מתייחסים לארבעה סוגים: אלימות פיזית – כל תקיפה פיזית, דחיפה, השלכת חפצים, סטירה וכיוצא באלה. אלימות מינית – אונס או כל אקט מיני שנכפה עלייך על ידי בן הזוג. אלימות נפשית – איומים, שליטה, עלבונות ומניפולציה כלפייך. אלימות כלכלית ורכושנות – הוא קובע ומחליט – את כנועה וצייתנית.

יש כמה סימנים שצריך להיזהר מהם שעשויים לחזות אם מערכת יחסים שמתחילה לכאורה מאושרת ובריאה עשויה להיות פוגענית. אגב, החוקרים מסכימים כי זוגות שמתווכחים הרבה במהלך שנת הנישואים הראשונה שלהם, יפתחו אלימות בשנים מאוחרות יותר.

15 סימנים המעידים על מערכת יחסים שעלולה להפוך לאלימה

1.כשמערכות היחסים הקודמות של בן זוגך היו תמיד “בעיה”. אם הוא מאפיין את כל בנות זוגו בעבר כלא רגישות, לא הגיוניות, אנוכיות, משוגעות, או סתם מרושעות – והפרידה מהן היתה תמיד באשמתן – היזהרי. מערכות יחסים בעבר בהחלט מלמדות גם על יחסיו בהווה.

2.כשלבן זוגך אין חיי חברה. אם נראה שלבן זוגך אין חברים או בני משפחה שאיתם הוא נמצא בקשר קבוע, היזהרי. סימן רע במיוחד יכול להיות שבן זוגך מאשים את היעדר חיי החברה במסירות שלו אלייך. עובדה זו מעידה על כך שיש לו בעיות הקשורות לאנשים, ובקרוב תרגישי לחץ למלא את חיי החברה שלו.

3.כשבן זוגך רכושני ומקנא בצורה קיצונית. אומנם הקנאה היא רגש רגיל, אך היא הופכת להיות לא בריאה כשהיא קיצונית. אם בן זוג הופך להיות רכושני ומתעצבן כשאת מדברת או מבלה עם אנשים אחרים, מעלה האשמות שאת מתקרבת יותר מדי למישהו או בוגדת  בו – זהו דגל אדום בשבילך. אל תפרשי זאת כאהבה או כתשומת לב.

4.כשבן זוגך מנסה להרחיק אותך מקרובים. רוב המתעללים משיגים שליטה במערכת היחסים על ידי ניתוק החברות ומערכות היחסים החיצוניות של הקורבן. למרבה הצער, לעיתים קרובות האשה שהתעללו בה כל כך נבוכה שהיא תתבודד בעצמה כדי למנוע מחברים ומבני משפחה ללמוד על האופי ההרסני של היחסים.

5.כשבן זוגך מתפרץ בכעס לעיתים קרובות. סגנון התנהגות עצבני, אימפולסיבי ונפיץ עלול להזהיר מנטיות לאלימות במשפחה. כאשר ביטוי של כעס ותוקפנות הוא תגובה לחוסר סובלנות לדעות שונות, למחשבות, לאמונות או לנקודות מבט של האחר, זהו סימן אזהרה לנטיות אפשריות לאלימות במשפחה.

6.כשבן זוגך גורם לך להיות כנועה – זה מתחיל כשהוא מצטער בכל פעם מחדש אחרי שהוא פוגע בך, ואת מקבלת וסולחת. ממשיך כשהוא מאשים אותך בכל דבר – ואת מקבלת כל אשמה. מתגבר כשהוא לא מעריך את הדעות שלך – ואת חושבת שבאמת, את אולי לא ראויה להערכה. ומסתיים כשהוא מגביל אותך ואוסר עלייך לעשות דברים שאת אוהבת – ואת נכנעת ומתבטלת. הכי סימן אזהרה: כשהוא מנסה לשנות אותך, לחנך אותך – ואת משתדלת להשתנות למענו.

7.כשבן זוגך גורם לך להרגיש שאת טועה בכל סיטואציה. מערכות יחסים הן עניין של פשרות. כשהוא לא מסכים, לפעמים הוא צודק ולפעמים את צודקת. אבל אם בן זוגך מנסה לשכנע אותך שאת טועה כל הזמן, זה לרוב בניסיון להשיג כוח ושליטה בך ולגרום לך לפקפק בעצמך. זו טקטיקה ידועה, היזהרי ממנה.

8.כשבן זוגך מנסה לשלוט בך או להגן עלייך יתר על המידה. אם בן זוגך שואל אותך לאן את הולכת, בודק כל הזמן איפה את, עם מי את, מדוע לא ענית להודעה שלו, מתחיל לתזמן את היעדרותך מהבית, או מברר לגבי מקום הימצאך במהלך היום, עלייך לדעת שהמעקב התמידי אחר תנועותייך אינו קשור לאהבה. אלה הם סימני האזהרה המוקדמים לשליטה. בנוסף, שימי לב אם הוא הפך לצנזור שלך: מבקר את צורת הלבוש שלך, את ההתנהגות, את הלימודים שלך, את הסביבה החברתית שלך, וכו’.

9.כשבן זוגך קורא לך בשמות ומשפיל אותך. האם בן זוגך לעיתים קרובות מזלזל בך בצורה של קריאת שמות והשפלה? אלה אינם סימנים למערכת יחסים בריאה. אף שקריאת שמות משפילים עשויה להתחיל כבדיחה בלתי מזיקה לכאורה, היא יכולה להתפתח לביקורת מלאה. אם בן זוגך הפוגע מתרץ את ההתקפות שלו כבדיחות ומתעקש שאת רגישה יתר על המידה, זה סימן שהנוחות שלך לא חשובה לו.

10.כשבן זוגך עובר בקיצוניות בין מצבי רוח וסוגי התנהגות שונים. ואת “מבינה אותו” כי “קשה לו” (בעבודה/ בלימודים/ בחיים…). כשהוא מתפרץ בהתקפים של כעס בלי שום פרופורציה למהות העניין – ואת עוד מאשימה את עצמך. ואיך תדעי לזהות את האלימות במערכת היחסים שלך? האם סטירה “קטנה” היא אלימות? כן. אין דבר כזה קטנה. אלימות היא אלימות היא אלימות היא אלימות. פיזית, מילולית או נפשית.

11.כשאת כל הזמן מרגישה שאת הולכת על קליפות ביצים. את צריכה להרגיש מאושרת ונינוחה במערכת היחסים שלך. לא תמיד לדאוג שהוא יהיה נסער או מאוכזב ממך. אם את מרגישה שבן זוגך לא מעניק לך סביבה בטוחה, שיש לו בעיות של ניהול כעסים ושליטה, אלו סימנים לכך שאת בקשר לא בריא.

12.כשהמין כוחני ותמיד מחוספס. אומנם יחסי מין מחוספסים מדי פעם אינם בעיה כל עוד שני בני הזוג מסכימים, אך מין שלעיתים קרובות הוא תוקפני ומשאיר אותך חבולה – הוא סימן אזהרה למערכת יחסים פוגענית. אם את מקיימת יחסי מין בניגוד לרצונך או נאנסת, את בהחלט נמצאת במעגל של אלימות במשפחה.

13.את חוששת לשלומך. שימי לב היטב למחשבות ולתחושות שלך ביחס למערכת היחסים שאת נמצאת בה. אם את מרגישה שהיא לא שוויונית, סביר להניח שלא מדובר בקשר בריא. במקרה כזה, את חייבת לשוחח עם אנשים מהימנים על חששותייך.

14.את חוששת לעזוב את הקשר. אם בן זוגך מקשה עלייך לדמיין לעזוב את הקשר כי הוא דואג שהוא או את לא תוכלו לשרוד בלי השני, זה סימן אזהרה להתעללות.

15.לבן זוגך יש היסטוריה של התעללות. כל עבר שכרוך באכזריות כלפי אחרים – בין אם זה חבר לשעבר, חיית מחמד או זר מושלם – הוא סימן שזה עלול לקרות גם לך.

מה אפשר לעשות? לדבר. ככל שהאלימות המופעלת נגדך נשמרת יותר בסוד, ככה בן זוגך האלים “אוגר” יותר כוח. ברגע שפותחים את הנושא לדיבור, בן הזוג האלים מאבד את שליטת היחיד שלו בך, ואז יש יותר אפשרות להתערב ולהקטין את השפעת האלימות.

קו החירום הארצי למניעת אלימות במשפחה (בשפות: עברית, רוסית, אמהרית, ערבית): 1-800-220-000.

קו החירום הארצי לילדים בסיכון (בשפות: עברית, רוסית, אמהרית, ערבית): 1-800-200-000.

מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית: נשים: 1202, גברים: 1203 (מכל טלפון, בכל הארץ).

;