fbpx
https://rootavor.com/wp-content/uploads/2020/01/גדול-2.jpg

בהלת וירוס קורונה הסיני: מה אנחנו יודעים על הווירוס החדש בסין ואיך נימנע מהידבקות?

משרד הבריאות המליץ להימנע מנסיעות לא הכרחיות לסין ועושה לנו סדר בכל הקשור לנגיף קורונה הקטלני: מהו בדיוק הנגיף? כיצד נדבקים בו? מהם תסמיני המחלה? ואיך נמנעים מהידבקות בו?

וירוס קורונה הסינ

נגיף קורונה הסיני גבה עד כה 59 קורבנות. למעלה מ-2,000 איש נדבקו בסין במחלה ועוד כ-3,000 איש נמצאים עדיין בבדיקות. מחוזות שלמים בסין נסגרו ובנמלי התעופה בעולם נערכים סריקות לאתר חולים פוטנציאלים. מרבית המקרים התגלו בסין, ומקרי חולי נוספים התגלו ביפן, קוריאה הדרומית, סינגפור, תאילנד, וייטנאם, מלזיה ונפאל, וכן בארצות-הברית, צרפת ואוסטרליה. משרד הבריאות הישראלי אף המליץ להימנע מנסיעות לא הכרחיות לכל סין והוא עושה לנו סדר בכל הקשור לנגיף הקטלני:

מהו וירוס הקורונה?

נגיפי הקורונה הם משפחה גדולה של נגיפים הידועים כגורמים למחלות בבעלי חיים ועלולים לגרום גם לתחלואה בבני אדם. את שמם הם קיבלו עקב הדמיון שלהם במיקרוסקופ אלקטרוני לכתר (קורונה בלטינית). חומרת הפגיעה בבני אדם משתנה בין הנגיפים השונים במשפחה ונעה ממחלה קלה כגון הצטננות, למחלות עם הסתמנות קלינית קשה הפוגעות בריאות וגורמות לאי ספיקה רב מערכתית, כמו התסמונת הנשימתית המזרח התיכונית (MERS) והתסמונת הנשימתית החמורה (SARS).

מהו נגיף קורונה החדש?

נגיף קורונה החדש לא זוהה בעבר כגורם למחלה בבני אדם. מאז אמצע דצמבר 2019 הוא בודד כגורם לתחלואה בדלקת ריאות בעיר ווהאן אשר במחוז חוביי במרכז סין, ולאחר מכן תוארה התפשטות למחוזות אחרים בסין. מבין כל נגיפי הקורונה אשר גורמים למחלה בבני אדם, נגיף ה-SARS אשר גרם למחלה קשה בשנים 2002/3, הוא הדומה ביותר לנגיף החדש מבחינת הרכבו הגנטי.

כיצד בני אדם נדבקים בנגיף קורונה החדש?

אופן העברת נגיף קורונה החדש עדיין לא התגלה במדויק. הרב המכריע של החולים הראשונים באירוע עבדו או ביקרו בשוק בעלי חיים ופירות ים בווהאן. מכאן עלתה ההשערה כי הנגיף עבר מבעלי חיים לאדם, אך לא ידוע בוודאות מאיזה סוג של בעל חיים. מאז, הצטברו עדויות על מחלה בקרב אנשים אשר לא היה להם מגע עם השוק, אך באו במגע עם אנשים חולים. לעת הזו, ברור כי ישנה העברה מאדם לאדם, ככל הנראה באמצעות הפרשות מדרכי הנשימה. טרם הוברר עד כמה המחלה מדבקת, אך בשלב זה נראה כי רמת הדבקה דומה לזו של נגיף השפעת.

מהם התסמינים של המחלה הנגרמת מנגיף קורונה החדש?

התסמינים של המחלה הנגרמת מנגיף קורונה החדש דומים לאלו של שפעת: חום, שיעול, קוצר נשימה וקשיי נשימה. למעשה, לא ניתן להבדיל בבדיקה קלינית בין הדבקה בנגיף קורונה החדש לבין מחלות נשימתיות רבות אחרות. במקרים חמורים, המחלה עלולה להוביל לדלקת ריאות קשה, לתסמונת נשימתית חמורה, לאי ספיקת כליות ואף למוות.

אז איך מאבחנים הדבקה בנגיף קורונה החדש?

אבחנת המחלה כוללת חשד לחשיפה אפשרית לנגיף (שהייה במקום שבו ניתן להיחשף לנגיף או מגע עם חולה מאובחן במחלה) בשילוב עם סימנים קליניים מתאימים ובדיקות מעבדה. האבחנה המעבדתית מתבצעת לרוב בדגימה של הפרשות מדרכי הנשימה.

איך שולחים בדיקה למעבדה?

בדיקת המעבדה הספציפית לנגיף קורונה החדש מתבצעת בשלב זה אך ורק במעבדה המרכזית לנגיפים של שרותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. ניתן לשלוח דגימה רק באמצעות רופא מטפל בבית חולים ובאישור רופא המחוז.

עד כמה חמורה המחלה הנגרמת על ידי נגיף קורונה החדש?

בשלב זה, קשה לקבל הערכה מלאה של חומרת המחלה. עדיין לא ברור האם חלק מהנדבקים נשארים ללא תסמינים, מצב שמוכר ממחלות נגיפיות אחרות. ככל הנראה, ברוב המקרים בהם מתפתחים תסמינים מדובר במחלה קלה. לא ידוע איזה חלק מהחולים מפתחים סיבוכים קשים או נפטרים מהמחלה. כמו כן, לא ברור מהם גורמי הסיכון לפיתוח מחלה קשה. על פי מידע ראשוני, נראה כי המחלה קשה יותר בקרב מבוגרים, אנשים הסובלים מפגיעה במערכת החיסון וממחלות כרוניות.

האם קיים טיפול למחלה הנגרמת על ידי נגיף קורונה החדש?

אין טיפול ספציפי למחלת נגיף קורונה החדש. עיקר הטיפול בחולה הוא תומך וניתן על סמך מצבו הקליני של המטופל.

האם קיים חיסון נגד נגיף קורונה החדש?

לא קיים חיסון נגד הנגיף.

האם יש מניעה לנסוע לסין או למדינה אחרת באזור בתקופה הקרובה?

יש להימנע מנסיעות לא הכרחיות לסין ובכל מקרה לא להגיע למחוז חוביי (לרבות לעיר ווהאן). יחד עם זאת, המצב דינאמי ויש לעקוב אחר המלצות משרד הבריאות.

חזרתי מסין או נחשפתי לחולה, מה עליי לעשות?

נכון למועד זה, אין הנחיות מיוחדות וניתן להמשיך בפעילות הרגילה. תקופת הדגירה המשוערת של נגיף קורונה החדש היא 5-7 ימים, עם טווח הנע בין 2-14 ימים. לפיכך, בתקופה זו יש לשים לב להופעת סימני מחלה. אם חלפו 14 יום מהחשיפה האחרונה לאדם חולה או מהיציאה מהמקום שבו ניתן להיחשף לנגיף, סביר שהמחלה כבר לא תתפתח מאותה חשיפה.

מתי לפנות לקבלת טיפול רפואי?

אם מופיעים סימני מחלה של חום ומחלה נשימתית במהלך 14 יום  מהגעה מסין או אם מופיע כל סימן מחלה (חום או מחלה נשימתית) במהלך 14 יום מחשיפה לחולה מוכח, יש לפעול כדלקמן: לפנות בהקדם למחלקה לרפואה דחופה בבית החולים הקרוב או למרפאה בקהילה; להודיע מראש טלפונית על תסמיני המחלה ועל חשיפה כנ”ל; להימנע מנסיעה בתחבורה ציבורית; עד לבדיקת הרופא, לכסות את הפה והאף במסכה כירורגית או בבד זמין אחר; בכניסה למוסד רפואי, לדווח מידית לפקיד הקבלה או לאחות על תסמיני המחלה ועל חשיפה כנ”ל ב-14 ימים טרם הופעת סימני המחלה.

מה לגבי מזון, משלוחים ומוצרים המגיעים מסין, האם יש בהם סיכון?

לא. ככל שידוע, נגיפי קורונה אינם מועברים באמצעות חפצים או מזון, ולא דווח על העברת המחלה בדרך זו.

כיצד מתמודד משרד הבריאות עם הנגיף החדש?

משרד הבריאות עוקב אחר האירוע מתחילתו ומוציא ומעדכן הנחיות למערכת הבריאות ולציבור הרחב להתמודדות עם הגעה אפשרית של הנגיף לישראל. מערכת הבריאות ערוכה לזהות מקרים חשודים, לבודד אותם, לאבחן אותם ולטפל בהם. משרד הבריאות ממשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות.

;