fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2020/10/חיזוק-מערכת-החיסון-גדול.jpg

רפואה משלימה: מה עושים כדי לחזק את העמידות של מערכת החיסון? המדריך המלא

דר’ מוטי לוי, רופא ראשי בכללית רפואה משלימה, מסביר כמה כללים פשוטים שאפשר לעשות בבית, כמו התאמת תזונה, פעילות גופנית והקפדה על שינה

מאת: דר’ מוטי לוי

1דר מוטי לוי

דר’ מוטי לוי, רופא ראשי בכללית רפואה משלימה: “העדיפו תפריט שמתבסס על מזונות עשירים בנוגדי חמצון”

הכל מתחיל בתזונה נכונה

תזונה נכונה מסייעת לגוף להיפטר מרעלנים בצורה יעילה ומהירה יותר. תזונה לקויה המורכבת ממזון מעובד, מסוכרים ומקמח לבן גורמת לגוף שלנו “לעבוד לחינם” על העיכול של המזונות האלו שאינם תורמים לגוף ומונעים ממנו להפנות את המשאבים לטיפול בסכנות מבחוץ.

העדיפו תפריט שמתבסס על מזונות עשירים בנוגדי חמצון, כמו שום, לימון, כורכום, סלק, אבוקדו, ענבים אדומים, פטרוזיליה, ג’ינג’ר, כוסברה, כרוב סגול ובננה. אלה יסייעו לגוף להתמודד עם זיהום. בטיפולים בתחום הרפואה הסינית נציע לחלק מהמטופלים להוסיף לתפריט תוספי תזונה מסוימים או לקחת צמחי מרפא שגם הם מחזקים מאוד את הגוף.

איכלו תזונה עשירה בוויטמינים שמקורם בירקות ובפירות והימנעו מסוכרים או ממזון מתועש ומעובד. הקפידו על תזונה עשירה בפחמימות מורכבות כמו אורז מלא, כוסמין מלא ושיבולת שועל. העדיפו קטניות בשילוב דגנים מלאים כמקור לחלבון מלא. הרבו באכילת ירקות, עלים, נבטים, ירקות ממשפחת המצליבים כמו ברוקולי, ירקות ושורשים כתומים וטחינה. הקפידו על ירקות טריים בכל ארוחה ו-2-3 פירות ביום, שאותם תמיד נשלב עם צריכת אגוזים טבעיים.

הקפידו על צריכה של אבץ: מדובר במינרל המחזק את מערכת החיסון ואחראי על בריאות העור, השיער והציפורניים. הוא מצוי בעיקר בשקדים ואגוזים, ואנשים שלא אוכלים מספיק מאלה עלולים לסבול ממחסור באבץ. תוכלו להוסיף חופן זרעי דלעת לתזונה היומית, או ליטול תוסף תזונה. לעיתים נטורופת יציע להיעזר בצמחי מרפא מחזקי מערכת חיסון כמו אסטרגלוס, אכיניצאה, פרופוליס, פרוביוטיקה ועוד, כמובן בהתאמה אישית למטופלים. במידת הצורך, כשהתזונה לא מספקת וקיימים חוסרים, אפשר להתייעץ לגבי נטילה של תוספי מזון:

ויטמין D: מומלץ לאנשים שנמצאים שעות ארוכות במשרד ולא נחשפים מספיק לשמש, שבה מצוי המקור של ויטמין D. הוויטמין הזה חיוני לשמירה על העצמות ולמניעת אוסטיאופורוזיס. הוא גם מסייע במניעת מחלות כמו סוכרת, סרטן וכדומה. מי שאינו נחשף מספיק לשמש – יכול לצרוך את הוויטמין בכדורים או בטיפות.

מגזניום: נמצא בדרך כלל במזון טרי ושכיח באגוזים, ירקות שורש וירקות עלים כמו עלי בייבי, מנגולד וכדומה. חוסר מגנזיום מתבטא בשלב ראשון בהתכווצויות שרירים.

סידן: התזונה הישראלית לא רעה ובמוצרי מזון רבים יש סידן השומר מן הסתם על העצמות ומונע אוסטאופורוזיס. מצוי בירקות ופירות ובמוצרי חלב – הרגישים ומי שמעדיפים להימנע מחלב בקר, יכולים בהחלט לצרוך חלב עזים.

ויטמינים מקבוצת B: נמצאים בדגנים, ירקות, דגים ומסייעים לתפקוד הלב והמוח, לשמירה על מערכת עצבים תקינה (מניעת דיכאון, שיפור הערנות והחיוניות), בספיגת חומרים ובבניית כדוריות הדם. החשוב מכולם הוא ויטמין B12 שמקורו בבשר בקר. הוא מסייע לתפקוד מערכת העצבים. זו הסיבה אגב שהיפנים, שחיים במדינת איים הררית שאינה מאפשרת להם מרעה בקר רב – צורכים טונה הנחשב לדג “בשרי” באופן קבוע. את יתר ויטמיני B השונים אפשר לצרוך מדגנים מלאים, מוצרי חלב, ירקות ופירות (בננות), זרעים, ביצים וכדומה. אפשר להיעזר בתוספי מזון.

ממשיך עם פעילות גופנית

מחקר גדול שנערך בעבר הצביע על קשר ישיר בין פעילות אירובית סדירה במשך שלוש פעמים בשבוע לחיזוק מערכות החיסון. המסקנה היא שהתרופה החשובה ביותר היא לזוז ולתת לגוף לנוע.

לא אמליץ לכם איזו פעילות גופנית לעשות וכמה ממנה, את זה יש לעשות בתיאום עם הרופא המטפל שלכם או עם מטפל מוסמך ברפואה משלימה. אך עדיין חשוב לציין כי פעילות גופנית מסייעת לגוף ולמערכת החיסון שלו להתמודד בצורה טובה יותר. פעילות גופנית גם משפרת את ההרגשה ועוזרת להוריד את הסטרס ההרסני.

נחתם עם שינה טובה

נדמה שאין כמעט מה להרחיב בנושא – פשוט דמיינו את עצמכם אחרי לילה עם מעט שעות שינה, או שעות בודדות של שינה טרופה. בבוקר כזה הגוף מתפקד פחות טוב, המוח מרגיש לא “חד” מספיק וגם רמת העצבנות נוטה לעלות. אחד הנפגעים העיקריים מחוסר בשינה איכותית היא מערכת החיסון של הגוף. הרפואה המשלימה רואה במצב כזה פגיעה באיזון הטבעי שמאפשר לגוף להתמודד עם סיכונים וזיהומים שונים, ושינה איכותית חיונית לשמירה על האיזון הזה.

;